Skåne

SD kan få alliansens stöd att sälja regionens vindkraftverk

Vindkraft
Ingen Sektion satt
Skåne Mycket lutar åt att Sverigedemokraterna får stöd av Alliansen för att sälja Region Skånes vindkraftverk i Småland.

Sverigedemokraterna har lämnat in ett initiativärende om försäljning av de sex vindkraftverken i Hultsfred, som Region Skåne köpte för en kvarts miljard 2014.

– Att äga och driva vindkraftverk kan inte anses vara kärnverksamhet för Region Skåne. Det finns andra aktörer som är mer lämpade för det säger regionrådet Niclas Nilsson med stöd av partikollegorna Marlen Ottesen och Johan Wifralius.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Åsa Waldau överklagar fällande dom

Waldau dömdes av Uppsala tingsrätt till villkorlig dom. Arkivbild.
Waldau dömdes av Uppsala tingsrätt till villkorlig dom. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Förra Knutbypastorn Åsa Waldau överklagar den fällande domen gällande misshandel av flera församlingsmedlemmar, skriver UNT.

Waldau dömdes av Uppsala tingsrätt till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst i mitten av mars. Hon fälldes för åtta fall av misshandel mot tidigare församlingsmedlemmar men friades också på sex åtalspunkter.

Enligt överklagandet som lämnats in vill Åsa Waldau, även känd som Kristi brud, frias från åtalen och skadeståndskraven och menar att tingsrätten värderat bevisningen fel.

Inrikes

477 döda i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes

Hittills har 7 206 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror, som offentliggörs varje dag klockan 14.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är det närmare 430 personer smittade av coronaviruset som får intensivvård.

Under eftermiddagen håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en gemensam pressträff.

Ekonomi

EU prövar Mastercards Nets-affär

Mastercards bud på stora delar av danska Nets prövas av EU-kommissionen. Arkivbild
Mastercards bud på stora delar av danska Nets prövas av EU-kommissionen. Arkivbild
Fotograf: Richard Drew AP/TT
Ekonomi

EU-kommissionen inleder en konkurrensprövning av den amerikanska kreditkortsjätten Mastercards bud på merparten av betaltjänstbolaget Nets företagstjänster.

Konkurrensprövningen inleds sedan myndigheter i Norden, Storbritannien och Österrike bett kommissionen pröva ärendet.

Det var i augusti i fjol som Mastercard meddelade att man gjort upp om att köpa den berörda verksamheten av betaltjänstkoncernen Nets för motsvarande 29 miljarder kronor.

Nets, med säte i Danmark, har omkring 4 100 anställda i 20 europeiska länder. Bolaget tillhör de allra största aktörerna inom betaltjänster i Europa med avtal med över 700 000 butikskunder, varav 140 000 har försäljningen online. Nets säljer även företagstjänster till 260 000 företag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Utrikes

Soldater dödade attack i Mali

Runt 20 maliska soldater har dödats i en attack i staden Bamba.
Utrikes

Runt 20 soldater har dödats i en attack i Mali, som tros ha utförts av islamistiska extremister, meddelar lokalpolitiker och en företrädare för militären.

Attacken kom mot en militärbas i staden Bamba på måndagsmorgonen.

– Utredningen fortsätter på platsen eftersom dödssiffran måste vara högre än de 20 som meddelas, uppger en talesperson för lokala myndigheter som också säger att angriparna kommit med motorcyklar och bilar.

Mali har i flera år försökt stävja ett väpnat uppror från separatistrebeller och våld från islamistiska extremister. Tusentals maliska soldater och civila har dödats i konflikten.

Attacken bekräftas av en person inom den maliska militären som säger att båda sidorna drabbats av förluster i attacken.

Utrikes

Rumänien förlänger nödläget på grund av virus

Kommunalanställda desinfekterar ett område i Rumäniens huvudstad Bukarest. Arkivbild.
Kommunalanställda desinfekterar ett område i Rumäniens huvudstad Bukarest. Arkivbild.
Fotograf: Vadim Ghirda/AP/TT
Utrikes

Rumäniens regering kommer att förlänga det nödläge som har utropats med anledning av coronapandemin med 30 dagar. Den ursprungliga tidsfristen löper ut nästa vecka.

– Vi måste göra det igen. Det är en nödvändighet. Folk måste förstå att viruset inte kan stoppas utan den här åtgärden, säger president Klaus Iohannis i en videobriefing.

Minst 4 057 människor har insjuknat i covid-19 i Rumänien, som har registrerat 157 dödsfall.

Kultur och nöje

Fortsatt paus på Malmö Live

Kultur och nöje
Malmö
Musik Malmö Live Konserthus och Malmö Stadsteater fortsätter sin paus med den publika verksamheten fram till den 31 maj. Men Malmö Live fortsätter att livestreama.

Malmö Live och Malmö Stadsteater har just nu paus på sin publika verksamhet för att inte bidra till spridandet av covid-19.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Live och Malmö Stadsteater som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater, i ett gemensamt uttalande.

Pausen inleddes den 23 mars och kommer att fortsätta till den sista maj som det nu ser ut. Under tiden fortsätter Malmö Live att streama livekonserter med delar av MSO på ordinarie konserttid torsdagar 19.00.

Ekonomi

Värsta krisen sedan andra världskriget

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire ser dystra utsikter. Arkivbild.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire ser dystra utsikter. Arkivbild.
Fotograf: Michel Euler/AP/TT
Ekonomi

Frankrikes ekonomi hotas av den värsta krisen sedan andra världskriget, varnar den franske finansministern Bruno Le Maire.

Den sämsta BNP-siffran sedan 1945 var minus 2,2 procent 2009, i spåren av finanskrisen.

– Vi kommer troligen hamna långt under –2,2 procent i år, säger Le Maire.

Inrikes

KD nobbar regeringsförslag om ökad makt

Ebba Busch, KD:s partiledare, motsätter sig förslaget med utökad regeringsmakt som det ser ut nu. Arkivbild.
Ebba Busch, KD:s partiledare, motsätter sig förslaget med utökad regeringsmakt som det ser ut nu. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen går vidare med förslaget att utöka sin egen makt att ta snabba beslut för att hindra smittspridning, utan att först fråga riksdagen.
Men KD tänker rösta nej, som förslaget ser ut nu.

Vad ska makten användas till? Det behövs bättre svar, skriver Kristdemokraterna på Facebook.

"Vi röstar nej till mer makt till regeringen, som förslaget ser ut nu. KD vill att regeringen har de redskap som krävs, men riksdagen måste alltid få sista ordet", skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.

Socialminister Lena Hallengren motiverar regeringens förslag så här:

– Med det här bemyndigandet får vi de möjligheter som åtminstone närmar sig det en del andra länder har, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

En lagrådsremiss har nu skickats över till Lagrådet, utan stora ändringar jämfört med det utkast som regeringen skickade ut till remissinstanser i helgen.

– Varför gör vi det här? Jo, för att vi menar att de åtgärder som i dag är kopplade till smittskyddslagen inte är tillräckligt kraftfulla, säger Hallengren, som hoppas att ett svar kan komma snabbt.

Prövas efteråt

Enligt lagförslaget ska regeringen genom föreskrifter kunna ta snabba beslut utan att först fråga riksdagen. Men föreskrifter och beslut som tas utifrån föreskrifter ska "snarast underställas riksdagen för prövning". Riksdagen ska med andra ord kunna backa redan tagna beslut.

Hon vill inte gå in specifikt på vilka beslut som lagen, om den antas, ska kunna användas till eller om regeringen hittills har känt sig bakbunden av att behöva gå till riksdagen med ett lagförslag.

– Vi närmar oss en situation där vi har en allvarlig smittspridning som omfattar fler delar av landet och det är nu vi behöver kunna vidta ytterligare åtgärder. Jag vill inte tala om att det har funnits situationer, utan mer att vi ser dem framför oss, säger socialministern.

Kunna stänga

– Regeringen eller den myndighet som regeringen ger uppgiften till, länsstyrelserna till exempel, ska kunna stänga ner verksamheter där det är mycket trängsel, där det förekommer eller finns risk för allvarlig smittspridning, säger Hallengren och säger att nu kan verksamheter som inte täcks av begreppen allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar omfattas.

Lagförslaget ger även regeringen rätten att flytta om läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner, kommuner samt enskilda, privata vårdföretag om det behövs av smittskyddsskäl. Det har Sveriges kommuner och regioner (SKR) vänt sig starkt emot.

– Vi menar att möjligheten måste finnas, säger Hallengren och tillägger att det är en "sista utväg" om det samarbete och den dialog om resurser regionerna har och ska fortsätta med inte fungerar.

Lagen föreslås träda i kraft den 18 april och gälla till den sista juni.

Lars Larsson/TT

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Fotograf: Jessica Gow/TT
NÄSTA ARTIKEL