Författaren, chefredaktören och debattören Göran Greider medverkar på Kristianstad Bokfestival.Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Författaren och journalisten Aase Berg kommer till Kristianstad bokfestival.Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Litteraturen genom dina ögon

Genom dina ögon. Det är temat för årets Kristianstad Bokfestival.
– Vi tyckte att vi var listiga där. Det kan ju stämma in på väldigt många böcker, säger Ulrika Thorsson, ena halvan av den duo som leder festivalen.

Ikväll drar den igång, årets upplaga av Kristianstad Bokfestival, och Ulrika Thorsson utlovar att de som besökt festivalen tidigare kommer att känna igen sig.
– Det som är nytt är väl snarast vilka författare som kommer och de nya böcker som de har med sig, säger hon.
Programmet utlovar en rad stora namn ur den svenska samtidslitteraturen, från Göran Greider och Åke Edwardsson till Linda Skugge och Maja Hagerman.
– Jag själv ser väldigt mycket fram emot att lyssna på Göran Greider som kommer med en poetisk självbiografi. Han har samlat ihop en del av det han skrivit genom åren, prosastycken såväl som poesi, i en och samma bok och berättar på så vis sitt liv.
– Jag har bara precis fått boken i min hand och har inte hunnit läsa den. Det är också en bra sak med festivalen att man inte måste ha läst den nya boken innan man går och lyssnar på en författare. Man kan också bli nyfiken på den genom det de berättar.

Temat för årets festival är Genom dina ögon.
– Vi vill lyfta fram konsten och se med vårt inre. När man läser får man ju ta del av någon annans upplevelse och berättelse. Man kan få vidga sina vyer lite när man tar del av vad någon annan varit med om och resa i tanken. Det är det som är grejen med böcker.

Årets festival har något färre medverkande författare än tidigare år av ekonomiska skäl, men programmet famnar brett. Från rockbandet Kiss ur ett lokalt perspektiv via skånsk deckarstafett och sedan rakt ut i rymden.
– Maria Küchen har skrivit Rymdens alfabet, vi har Julie Lindahl som har skrivit boken Pendeln där hon utforskar sin familjs nazistiska förflutna. Och så har vi alla skönlitterära författare.
– Det är kanske aningen färre författare men jag tycker ändå att vi har lyckats göra ett väldigt bra program med de resurser vi har till vårt förfogande. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda det här till alla som bor i vårt närområde i Skåne nordost. Man behöver inte ta sig till storstäderna för att lyssna till stora och fina författare utan man kan göra det i Kristianstad som inte är någon jättestad. Allting är gratis och det är låga trösklar för att komma hit. Man behöver inte trassla med några biljetter. Det gör att festivalen är väldigt lättillgänglig.

Är det någon bland de lite mindre kända författarna som du skulle vilja lyfta fram?
– På ett sätt är Aase Berg jättekänd men kanske inte hos gemene man. Jag skulle vilja lyfta fram henne, dels den punkten i programmet där hon och Göran Greider läser ur sina diktsamlingar men också den punkten där hon själv berättar om sin nya bok, Haggan.
– Sedan har vi barnens bokfestival. Hela lördagen är full av aktiviteter för barnen med sagostund och tre olika barnboksförfattaren som kommer, bland annat Johan Anderblad som varit läsarambassadör, har jobbat med Bollibompa och skriver bilderböcker.