Kultur

Två skånska bibliotek kan bli årets bibliotek

Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje På onsdagen presenterades slutkandidaterna till utmärkelsen årets bibliotek och två av de tre nominerade är från Skåne - Malmö universitetsbibliotek och Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Den tredje kandidaten är Mölndals stadsbibliotek.

Från och med i dag kan också allmänheten vara med och rösta på de tre kandidaterna och röstningsresultatet väger lika tungt som en jurymedlems röst.

– Det råder ingen tvekan om att svenska folket älskar sina bibliotek. I år har vi fått in rekordmånga nomineringar och det kommer att bli en svår uppgift att välja vilket bibliotek som slutligen ska belönas med priset, säger Anna Troberg, ordförande i DIK och juryordförande i ett pressmeddelande.

Prissumman är 25 000 kronor och årets tema är upplevelse.

– Ett bibliotek rymmer så många olika sorters upplevelser: läsning, möten, kunskap, kreativitet, språk, stöd, umgänge och miljö. Biblioteken är ett välkomnande öppet rum som berikar både individen och samhället, och i en tid där allt fler vill strypa bibliotekens resurser är det väl värt att påminna om detta, säger Anna Troberg.

Årets bibliotek har utsetts av DIK (fackförbund för kultur, kommunikation och reklam) sedan 1986 och årets vinnare presenteras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 26 september.

Malmö

Musikalisk brandkårsutryckning

Människor står vid bil och samtalar
Joakim Goldmann (mitten) i samspråk med Markus Cederholm på väg till nästa anhalt.
Fotograf: Jeanette Thelander
Malmö
Malmö En brandkårsutryckning av annorlunda slag ägde rum under lördagseftermiddagen. En mindre ensemble ur Malmö brandkårs orkester åkte runt på äldreboenden och bakgårdar och överraskade med musik utomhus.

Initiativet var uppskattat, både av dem som följde spelningen från balkonger och fönster och av dem som tog sig ut i vårsolen.

– Vi skulle ha gått på vårkonserten, men det blev ju inställd, sade Karl Axel Nilsson som gick ut och satte sig i solen och njöt av musiken vid det första spelstoppet på Grönalundsgatan.

– Så det här var ett väldigt trevligt initiativ, vi hade ingen aning om att detta skulle hända i dag. Det är verkligen härlig musik!

Man sitter på bänk i vårsolen
Karl Axel Nilsson var en av dem som uppskattade Malmö brandkårs orkesters initiativ. Fotograf: Jeanette Thelander

– Vi är en förening med stort hjärta för detta, förklarade Joakim Goldmann i Malmö brandkårs orkester. Det är kul att komma ut och spela bland folk, det behöver inte vara svårare än så här.

Orkesterensemblen stannade till på fem olika platser i Malmö och vädret var det bästa, soligt och vindstilla.

– Fast kallt, det känns som om ansiktet blir stelt i kylan när man spelar, menade Markus Cederholm.

– Vi skulle egentligen ha repeterat i dag inför konserten den 18 april, som nu blivit uppskjuten. Så tiden var redan inbokad i kalendern och då tänkte vi att vi kunde använda den på det här sättet, sade Joakim Goldmann, som dagen innan hade rekat lite på de olika spelställena.

– I går var man lite orolig, för då blåste det ju rejält och det är inte så lätt att hitta läade platser i Malmö precis. Vi vill gärna sprida lite glädje på äldreboenden och på bakgårdar och på det här sättet kan man ändå få ta del av musiken på ett säkert sätt.

Den planerade vårkonserten har skjutits upp till den 12 september, då man hoppas att coronakrisen ska vara över.

– Vi firar 110-årsjubileum i år, så vi vill verkligen spela och hoppas att det ska gå att genomföra konserten i september, säger Joakim Goldmann. Vi är en ideell förening där alla som spelar gör det på sin fritid utan ersättning.

De gamla biljetterna är fortfarande giltiga, det är enbart datumet som har ändrats. Man har lyckats boka om artister, lokal och musiker till september.

Inrikes

Frankrike släpper svensk last med skyddsmasker

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att Frankrike släpper en last med ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att Frankrike släpper en last med ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes

Frankrike tillåter att en last med fyra miljoner skyddsmasker från Mölnlycke AB skeppas vidare. Beskedet kommer från utrikesminister Ann Linde (S):

"Efter insatser från regeringen har Frankrike släppt exportrestriktioner på ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Det betyder att livsviktig utrustning för kampen mot Coronaviruset nu kan distribueras till resten av EU", skriver hon i ett uttalande.

Skyddsmaskerna, som importerats från Kina, fastnade i Frankrike i början av mars när de skulle exporteras till bland annat Spanien och Italien. Frankrike hade då infört en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landet som kan användas i kampen mot coronavirusets spridning.

Beslutet väckte svenska regeringens ilska, men problemet med skyddsmaskerna är nu löst.

"Mycket viktigt att inre marknaden fungerar även i kristider!" skriver Linde på Twitter.

Utrikes

Färre intensivvårdas i Italien

En sjuksköterska i Brescia i Italien. Arkivbild.
En sjuksköterska i Brescia i Italien. Arkivbild.
Fotograf: Luca Bruno/AP/TT
Utrikes

För första gången sedan coronaviruset slog till mot Italien minskar antalet patienter som intensivvårdas för covid-19. Det senaste dygnet fick 3 994 personer intensivvård, en minskning med 74 personer jämfört med föregående dygn.

– Det är väldigt viktiga nyheter, säger Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd.

– Det ger andrum för våra sjukhus.

Drygt 680 personer har avlidit i sviterna av virussjukdomen de senaste 24 timmarna. Det totala antalet dödsfall sedan utbrottet nådde Italien är därmed uppe i drygt 15 360.

Cirka 125 000 har konstaterats bära på coronaviruset i Italien, varav omkring 21 000 nu är virusfria.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Kobe Bryant invald i Hall of fame

Drygt två månader efter sin död väljs Kobe Bryant in i basketens Hall of fame. Arkivbild.
Drygt två månader efter sin död väljs Kobe Bryant in i basketens Hall of fame. Arkivbild.
Fotograf: Chris Schneider/AP/TT
Sport
Sport Drygt två månader efter sin död har Kobe Bryant valts in i basketens Hall of fame.
Det som skulle ha varit en glädjens stund blir nu en hyllning till stjärnan som omkom i en helikopterkrasch.

En spelare kan väljas in i Hall of fame först fyra år efter karriären tagit slut och i år var första gången Kobe Bryant kunde komma i fråga. Bryant spelade sin sista match 2016.

Att en spelare som tog fem NBA-titlar med Los Angeles Lakers skulle väljas in ansågs som självklart, men hedersbetygelsen blir extra speciell med tanke på att den nu sker postumt.

Kobe Bryant omkom tillsammans med sin dotter och ytterligare sju personer när deras helikopter kraschade den 26 januari i år.

Sammanlagt nio personer blir invalda i Hall of fame i år, skriver ESPN. Däribland ytterligare två NBA-stjärnor; Tim Duncan som vann fem titlar med San Antonio och Kevin Garnett som hade en 21 år lång karriär i NBA och vann titeln en gång med Boston.

Själva inträdet i Hall of fame sker under en ceremoni i Springfield i delstaten Massachusetts den 29 augusti.

Mikael Forsell/TT

Ekonomi

Naturvårdsverket lånar ut medarbetare

Naturvårdsverket lånar ut medarbetare för att hjälpa till med bidragsgivning i coronakrisens spår. Arkivbild.
Naturvårdsverket lånar ut medarbetare för att hjälpa till med bidragsgivning i coronakrisens spår. Arkivbild.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Ekonomi
Ekonomi Tillväxtverket får hjälp av en annan myndighet med att dela ut stöd vid korttidsarbete. Stöden ska delas ut med anledning av det ekonomiska läget som många arbetsgivare drabbats av till följd av coronaviruset.

Stöd till korttidsarbete är ett nytt uppdrag för Tillväxtverket. Totalt ska minst 20 miljarder kronor delas ut till företag som ansöker om stöd, och arbetet befaras bli omfattande.

Naturvårdverket har därför beslutat att låna ut 40 av sina medarbetare för att hjälpa till.

Myndigheten bedömer att personalen har goda utsikter att snabbt komma in i verksamheten eftersom man sedan tidigare jobbar med bidragsverksamhet. Medarbetarna kommer att finnas kvar på Naturvårdsverket men jobba åt Tillväxtverket under april månad.

"Självklart kommer det märkas av i vår verksamhet att vi lånar ut medarbetare, men i detta läge måste vi se till helheten. Det är viktigt att myndigheter emellan kan ha flexibilitet i svåra situationer. Detta gäller en kort period och vi bedömer att vår verksamhet i stort kommer att kunna fortsätta på ett bra sätt ändå", skriver Håkan Svaleryd på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Utrikes

Brittisk coronakritik: "Målat in oss i hörn"

En coronainspirerad målning i Glasgow i Skottland.
En coronainspirerad målning i Glasgow i Skottland.
Fotograf: Andy Buchanan/AFP/TT
Utrikes
Utrikes De långtgående restriktioner som införts i Storbritannien för att bromsa coronautbrottet väntas inte kunna lyftas förrän i slutet av maj. Men nu ifrågasätts nedstängningen av en av regeringens egna experter.

Downing Street har stängt ner det mesta i landet och beordrat invånarna att hålla sig hemma om de inte har något absolut nödvändigt ärende att uträtta. En del har dock börjat fråga sig om nedstängningen av ekonomin på sikt kommer att kräva fler liv än åtgärderna räddar på kort sikt.

– Vi vill hamna i en situation där vi, åtminstone till i slutet av maj, har möjlighet att ersätta den fullständiga nedstängning som vi har nu med ett antal mindre långtgående åtgärder, som mer grundar sig på teknologi och testande, säger regeringsrådgivaren Neil Ferguson, professor vid Imperial College i London, till BBC Radio.

Bytte strategi

Till en början använde sig Storbritannien av mindre restriktiva åtgärder, liknande dem som används i Sverige. Men premiärminister Boris Johnson beslutade att skärpa reglerna sedan beräkningar av Ferguson pekat mot att totalt en kvarts miljon människor i landet skulle kunna riskera att mista livet i utbrottet.

En annan av regeringens främsta rådgivare, professor Graham Medley, varnar för att nedstängningen både kommer att skada ekonomin och människors hälsa.

– Om vi fortsätter med nedstängningen köper det oss mer tid, vi kan tänka över detta ytterligare, men det löser ingenting, säger han till tidningen The Times.

– Vi har lite grann målat in oss i ett hörn, för nu är frågan: Hur går vi vidare härifrån? I stora drag: Ska vi fortsätta skada barn för att skydda sårbara personer, eller inte?

Vill öka testandet

Enligt nya siffror på lördagen har närmare 42 000 testat positivt för viruset i Storbritannien och 4 313 avlidit efter att insjuknat i covid-19, enligt hälsodepartementet. Ett femårigt barn, det yngsta offret hittills i Storbritannien, finns bland de senaste dödsfallen. Barnet tillhörde en riskgrupp, enligt myndigheterna.

Sju anställda inom sjukvården har också avlidit i sviterna av covid-19, meddelar regeringen på lördagen.

Regeringen hoppas kunna snabba på testandet för att få en bild av hur många som kan ha utvecklat immunitet mot viruset. Hälsominister Matt Hancock har satt ett mål om att man ska kunna genomföra 100 000 tester per dag i slutet av april. Det har dock ifrågasatts från vissa håll med anledning av brist på både nödvändiga kemikalier och testkit.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar utanför 11 Downing Street för att hylla sjukvårdsarbetarna som kämpar mot coronaviruset. Bilden är från i torsdags.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar utanför 11 Downing Street för att hylla sjukvårdsarbetarna som kämpar mot coronaviruset. Bilden är från i torsdags. Fotograf: Pippa Fowles/AP/TT

Sport

Årets man lämnar elitserien

Tuomas Määttä fortsätter sin karriär i Ryssland. Arkivbild.
Tuomas Määttä fortsätter sin karriär i Ryssland. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport

Tuomas Määttä utsågs härom dagen till årets man i svensk bandy. Men nu är finländaren förlorad för elitserien.

I torsdags meddelade storstjärnan att han lämnar Edsbyn efter SM-guldet för ett par veckor sedan. Nu är det klart att han kommer att spela vidare i den ryska storklubben Neftjanik i Chabarovsk, skriver Bandypuls.

Kontraktet är skrivet på ett år.

Ekonomi

Krismöte mellan Opec och Ryssland skjuts upp

Opecs högkvarter i Wien i Österrike. Arkivbild.
Opecs högkvarter i Wien i Österrike. Arkivbild.
Fotograf: Ronald Zak/AP/TT
Ekonomi

Oljekartellen Opec och Ryssland skjuter på ett möte som var planerat till måndagen. Mötet rör omfattningen på oljeproduktionen, vilket har skapat en fejd mellan Ryssland och främst Saudiarabien. Länderna beskyller varandra för att ha orsakat den senaste tiden prisras på olja.

Mötet är planerat att hållas på torsdag. Tidsfristen innebär möjlighet för fortsatta informella förhandlingar.

Mötet via videolänk mellan Ryssland och Opec med dess bundsförvanter, betecknade Opec+, sköts upp efter bland annat påtryckningar från USA:s president Donald Trump som vill se en stabilisering av oljemarknaden, uppger källor för Reuters.

På fredagen antydde Rysslands president Vladimir Putin att landet överväger en minskning av sin oljeproduktion.

Oljepriset har fallit till rekordlåga nivåer, med en bottennotering den 30 mars, som ett resultat av coronapandemin samt bråket om oljeproduktionens nivåer mellan Ryssland och Saudiarabien.

NÄSTA ARTIKEL