Alice dadgostar. Foto: Carla Orrego Veliz

Fångar tidsandan med träffsäkert språk

Litteratur/recension

BOK
Roxy
Författare: Alice Dadgostar
Förlag: Albert Bonniers

Alice Dadgostar är född 1995 och bosatt i Göteborg. Hennes debutroman utspelar sig emellertid inte där utan i Skåne. Hon bodde nämligen i Malmö medan hon gick på Skurups skrivarlinje. Det är med andra ord mycket jag som Malmöbo känner igen när det gäller miljöskildringarna i boken hon skrivit.

Någon intrig i egentlig mening finns inte i romanen. Det märks att Alice Dadgostar har sysslat mycket med bloggande och att skriva kortprosa. Genom att olika vardagliga scener avlöser varandra så bildas ett slags collageartad bild av huvudpersonen Roxys liv i Malmö.
Via ett tredjepersonsperspektiv får läsaren veta vilka tankar som rör sig i Roxys huvud. Vi får också ta del av hennes dialoger med kompisarna i skiftande urbana omgivningar. Tonen är mestadels lättsam även om det ibland är synnerligen allvarliga ämnen som avhandlas.
För mig som hör till en äldre generation är det en intressant inblick i 90-talisternas värld. Eftersom jag själv har vuxna barn i 30-årsåldern så är det en värld som inte känns helt främmande för mig, men det är ändå åtskilligt i dessa twenty-something-individers liv som ter sig exotiskt för en äldre läsare.

Det ligger förstås nära till hands att tänka sig att Alice Dadgostar utgått från sig själv när hon skapat den fiktiva gestalten Roxy och det persongalleri som hennes vänner utgör. Tonen är träffsäker och varenda replik känns verkligen trovärdig. Inte minst uppskattar jag humorn i romanen. Det gör inte så mycket att det saknas en drivande intrig. De ironiska skämten och ofta komiska situationerna gör att läsningen ändå känns fartfylld.
Det kan till exempel låta så här när kompisen Alice diskuterar relationer med Roxy:
”Du borde bli lesbisk. Det är fantastiskt.”

”Jag har verkligen försökt. Jag vet inte riktigt vad jag är. Jag är inte ute efter något eller någon speciell. Jag vill bara ha en normal person. En helt vanlig människ som är nice och vettig. Jag skiter i åt vilket håll hen är lagd identitetspolitiskt. Någon med ett IQ över noll bara.”

”Ja. Det blir svårt”, säger Agnes från sängen och stirrar upp i taket.

Det namedroppas också friskt i den här samtidsskildringen. Det förekommer allt från musikreferenser till namn på yngre författare. Hur en sådan här roman kommer att åldras är svårt att veta. Vissa populärkulturella fenomen är snabbt övergående medan andra består. Och kommer till exempel Tinder att finnas om tio eller tjugo år? Vem vet?
Men oavsett vad som händer så kommer sannolikt en bok som Roxy att kunna intressera framtida läsare.
Alice Dadgostar har nämligen lyckats med konststycket att fånga något så pass svårgripbart som tidsandan och klä det hela i en språkdräkt som både övertygar och har fräschör. Under den bitvis glättiga ytan finns det också ett allvar. Jag tänker också att det nog är svårare att vara ung idag än det var på mitt 80-tal.

BOK
Roxy
Författare: Alice Dadgostar
Förlag: Albert Bonniers