Lina Wolff. Foto: TT

Längtar efter läsarkontakten

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer frågor till skånska författaren Lina Wolff som är aktuell med nya romanen Köttets tid och pratar om den på Kristianstad Bokfestival, lördag 7/9 14.00.

Du är aktuell med nya romanen Köttets tid som fått lysande recensioner. Hur känns det?
– Generellt brukar jag försöka hålla lite distans till recensioner eftersom man annars kan bli lika ledsen för en dålig som man blir glad för en bra, men det är klart att man när man jobbat så länge och intensivt med något tycker det känns jättefint att bli förstådd. Så jag har unnat mig den glädjen. Men det som ändå varit roligast är att läsningarna varit så olika. Boken verkar tala olika till olika människor, och det är nog det som är viktigast för mig som författare i längden.

Vad kan publiken förvänta sig av ditt framträdande på Kristianstad bokfestival?
– Jag brukar försöka känna in publiken och sedan lägga mig i samtalsledarens händer. Men boken handlar om en man som betalar sin hustrus krossade hjärta med sitt eget, så det blir säkert en del kött, organhandel och olycklig kärlek också. Jag ska försöka läsa några sidor högt eftersom böcker oftast talar bäst för sig själva.

Vad betyder det för dig att medverka på olika bokfestivaler, Bokens dag och författarsamtal?
– Det är kontakten med läsare efter åratal nere i skrivargrottan. Det kan vara både upplyftande och lite skrämmande. Men Köttets tid verkar vara en bok som är lätt att prata om, för den handlar om köttet och själen, och alla kan relatera till det.

Skriver du på något nytt redan?
– Nej, just nu vilar jag och fokuserar på samtal med läsarna. Ibland får jag någon idé som jag skriver ner, men man måste ligga lite i träda också.