Malmö

Färre skjutningar och mord hittills i år

Malmö
Malmö Även antalet sprängningar har minskat.

– Vi ser en nedåtgående trend i skottlossningar och även till viss del detonationer, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

Statistiken visar att antalet mord, skador till följd av skjutningar och skjutningar i sig minskar, liksom mängden detonationer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Man gripen för våldtäkt

org-648aed51-cadd-41ee-a371-90b6f5720523.jpg
Malmö
Malmö En 38-årig man greps på onsdagen misstänkt för våldtäkt, och anhölls vid lunchtid.

Våldtäkten ska ha skett i närtid mot en kvinna över 18 år som mannen är bekant med. Polisen vill i övrigt inte gå in på några omständigheter kring anmälan.

Malmö

Rånare trängde in i lägenhet

org-5a7386f4-d674-40d8-977a-9f84e82deb95.jpg
Malmö
Malmö Två okända män trängde sig på onsdagskvällen in i lägenheten hos en man i 60-årsåldern.

Där misshandlade de mannen, och stal rånade honom på hans halskedja i ädelmetall.

Mannen fick skador efter misshandeln, men inte av allvarligare art.

De två rånarna var inte maskerade, men det finns i nuläget ingen misstänkt för rånet.

Malmö

Nytt glaskross hittat i sandlåda

org-f645a816-1939-4f4b-8b8a-3128ae772828.jpg
Malmö
Malmö I tisdags morse hittade en parkarbetare åter glaskross i en sandlåda i Augustenbortsparkens lekplats.

Någon har liksom vid åtskilliga andra tillfällen den senaste tiden hällt ut krossat glas i sandlådan.

Just Augustenborgsparken har varit särskilt drabbad, men även andra lekplatser runt om i staden har varit utsatt. Ännu finns ingen misstänkt. Polisen rubricerar det som framkallande av fara för annan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Malmö

Man rånad på cigaretter

org-8860776a-b497-4f4c-b678-603d2a1c1a36.jpg
Malmö
Malmö En man i 40-årsåldern rånades i måndags i Raoul Wallenbergs park.

Två män i 20-25-årsåldern ska ha misshandlat honom i parken och rånat honom på en mindre summa kontanter och ett paket cigaretter.

Mannen klarade sig undan allvarliga skador.

Nyheter

Nya sätt att titta på konst

Victoria Boysen och en av hennes fantasifulla akvarellmålningar.
Nyheter
Malmö
SKÅNE När konstrundorna är inställda finns det flera nya sätt att titta på konst i påsk. Ett är en instagramutställning med konstnärer i sydvästra Skåne och ett annat är en webbaserad utställning med konstnärer från hela Skåne.

– För många konstnärer är konstrundan en bra sätt att nå ut med sin konst och en viktig inkomst. Då känns det bra att kunna underlätta kontakten mellan konstnärerna och konstpubliken, säger Victoria Boysen i Malmö.

Hon är aktiv i Konstnärsgruppen Sydväst, som den 10 april öppnar sin instagramutställning: www.instagram.com/ksvkonst, där majoriteten av de 100-talet konstnärerna i gruppen visar upp några av sina verk.

Bestämma träff

– Tanken är att konstintresserade ska kunna gå in på den digitala utställningen och titta på vad vi konstnärer har skapat. Är någon intresserade kan de ringa till konstnären och bestämma träff i ateljén för ett eventuellt inköp, berättar Victoria Boysen.

Hon tillhör själv den yngre generationen av konstnärer som brukar ställa ut tillsammans med andra, senast på Anderssongården i Falsterbo men nu stannar hon hemma i Malmö, men är beredd att ta emot folk i sin ateljé om man har bokat.

- Många av våra konstnärer är äldre och därför i riskgruppen. Men alla har vi lagt ner mycket tid under året på att skapa våra verk. Därför känns det bra att vi ändå kan visa upp oss och få kontakt med andra konstintresserade, menar Victoria Boysen.

Galleri online

Ett annat onlinearrangemang är konstrundan online, som också drar igång i påsk. Här kan man hitta konstnärer från alla Skånes hörn och många av dem brukar ställa ut på de traditionella konstrundorna.

– När det blev känt att konstrundorna var inställda på grund av coronasmittan kläckte vi tillsammans med några konstnärer idén att presentera verk från konstnärerna, som man kan beställa i galleriet på sajten, som man hittar på konstrundanonline.se, säger Niklas Wickström, som jobbar på Dexter Fine Art.

Blå är namnet på Illse Hviids målning, som visas på Konstrundan Online. Fotograf: Foto: Privat

Ett annat annorlunda evengemang har några lokala hantverkare i Ystad skapat, med bland andra de lokala hantverkarna Lena Willhammar och Daniel Wester. Här har konstintresserade chansen att få en privat visning, där man kan tillbringa femton minuter i ensamhet med verken på Type0Loft under namnet Tids nog.

– Detta är vårt sätt att ge den skånska publiken chansen till en annorlunda konstupplevelse som känns både säker, intim och relevant. Alla kan boka en privat visning via vår hemsida: www.typeo.se, skriver arrangörerna.

Ett av de konsthantverk som visas på utställningen i Ystad. Fotograf: Foto: Daniel Wester

Malmö

En person räddad ur lägenhetsbrand

Malmö
Limhamn Vid 22:38 under onsdagskvällen inkom larm om en brand i en lägenhet på Rabygatan, Limhamn.

– Branden är släckt och rökdykare har funnit en person i lägenheten som ska undersökas av ambulanspersonal, säger Patric Nilsson, inre befäl Räddningstjänsten Syd vid 23-tiden.

Vad som har orsakat branden är i nuläget oklart.

– Det jag vet är att branden har hållit sig i lägenheten, det är för tidigt att säga vad orsaken är, säger Patric Nilsson.

Malmö

Få deltar i påsklovsaktiviteter

Den som besökte Malmös Museer fick se när akvarium rensades
Malmö
Malmö Färre besöker Malmö Museer under påsklovsveckan i år. Däremot valde två familjer gå på påsklovsaktiviteterna.
PREMIUM

Påsklovet har börjat i Skåne och barnen är lediga från skolan. På Malmö Museer anordnar man utomhus quiz runt slottet och barnen får leta efter påskharen som gömmer sig runt om på museet. Familjen Rosenqvist Callegari var en av familjerna som besökte museets påskaktiviteter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Nyanställer för att producera skyddsvisir

Flera hundra tusentals skyddsvisir har tillverkats de senaste två veckor
Fotograf: CA Andersson
Malmö
Malmö Tryckeriet såg möjligheten att hjälpa och började producera skyddsvisir till sjukvården i landet. Företaget har nu anställt över 50 personer på två veckor.
Fotograf: CA Andersson
Fotograf: CA Andersson
Fotograf: CA Andersson

Den aktuella situationen har slagit hårt mot flera företag, som har fått permittera eller säga upp delar av sin personal. För en av Malmös största tryckeri, CA Andersson har situationen varit den motsatta.

– För två veckor sedan ställde vi om produktionen och började vi producera hundra tusentals skyddsvisir till sjukvården och andra privata företag, säger Olle Sterner, vd på CA Andersson.

Tryckeriet valde att göra om delar av sin produktion för att hjälpa till i dagens situation. I samband med produktionen har CA Andersson anställt mellan 50 och 60 personer till den nya avdelningen.

– Trots att vi har fått lov att permittera arbetare har vi istället valt att satsa på att skapa produkter som behövs i sådana tider. Vi har dessutom börjat jobba dygnet runt, säger Olle Sterner.

Började med en prototyp

Det första skyddsvisiret gjordes av en av arbetarna på företaget. Arbetaren ansåg att företaget skulle satsa på att hjälpa i denna situation vi befinner oss i. Tryckeriet CA Andersson valde därför att investera pengar på att producera flera nya produkter.

– Förra veckan investerade vi två miljoner på en ny maskin. Vi kommer ut med nya produkter hela tiden och har bland annat skapat en handtvätt-station och golvdekaler. Samtidigt håller vi på att skapa flera produkter som kommer komma ut snart, berättar Sterner.

Efter det positiva resultatet har tryckeriet sett möjligheten att expandera. Olle Sterner har redan gått och kollat på flera olika lokaler där företaget kan fortsätta att expandera sin verksamhet.

– Jag kan tänka mig att vi har tillgång till den nya lokalen nästa vecka om det skulle bli av, säger Sterner.

Sportklubbar hjälper tryckeriet

Förutom de nya anställda har flera sportklubbar valt att hjälpa till.

– I dag kommer 25 tjejer från ett fotbollslag från Malmö hit och hjälper att göra skyddsvisiren. Senare kommer även andra lag hit. Vi har även flera ungdomar nu i veckan som kommer från olika idrottsföreningar, berättar Olle Sterner.

Sterner anser att det kommer finnas en säker marknad för minst fyra till fem veckor fram. Varje dag får företaget minst 30 telefonsamtal från personer som söker jobb och kunder som vill beställa någon av produkterna.

– Det viktigaste för oss är att kunna bidra och hjälpa till i dessa tider samtidigt som vi sysselsätter människor, berättar Sterner.

NÄSTA ARTIKEL