Ingmar hissar upp säcken genom golvet med en mottyngd. Förr bar drängen upp den 100 kilo tunga säcken.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Ett dass är naturligtvis nödvändigt även vid en mölla.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Säckarna är vackert märkta.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Ingmar Melin mal cirka tio gånger per år. Viss säd odlar han på egen mark.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Vattenmängden i bäcken avgör hur ofta han kan mala.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Håkan Andersson rakar bort glöden så att bröden kan komma in i illaren.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Degen ligger i stora tråg som inte diskas utan skrapas ur. Så sparar man nyttiga surdegsrester.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Ingmar Melin älskar sin kvarn och sin bäck där öringen hoppar på våren.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Ingmar har ägt Blåherremölla i nio år och älskar att mala.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Själva kvarnen ligger på övervåningen. Stora stenar går runt i trähöljet sedan far mjölet ner till undervåningen.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Med ett snöre kan Ingmar reglera malandet. Han hör på ljudet och känner i fötterna när allt står rätt till.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Ingmar har också en möllarebostad som är inredd som den var då kvarnen var i bruk. Han brinner för dess bevarande.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Degklumpar vägs upp och formas till limpor. 75 stycken ska det bli.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Det finns också ett café med det godaste hembakta kaffebröd man kan tänka sig.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Dottern hänger upp den skånska flaggan.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Det färdiga mjölet säljer Ingmar i påsar om två och ett halvt skålpund.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Nu ska bröden in i den glödheta ugnen.

Gillar att få vatten på sin kvarn

Blåherremölla En bit från Degeberga ligger Blåherremölla, en kvarn som i hundratals år malt traktens mjöl.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på Skånskan.se
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din mejlkorg

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...