Författaren Johanna Thydell är innehållsansvarig för kortnovellerna hos Stories by Storytell. Foto: TT

Sms-konversation blir kortnoveller för alla

Jonas Karlsson, Klas Beyer, Jessica Schiefauer, Sandra Beijer, Babben Larsson och Bob Hansson har alla en sak gemensamt. De har alla skrivit kortnoveller för gratisappen Stories by Storytel, där konceptet är berättelser i chattformat som läsaren själv måste klicka fram.

2017 lanserade Storytel appen Stories by Storytel efter att ha snappat upp formatet från USA. Läsaren får ladda ned appen, som är gratis, och kan välja en av ungefär 250 kortnoveller som enbart utspelas i chattform.
Dessutom måste läsaren klicka sig vidare till nästa chattmeddelande, och blir på så sätt mer involverad i texten.
– Det utspelas i någon form av chatt som innebär att man inte är på samma ställe och av någon anledning inte pratar med eller ringer varandra. Texten visar sig, precis som när man chattar, i pratbubblor, en till vänster och en till höger, och så måste läsaren fysiskt klicka på skärmen för att nästa pratbubbla ska komma upp. Det tillför någon autenticitet till det som jag själv blev väldigt förtjust i. Att man rent fysiskt snabbt kommer in i konceptet. Plus att jag är författare själv och min favoritdel i skrivandet är just dialog. Så att det är klart någon som jag går igång som tusan, säger Johanna Thydell som jobbar som förläggare och innehållsansvarig för appen sedan april i år.

Efter att först ha skrivit berättelser för appen fick hon jobbet som content manager.
– Jag tyckte att konceptet var så fruktansvärt bra, jag hade inte stött på det tidigare. Jag blev väldigt intresserad och tänkte att det här borde fler få känna till, säger hon.
Gratisappen har sedan 2017 haft flera mindre etablerade författare och debutanter som skribenter. I somras valde man att han en större satsning, med tolv mer kända författare som skrev berättelser. Däribland Jonas Karlsson, Rachel Molin, Jessica Shiefhauer, Sara Kadefors, Sören Olsson, Anders Jakobsson, och med författaren och bloggerskan Sandra Bejiers chatstory slog de rekord i antal visningar.
– När vi startade, när knappt ingen visste att appen fanns och vi fortfarande inte hade pushat så mycket för det så hade vi 100 visningar som medelsnitt per dag till en period där det var 15 000. Jag trodde inte det var sant när jag såg siffrorna, eftersom vi ännu inte själva dragit igång någon större pr-maskin mer än vår sommarsatsning.

Kortnovellerna är mellan 2 000 och 4 000 tecken och Johanna Thydell menar att formatet är en tacksam pendelläsning.
– De är så korta, det är ett lätt sätt att hinna läsa. Det såg jag som en styrka i formatet. Och jag gillar när man anpassar någonting efter tekniken och att det skapas en form som faktiskt är gjord för den vardag vi lever i. Det är så här vi kommunicerar med varandra nuförtiden.
Många av skribenterna är debutanter och får genom appen möjlighet att bli publicerade för första gången.
– Det är lätt att tro är att en rolig dialog man haft med en kompis kommer att bli en jättebra story. Det kan den säkert bli men den måste fortfarande arbetas om så att den blir litterär. En chatstory är en litterär form som kräver dramaturgi och rätt karaktärsskildring även om det är ett kortare och annorlunda format. Det finns vissa ramar, som med alla former, som man måste hålla sig till för att det ska funka. Man kan inte bara klistra in från verkligheten.

Hur ska man tänka om man vill skriva en chatstory?
– Som förläggare och redaktör bollar jag texten med författaren som med vilket annat textarbete som helst. Skillnaden är att det finns andra tekniska saker, som att du kan lägga in en smiley, du kan jobba med pauser genom att låta tiden gå. De sakerna är jättebra effekter för historien men historien måste ändå stå på egna ben. Du måste ha en poäng, en spännande början och ett vettigt slut och något bra i mitten, som med allt annat, säger hon med ett skratt.

I vardagen när vi chattar med varandra så vet vi ofta mycket om den vi chattar med. Men när man läser en berättelse måste man få koll på karaktärerna på annat sätt.
– Där är utmaningen att ge tillräckligt mycket information så att jag som läsare förstår vad det är frågan om men ändå inte så mycket att det inte blir trovärdigt. Det är inte så lätt som man tror. Om man gillar att skriva dialog och tycker att det är kul så tror jag att man har goda möjligheter att skriva i det här chattformatet, det är mer en känsla för hur folk uttrycker sig och hur man pratar med varandra. De bästa kortnovellerna tycker jag är de som avslutas med något fyndigt överraskningsmoment. Att man tror något i början av texten och på sista raden visar det sig vara något annat.

Appen har berättelser inom de flesta genrer; humor, drama, skräck, erotik, sci-fi och fantasy.
– Det är väldigt brett. Det enda vi inte har i dagsläget är stories för barn.
Efter sommarkampanjen kommer hösten och med den ett stort namn i appen.
– Vi har ett riktigt stort namn som har skrivit en serie för oss som vi ska publicera i höst. Jag önskar att jag kunde säga mer men jag kan inte det, säger Johanna Thydell men avslöjar att hen skriver humor och drama.