Bob Hansson är aktuell med kortnovellen Dagen efter. Foto: TT

”En utmaning att få något sagt i det korta formatet”

Poeten och författaren Bob Hanssons kortnovell Dagen efter var sist ut i Stories by Storytels sommarkampanj.

Bok Hansson avslöjar att Dagen efter handlar om den första smskonversationen efter ett one night stand.
– Om den tafflighet som vi kan ha i den situationen när man har en massa idéer om hur det borde vara och så är det på ett annat sätt. Vår oförmåga att säga hur man känner. Just det ögonblicket där vår rädsla kan slå ut oss själva och vara i vägen för någonting, säger han. Den första jag skrivit handlar om att vi har idéer om hur det borde vara och då ser vi inte hur det faktiskt är, vi tittar på ytliga grejer. De missar att de är rätt lika och missar därmed varandra.
Läsaren får inte veta mycket om karaktärerna, men man får reda på att en av dem upplever sig som svensk och en annan som inte lika svensk, förklarar Bob Hansson.
– De vill träffas igen och svensken måste då erkänna att han röstar på sverigedemokraterna och så följer hennes reaktion på det, det är där det börjar.

Bob Hansson är inte främmande inför att skriva för nya format. Han har tidigare skrivit poesi, romaner, monologer och krönikor. Att skriva i chattformat var däremot svårare än han trodde.
– Men det var också roligare än jag trodde. Svårt är roligt. Jag har medvetet undvikit emojis, kanske av gammal vana. Det kan ju ha varit att man missat det nya formatets nya möjligheter men jag gillar inte emojis, jag är för fan författare.

Hur tänkte du när du skrev?
– Jag har tänkt vanlig monolog i något slags kortformat och upptäckte att just den här chattformen har möjligheter som man kanske inte använt. Att man trycker fram till nästa replik, vilket innebär att det kan bli en lyrisk radbrytning.

I verkligheten kan chatt och sms vara ett lätt sätt att kommunicera men det kan också vara rätt klumpigt, menar Bob Hansson.
– Om man grälar och ska reda ut viktiga saker, då kan det vara dåligt och konfliktskapande kan jag känna. När man är i en relation och har ont och ska försöka reda ut det, det går ju sällan bra tror jag.

Föredrar du att prata i telefon framför att smsa?
– Jag svarar nästan aldrig i telefon. Om det handlar om viktiga saker så föredrar jag att ses. Läsa av andra, all den icke verbala kommunikationen och den mänskliga värme man får när man träffar någon som man saknar i chattform. Empatin triggas igång om man tittar in i en människas ögon. När man behöver empati så är det dumt att chatta.

Vad var svårast?
– Jag vill helst förändra världen eller läsaren. Vad jag än gör vill jag att världen ska bli bättre och läsaren ska känna sig pånyttfödd. Det är skitsvårt, och förmodligen omöjligt i alla genrer, men i den här korta genren är det ännu svårare, i alla fall för mig. Det är en utmaning i det korta formatet att ändå få något sagt. Men man kan ju också bara se det som ett underhållande format tycker jag. När jag började läsa tyckte jag att det var väldigt underhållande.