Två skånska bibliotek kan bli årets bibliotek

På onsdagen presenterades slutkandidaterna till utmärkelsen årets bibliotek och två av de tre nominerade är från Skåne - Malmö universitetsbibliotek och Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Den tredje kandidaten är Mölndals stadsbibliotek.

Från och med i dag kan också allmänheten vara med och rösta på de tre kandidaterna och röstningsresultatet väger lika tungt som en jurymedlems röst.
– Det råder ingen tvekan om att svenska folket älskar sina bibliotek. I år har vi fått in rekordmånga nomineringar och det kommer att bli en svår uppgift att välja vilket bibliotek som slutligen ska belönas med priset, säger Anna Troberg, ordförande i DIK och juryordförande i ett pressmeddelande.

Prissumman är 25 000 kronor och årets tema är upplevelse.
– Ett bibliotek rymmer så många olika sorters upplevelser: läsning, möten, kunskap, kreativitet, språk, stöd, umgänge och miljö. Biblioteken är ett välkomnande öppet rum som berikar både individen och samhället, och i en tid där allt fler vill strypa bibliotekens resurser är det väl värt att påminna om detta, säger Anna Troberg.

Årets bibliotek har utsetts av DIK (fackförbund för kultur, kommunikation och reklam) sedan 1986 och årets vinnare presenteras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 26 september.