Ett nästan komplett skelet av "Den japanska reptilguden" grävdes fram. Foto: Hokkaido University Museum, Hokkaido University, Sapporo, Hokkaido. / https://www.nature.com/articles/s41598-019-48607-1#rightslink

Ny dinosaurieart upptäckt i Japan

Världen Japanska forskare har grävt fram ett nästan komplett skelett av en helt ny dinosaurieart, i det största skelettfyndet hittills i landets historia.

På fyndplatsen, ett väldigt gammalt vattenhål i närheten av staden Muwaka, hittades redan 2013 svansen av den nyligen upptäckta dinosauriearten, av ett gemensamt forskarlag från Hokkaido University och Hobetsu Museum.

Nyligen, i ytterligare utgrävningar på platsen, grävde forskare från Hokkaido University fram ett nästan komplett dinosaurieskelett. Under ledning av forskaren Yoshitsugu Kobayashi undersöktes sedermera benen tillsammans med andra forskare.

Efterhand stod det klart: skelettet tillhör en helt ny dinosaurieart. Den har getts namnet ”Kamuysaurus japonicus” – vilket kort och gott kan översättas till ”den japanska reptilguden”.

Dinosaurieskelettet uppskattas vara 72 miljoner år gammalt och tillhöra en ny art bland Hadrosaurid-dinosaurierna. Hadrosauriederna var växtätare som levde under slutet på kritaperioden, skriver forskarna i den publicerade forskningsrapporten.

Skelettet tros ha tillhört en vuxen individ, med en åtta meter lång kroppshydda vid liv som vägde antingen 4 eller 5,3 ton, beroende på om den gick på två eller fyra ben. Det är ungefär lika mycket som en asiatisk elefant väger.

Fyndet är det största någonsin i Japans historia. Det är ovanligt att hitta så välbevarade dinosaurieskelett i Ostasien och forskarna hoppas nu på att hitta fler i framtiden.

 

 

 

 

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

Loading ... Loading ...