Vänskapen mellan Hasse Alfredson och Tage Danielsson är i fokus i Jane Magnussons nya dokumentär. Foto: TT
Hasse Alfredson och Tage Danielsson på tandemcykel i Vitabergsparken 1963.Foto: TT

Imponerande fin dokumentär

Film/recension

Film
Hasse & Tage – en kärlekshistoria
Regi: Jane Magnusson Medverkande: Daniel Alfredson, Tomas Alfredson, Jesper Danielsson, Petra Mede, Stellan Skarsgård, Henrik Dorsin, Lena Olin med flera

Jane Magnussons dokumentär om Sveriges genom tiderna mest välkända komikerpar, Hans Alfredson och Tage Danielsson, kommer säkert att locka stora skaror till biosalongerna i höst. En publik som kommer för nostalgi, av nyfikenhet och för att få skratta åt smart och samhällskritisk humor.
Allt detta finns också i filmen men samtidigt också mycket, mycket mer. Hasse & Tage – en kärlekshistoria är en imponerande fint komponerad dokumentär där det personliga finns sida vid sida med samhällsutvecklingen, med ett Sverige i förändring, och där nutiden också får plats.

Hasse & Tage – en kärlekshistoria gör också i högsta grad skäl för sin titel. Vi följer Hasse & Tage från det första mötet på Sveriges Radio på 1950-talet och fram till till Tages alldeles för tidiga bortgång 1985. Arkivfilmer och bilder mixas med perfekt tonträff med familjerna Danielsson och Alfredsons privata, ofta blekta men solglittrande, super 8-filmer.
Samtidigt är det här en film som på många sätt befinner sig långt från gapskratten och fnissen som vi kopplar ihop med Hasse & Tage och som ekar i filmmaterialet. Jane Magnussons berättarröst dröjer sig kvar i vänskapen, i Tages kärleksfulla leende mot Hasse, i Hasses förtröstan på den lite lugnare och allvarligare Tage men väjer heller inte för det mörka, för tragedierna i det privata med Hasse Alfredsons lilla son Mats död som det allra tyngsta.
Fin balans i filmmaterialet, fler perspektiv och en förankring i nutid ger sedan också alla de intervjuer som genomförs i den lilla, röda skrivarstuga på Söder som var Hasses och Tages arbetsplats och centrum för AB Svenska Ord.
Hit kommer sönerna Daniel Alfredson, Tomas Alfredson och Jesper Danielsson. Hit kommer också många, många av dem som arbetat med komikerparet – Stellan Skarsgård, Lena Olin, Hatte Furuhagen, Carl-Uno Sjöblom för att bara nämna några. Och så politiker från vänster och höger – Ingvar Carlsson och Anders Björck. De rör sig i stugan, rör andäktigt vid allt som finns kvar där och minns och minns.

Jane Magnusson har tidigare gjort dokumentärer om bland andra Ebbe Carlsson, Christina Lindberg och Ingmar Bergman men frågan är om det här ändå inte är hennes mest träffsäkra film.
Och definitivt den mest kärleksfulla.

Film
Hasse & Tage – en kärlekshistoria
Regi: Jane Magnusson Medverkande: Daniel Alfredson, Tomas Alfredson, Jesper Danielsson, Petra Mede, Stellan Skarsgård, Henrik Dorsin, Lena Olin med flera