Skåne

SD kan få alliansens stöd att sälja regionens vindkraftverk

Vindkraft
Artikel Skåne Mycket lutar åt att Sverigedemokraterna får stöd av Alliansen för att sälja Region Skånes vindkraftverk i Småland.

Sverigedemokraterna har lämnat in ett initiativärende om försäljning av de sex vindkraftverken i Hultsfred, som Region Skåne köpte för en kvarts miljard 2014.

– Att äga och driva vindkraftverk kan inte anses vara kärnverksamhet för Region Skåne. Det finns andra aktörer som är mer lämpade för det säger regionrådet Niclas Nilsson med stöd av partikollegorna Marlen Ottesen och Johan Wifralius.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Mystisk massdöd bland Botswanas elefanter

Botswana har världens största elefantpopulation. Här ett exemplar i delta Okavango, där nu hundratals elefanter påträffats döda. Arkivbild.
Botswana har världens största elefantpopulation. Här ett exemplar i delta Okavango, där nu hundratals elefanter påträffats döda. Arkivbild.
Foto: Dean Fosdick/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hundratals elefanter har mystiskt dött vid Botswanas berömda delta Okavango.

"Vi misstänker inte tjuvjakt eftersom djuren hittades med betarna kvar"; skriver Cyril Taoto vid departementet för djurliv och nationalparker, till AFP.

Dödsorsaken är okänd. Prover har skickats till speciallaboratorier i Sydafrika, Zimbabwe och Kanada.

Departementet har fått rapporter om 356 döda elefanter i ett område norr om deltat. Hittills har 275 fall bekräftats, enligt Cyril Taoto.

Runt 130 000 elefanter lever i det kustlösa landet i södra Afrika. Det är världens största population.

Liknande dödsfall blev kända i maj. Då påträffades tolv kadaver under en vecka i två byar i nordväst.

– Djuren hade ramlat ihop medan de gick, rakt ner på bröstbenet, vilket är mycket ovanligt, säger konserveringsbiologen Keith Lindsay.

Inrikes

Färgexplosion i ny bild av stjärnsamling

Stjärnor i olika utvecklingsfaser omgivna av molekylär gas (lila).
Stjärnor i olika utvecklingsfaser omgivna av molekylär gas (lila).
Foto: NRAO/AUI/NSF
Inrikes
Inrikes En färgsprakande ny bild från Alma- och Hubbleteleskopen av en stjärnhop som håller på att bildas i Vintergatan kan ge oss fler svar över hur det egentligen går till när stjärnor föds.

Bilden visar hur en ny stjärnsamling håller på att ta form i Vintergatan nära Carinanenebulsan, omkring 6 000 ljusår bort från vår planet.

750 mätningar med radioteleskopet Alma och en infraröd bild tagen av rymdteleskopet Hubbleteleskopet har kombinerats för att ta fram bilden. Mätningarna från Alma visar täta moln av molekylär gas som faller mot stjärnhopens mitt, mycket av massan i gasen har ännu inte störtat samman. Hubbleteleskopets bild visar tusen nybildade stjärnor som varierar i massor från lätta till tunga.

Kaotisk process

Chalmersastronomen Jonathan Tan är ledare för forskargruppen och medförfattare till två forskningsartiklar som publicerats om bilden. Han säger att den visar just hur dynamisk och kaotisk processen är som leder till att stjärnor föds. Hubbleteleskopets observationer av klustret har gjorts två gånger med tre års mellanrum.

– Det gör att vi kunnat titta på förändringar i stjärnornas intensitet och vi har hittat intressanta exempel på stjärnor som går igenom utbrott. Stjärnorna blir ljusare för att de precis svalt en stor massa gas och släpper ut extra gravitationsenergi, säger Jonathan Tan till TT.

Kraftfulla vindar

Stjärnorna är i olika faser av sina utvecklingsstadier och de tyngsta av dem lyser intensivt. De blåser också ut kraftfulla vindar som sprängt bort delar av molekylmolnen som ses på Almas mätningar.

Fler analyser av datan är planerade och ytterligare uppföljningsobservationer av klustret med Almateleskopet för att bättra förstå astrokemin hos stjärnorna och planetsystemen, enligt Jonathan Tan.

Hubbleteleskopet har bidragit till mer än 1,5 miljoner observationer av himlakroppar sedan det skickades upp i rymden 1990. Den nya bilden ger ytterligare information om stjärnors utveckling. Yu Cheng, huvudförfattare till forskningsartiklarna, uppger i ett pressmeddelande att processen som syns i stjärnhopen kan ta minst en miljon år att slutföra.

Josefin Silverberg/TT

FAKTA

Fakta: Hubble- och Almateleskopen

Alma (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) är ett radioteleskop som ligger i Atacamaöknen i Chile och består av 55 sammanlänkande radioteleskop. Vid anläggningen samverkar en rad organisationer, bland dem ESO, Europeiska Sydobservatoriet, National Science Foundation i USA och Nationella instituten för naturvetenskap i Japan.

Rymdteleskopet Hubble skickades upp rymden 1990 av Nasa och ESA och går i en omloppsbana 600 kilometer ovanför jorden, utanför atmosfären. Teleskopet har gjort det möjligt att ta högupplösta bilder av planeter, stjärnor och galaxer. Sedan starten har över 1,5 miljoner observationer gjorts och dessa har bidragit enormt till att astronomer fått nya kunskaper om rymden. I april i år firade teleskopet, som är namngivet efter astronompionjären Edwin Powell Hubble, 30 år.

I april var det 30 år sedan som Hubbleteleskopet skickades ut i rymden

Källor: Chalmers och ESA

Klubbkollen

Försiktig optimism i nykomlingen Höör

Full fart på en av Höörs träningar.
Full fart på en av Höörs träningar.
Foto: Lola Nilsson
Sport
Fotboll Höörs IS lyckades i fjor ta sig upp genom ett lyckad kvalspel, men någon blyg nykomling tänker man definitivt inte vara i division 5 västra.
– Vi är inte nöjda med att bara stanna kvar, säger tränaren Jan Nilsson.

57-åringen anslöt till HIS som assisterande tränare 2019 efter att tidigare ha varit ansvarig för Stehags AIF:s juniorlag och tanken var att dela ansvaret med Henrik Bergström under 2020.

Men de planerna ändrades när Bergström skadade hälsenan på nytt i april.

- Jag slet först av den en gång tidigt i februari och när ortosen åkte av efter åtta veckor hände samma sak igen, berättar han.

- Så jag kommer hålla helt detta året.

Räds inte uppgiften

Jan Nilsson räds dock inte uppgiften på något sätt och ser fram emot det halverade seriespelet.

- Vi har en ung och bred trupp. Det finns ett par rutinerade spelare i laget, men som kollektiv saknar vi ännu lite rutin för division 5-spel.

Han lyfter fram försvararen Alexander Wilson som en pappa i laget och på innermittfältet styr lagkaptenen Joakim Bengtsson.

Vad har ni då satt för målsättning?

- Den är hemlig. Fast vi ska inte vara någon blyg nykomling och definitivt undvika en kvalplats nedåt.

- Spelarna är hungriga och vill mycket på fotbollsplanen.

Jan Nilsson, tränare i Höörs IS.
Jan Nilsson, tränare i Höörs IS.
Foto: Lola Nilsson

Hur såg det ut under försäsongen?

- Vi spelade ett antal matcher och vann i princip alla utom sista DM-matchen mot Hästveda som vi förlorade med 1-2.

- Sedan har vi haft två träningsmatcher efter att vi fick börja spela igen den 14 juni.

Först blev det 1-4 mot Stehags AIF och tre dagar senare slutade mötet med Löberöds IF oavgjort, 3-3.

- En prestation som visade på orutin. Vi gjorde tre individuella misstag och på dessa släppte vi in tre mål. Annars skapade vi oerhört många målchanser.

Seriepremiär mot Furulund

Höör har träningsuppehåll denna och nästa vecka innan de sista förberedelserna drar i gång inför seriepremiären den 2 augusti hemma mot Furulunds IK.

Bland annat ska tre träningsmatcher hinnas med.

- Vi hade lite ledigt vid påsk, men annars har vi tränat på som vanligt under pandemin och lagt mycket fokus på att motivera killarna.

Vad tror du om premiären?

- Svårt att säga var Furulund står i dag. Men det är ett tufft lag med rätt fysiska spelare.

Vilka kommer att slåss i toppen?

- Jag räknar i varje fall med att Teckomatorp är minst lika vasst som när vi mötte laget i fjorårets serie.

Höörs Max Malmborg (till vänster) och Emin Mustajbasic jagar en spelare i Löberöd.
Höörs Max Malmborg (till vänster) och Emin Mustajbasic jagar en spelare i Löberöd.
Foto: Lola Nilsson

FAKTA

Höörs IS

Serie: Division 5 västra. Övriga lag: BK Landora, Dösjöbro IF, Furulunds IK, Hörby FF, Marieholms IS, Snogeröds IF, Stehags AIF, Svalövs BK, Teckomatorps SK, Trollenäs IF och Tågarps AIK.

Förra säsongen: Tvåa i division 6 mellersta och avancerade sedan genom ett lyckat kvalspel.

Tränare: Jan Nilsson, första året som huvudtränare.

Nyförvärv: Kastriot Ahmeti (Snogeröds IF), Viktor Sulakvelidze-Skantz (Lunds Bois).

Förluster: -

Målsättning: Inte offentlig.

Kultur och nöje

Spelet "Fallout" blir serie på Amazon

Bilden är från spelet 'Fallout' som nu ska bli film. Arkivbild.
Bilden är från spelet "Fallout" som nu ska bli film. Arkivbild.
Foto: Bethesda/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det postapokalyptiska tv- och dataspelet "Fallout" blir serie på Amazon, skriver Variety.

Bakom den nya serien står skaparna bakom science fiction-serien "Westworld", Jonathan Nolan och Lisa Joy.

Det ursprungliga "Fallout"-spelet från 1997 har fått flera uppföljare genom året. Handlingen utspelar sig i ett framtida USA som är ödelagt av kärnvapenkrig, och är utformat efter hur amerikaner i slutet av 1940-talet såg på framtiden, skriver tidningen.

"'Fallout' är en av de bästa spelserierna genom tiderna. Varje kapitel av denna galet fantasifulla historia har kostat oss otaliga timmar som vi hade kunnat tillbringa med familj och vänner", säger Nolan och Joy i ett uttalande.

Duon jobbar för närvarande med den kommande Amazonserien “The Peripheral", baserad på science fiction-författaren William Gibsons bok med samma namn från 2014.

Inrikes

Opererades av skandalkirurg – stämmer region

Efter att i nio år försöka få rättvisa efter en felaktig operation har nu en patient stämt Region Stockholm. Arkivbild.
Efter att i nio år försöka få rättvisa efter en felaktig operation har nu en patient stämt Region Stockholm. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson /SvD/TT
Inrikes
Inrikes

En patient som opererades av skandalkirurgen Paolo Macchiarini stämmer nu region Stockholm, efter att fyra centimeter av hans luftstrupe opererats bort, rapporterar TV4 Nyheterna.

Patienten skulle opereras för sin sömnapné genom att få några överskjutande slemhinnor bortopererade. I stället opererades en bit av patientens luftstrupe bort av den omskrivne italienske kirurgen Paolo Macchiarini, utan hans medgivande.

Proceduren gjorde att patienten hamnade i koma. När han vaknade upp ur koman hade han förlorat rösten, en stor del av synen samt förmågan att äta.

Mannen har försökt att få en rättslig upprättelse i nio års tid utan framgång, vilket gör att han nu stämmer region Stockholm på 300 000 kronor. En process han får hjälp från Centrum för rättvisa att bedriva.

– Jag anser att läkarna bör stå till svars för vad de har gjort mot mig och att jag ska få upprättelse, säger patienten till TV4.

Paolo Macchiarini var central i en skandal kring inopererade syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet i början av 2010-talet. Tre personer avled till följd av att ha fått luftstruparna inopererade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Sport

Oskar Lindbloms cancerbehandling över

NHL-proffset Oskar Lindblom är klar med sin cancerbehandling. Arkivbild.
NHL-proffset Oskar Lindblom är klar med sin cancerbehandling. Arkivbild.
Foto: Derik HamiltonAP/TT
Sport
Sport

NHL-proffset Oskar Lindblom är färdig med sin cancerbehandling. Det meddelar han i ett inlägg på sin Instagram.

Den 23-årige forwarden diagnostiserades i december med Ewings sarkom, en typ av skelettcancer. Beskedet innebar att Lindblom tvingades avbryta säsongen med Philadelphia Flyers för att genomgå en cancerbehandling.

I en video på sitt Instagramkonto drar stjärnan i en ringklocka för att markera att den är slutförd.

"Fantastisk känsla när jag ringde i klockan i dag. Jag kan inte ens beskriva hur tacksam jag är för läkare, sjuksköterskor och alla andra som har hjälpt mig de senaste sex månaderna", skriver han i en kommentar.

Inrikes

Åldring åtalas för dödsolycka

En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås. Arkivbild.
En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås tidigare i år.

Olyckan inträffade i april när mannen körde på en kvinna i permobil på ett övergångsställe. Kvinnan fördes till sjukhus med ambulans, men hade så svåra skador att hon avled dagen efter.

Nu åtalas mannen för vållande till annans död. Han förnekar brott och har sagt i förhör att han aldrig hann se kvinnan, skriver Borås Tidning.

– Han hade låg hastighet, men kör man på någon på ett övergångsställe och den personen avlider, då är det svårt att undgå ansvar, säger åklagaren Mattias Sjösten till tidningen.

Malmö

Möllankrögare vill ej betala för sängtillsyn

Det var den här bädden i restaurangens källare som miljöförvaltningen menade var olaglig.
Foto: MIljöförvaltningen
Malmö
MALMÖ I början av januari i år gjorde miljömyndigheten en tillsyn på en av krogarna runt Möllevångstorget. krögaren blev då förbjuden att använda källaren till bostad. Nu överklagar han - inte beslutet - men tillsynsavgiften.

– Jag driver en liten restaurangverksamhet och det är stor konkurrens i området. Det är därför en stor ekonomisk fråga med så många tillsynsavgifter som grundar sig på falska anklagelser, skriver krögaren i sitt överklagande.

Det var i samband med en oanmäld tillsyn efter ett klagomål som en säng upptäcktes i ett källarlager. Miljöinspektörerna tog sig in med hjälp av en varuleverantör, som sa att han misstänkte att de anställda bodde i en lägenhet i anslutning till restaurangen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL