Eslöv

Ris och ros när Ebo gör om i kösystemet

Kristina Forslund, VD på Ebo.
Eslöv
Eslöv Den som hoppas få en lägenhet hos EBO måste nu hosta upp 300 kronor om året för att få stå i bostadskön. Förändringen sker efter att EBO låter en extern bostadsförmedling sköta kösystemet.Nyheten har både risats och rosats av allmänheten.

Enligt Kristina Forslund, vd på EBO, finns det flera skäl till att förändringen görs. Hon förklarar att ett av skälen är att EBO vill bli mer synliga i regionen så att EBO:s bostadsutbud syns på en bredare arena i Skåne.

– Arbetsmarknaden ses ju som en region så då är det väl dags att även bostadsmarknaden blir en gemensam region, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Eslövs gymnasister får hämta matlådor

Efter påsk kan Eslövs gymnasieungdomar hämta gratis matlådor på någon av de skolor eller förskolor där det tillagas måltider.
Fotograf: ARKIVBILD
Eslöv
ESLÖV Från 14 april får Eslövs gymnasieelever hämta en daglig matlåda från någon av kommunens grundskolor eller förskolor där det tillagas mat. Detta istället för de inställda skolluncherna. Det blir matlådor istället för det tillfälligt höjda försörjningsstödet som diskuterats tidigare.

- Det här är en bättre lösning. Den kommer alla till del och inte bara dem som har ekonomiskt bistånd, säger Eslövs gymnasie- och vuxenutbildningschef Lena Planken.

Från början var det tänkt att gymnasieeleverna skulle hämta maten mellan klockan 11 och 11.30, men det blev proteststorm. Eleverna tyckte att det krockade med lektionstiderna.

Sådana finns nämligen fortfarande även om Eslövs Carl Engström-skolan, liksom övriga gymnasieskolor i Sverige, är stängd för att begränsa corona-smittspridningen.

Gymnasiet har fjärrundervisning i realtid. Elever och lärare sitter uppkopplade via datorer, och det blev för snävt att hämta maten på en halvtimme tyckte många.

- Tiden ändras nu så att det blir mellan kl 11 och 13 - i alla fall den första veckan. Det blir en större flexibilitet för eleverna, och vi hoppas att det ska fungera, säger Lena Planken.

Vissa skolor har distansundervisning, exempelvis vuxenutbildningen, och för dem var det inget problem. De eleverna kan ta sin paus när de vill.

Det var Eslövs måltidsavdelning som ville ha den kortare utlämningstiden så att den inte skulle störa den vanliga matverksamheten, som ju fortfarande håller öppet.

Uthämtningen kommer att ske vid skolornas eller förskolornas varumottagningar. Det blir mestadels på grundskolor, men på förskolor i Billinge och Hurva.

- Vi vill inte ha in fler personer på skolorna av förståeliga skäl, säger Lena Planken.

Den elev som vill ha en matlåda måste anmäla sig till måltidsavdelningen på den skola man vill hämta maten på före klockan åtta varje morgon. Man mejlar sitt namn och att man vill ha lunch den dagen.

Matlådorna kan beställas av samtliga gymnasieelever i kommunen, det vill säga även de elever som studerar i en annan kommun men bor i Eslöv, inklusive dem som går någon privatskola. Info kommer att skickas via vanlig postgång till alla elever som är folkbokförda i kommunen.

– Vi förväntar oss att eleverna ska sköta sitt skolarbete hemma och då är en ordentlig lunch en viktig del av deras skoldag, säger Lena Planken som fått en del reaktioner från hungriga elever som saknat sin skolmat.

I matlådan erbjuds varm mat och grönsaker. Den kan hämtas på respektive skola eller förskola från och med första skoldagen efter påsklovet. Hur många som kommer att hämtas vet man inte.

Det blir ingen utökning av personalen på berörda skolor och grundskolor som ska serva gymnasieeleverna. Måltidspersonalen från Carl Engström/Sallius har förstärkt upp på grundskolorna medan gymnasiet håller stängt.

Matkuponger diskuterades som ett alternativ, men det blev det inte då man befarade att eleverna då skulle samlas och äta ihop.

De skolor och förskolor där matlådor erbjuds är Källebergsskolan/Nya östra skolan (f.d. Bergaskolan), Norrevångsskolan, Marieskolan, Flyingeskolan, Ölyckeskolan, Harlösa skola, Stehagskolan, Östra strö skola, Billinge förskola, Bokebo förskola samt Sockertoppens förskola.

Eslöv

Sågade i grävmaskin

Eslöv
BILLINGE Någon sågade under natten mellan onsdag och torsdag upp bränsletanken på en grävmaskin som stod uppställd på Skolvägen i Billinge.

Ett försök har gjorts att ta diesel ur maskinen, men detta har av någon anledning misslyckats.

Det hela beskrivs av polisen som försök till stöld.

Eslöv

Knarkbilist fast

Eslöv
ESLÖV En polispatrull stoppade under onsdagen en bilist på Östra vägen i Eslöv som var drogpåverkad vid tillfället. Mannen erkände.

Mannen, en 50-åring från Klippan, misstänks för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Det var vid 20.30-tiden som fordonet stoppades. Föraren misstänks för drograttfylleri. Poliserna hittade en del narkotika i fordonet. Föraren erkände att han använt amfetamin.

Körkortet omhändertogs

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Eslöv

Snart rivs toaletten vid torget

Eslöv
ESLÖV Ombyggnaden av Stora torg rullar på och den 6 april rivs den offentliga toaletten på östra sidan av torget för att ersättas med en ny och modernare toalett på ungefär samma plats.

Samtidigt fortsätter ombyggnaden av Östergatan mellan Kvarngatan och Gasverksgatan. Den beräknas vara klar i början av juli.

Informationslokalen på Hotell Stensson stängs tills vidare på grund av coronakrisen.

Däremot fortsätter informationsträffarna för företagare kring torget. Dessa sker utomhus varje tisdag klockan 8.30 vid entreprenören Älmbys lokal nära Köpmansgatan.

Eslöv

Försökte handla med falsk 500-lapp

Eslöv
ESLÖV En polispatrull larmades under onsdagen till Överskottsbolaget i Eslöv sedan en kund försökt handla med en falsk 500-kronorssedel.

Det var på eftermiddagen som kunden, en 38-årig kvinna som bor i Eslöv, prövade att använda sedeln i ÖB:s butik på Kvarngatan.

Personalen reagerade dock på det hela och tillkallade polis.

Det misstänkta brottet rubriceras som olovlig befattning med falska pengar samt som ringa bedrägeri.

Eslöv

Företag anmäler fakturabluff

Eslöv
HAMMARLUNDA/ESLÖV Ett företag i Hammarlunda har polisanmält avsändarna bakom en faktura, som påstår att de utfört arbeten där. Företagsledningen är helt oförstående till kraven.

Det var den 26 mars som det damp ner en faktura i posten hos företaget.

I den stod att man hade en rad krav på Hammarlunda-företaget. Bland annat handlade det om olika arbeten som man hävdade hade utförts där.

I en polisanmälan som gjorts i Eslöv säger företagsledningen att den aldrig haft några affärer alls med det krävande företaget. Man förstår inte alls varför fakturan har skickats dit.

De har även bestridit beloppet som krävs av dem.

Polisen rubricerar det misstänkta brottet som försök till bedrägeri.

Eslöv

Två togs för knark

Eslöv
ESLÖV En man och en kvinna i centrala Eslöv fick på onsdagsmorgonen besök av polisen, som tror att man fann en del narkotika där.

De båda misstänks för ringa narkotikabrott, både vad gäller innehav och eget bruk.

Det handlar om en tjej och en kille som båda är i 20-årsåldern.

Eslöv

Hemtjänstanställd körde full på arbetstid

Efter att poliserna fått stopp på kvinnan blåste hon positivt. Hon blev sedan misstänkt för grovt rattfylleri och har nu dömts för det.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Eslöv
ESLÖV En anställd inom hemvården jobbade nattpass och var på väg i kommunens bil för att hjälpa en brukare. Då stoppades hon av polisen, som fått tips om att kvinnan luktat alkohol på jobbet. Nu har kvinnan dömts för grovt rattfylleri.

Den här novemberkvällen i fjor hade kvinnan gått på sitt pass för att jobba natt inom hemvården i Eslöv. Hemma hos en vårdtagare mötte hon upp med en kollega, som körde sin egen bil. Kollegan reagerade på att kvinnan betedde sig annorlunda mot hur hon brukar vara. Istället för att vara tyst och tillbakadragen var hon nu väldigt uppåt och pratade mycket. Kollegan tyckte även att den kvinnliga kollegan luktade alkohol. Hon bestämde sig därför för att ringa polisen, eftersom hon misstänkte att hemtjänstkollegan körde bil och arbetade när hon var berusad.

Struntade i stoppsignal

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL