Den som kom hade möjlighet att lyssna på livemusik när band från Arena 305 spelade. Foto: Hanna Svanberg
Camilla Eriksson, längst fram, brinner för hållbarhetsfrågor både privat och i arbetet och på Arena 305 är hon hållbarhetsombud. På bilden tittar på söndagens sista band.
Kristina Hall från VA Syd var på plats och visade hur man kan leda bort regnvatten. Exempelvis med en gummistövel, gräs eller en vattenkanna.
Jesper Berseus är kursledare på Cykelköket och är självlärd när det kommer till reparation av cyklar.
Här står Marie Castor från VA Syd och håller i byteshörnan. Dit kunde den som ville lämna saker och eller ta med sig något hem.

Hållbar söndag i Sofielund

Malmö Laga cykeln, byta saker eller varför inte lära sig mer om hur man tar hand om regnvattnet?
Det och mycket mer kunde man göra på Garaget och Arena 305s Fixarsöndag.

Initiativet för Fixarsöndagen stod Elin Hasselberg, projektledare på miljöförvaltningen, för. Dagen arrangerades i samarbete mellan Malmö stad, VA Syd och Fastighetsföreningen Sofielund. Arrangemanget delfinansierades med hjälp av EU.
– Ett sånt här evenemang tycker jag är jätteviktigt. Här på Arena 305 belyser vi inte hållbarhetstänket mer än att vi pratar om någon läser på våra fairtradeskyltar eller liknande. Det här blir det mycket större och fler får reda på hur man kan arbeta med det. Man kan säga att vi sår små frön, berättar Camilla Eriksson, arrangemangscoach och hållbarhetsombud på Arena 305.
Hon menar att Arena 305 ligger långt framme i kommunen vad gäller hållbarhetstänk.
– Vi jobbar mycket utefter de 17 målen i Agenda 2030. Exempelvis är vårt café 78 procent ekologiskt, vissa dagar går det till och med upp till 90 procent. Vi jobbar till exempel också med de sociala målen, att alla ska känna sig välkomna här och ha möjlighet att kunna äta och dricka även om man inte har så mycket pengar.

Under dagen fanns det möjlighet att laga sin cykel med hjälp av Cykelköket. Kursledaren Jesper Berseus var på plats och guidade den som behövde hjälp med att fixa sin cykel. Under dagen kom ett 30-tal cyklister och fick hjälp.
– Jag hjälper till men huvudsakligen får de själva göra arbetet. Vi lånar ut verktyg och delar kunskapen.

VA Syd hade dels en byteshörna där folk kunde lämna saker de inte längre ville ha och eller ta saker de ville ha helt gratis. Allt från vinglas och leksaker till kläder och möbler. Dels var de där med ”plats för vattnet”, en satsning där man jobbar för att få folk att ta vara på regnvattnet.
– Här pratar vi om att hjälpas åt med vattnet, att använda det istället för att leda bort det. Då minskar man risken för översvämning, Kristina Hall, projektledare, Va Syd.

Inne i garaget gästade fixarproffs som gav sina bästa tips på hur man kan upcycla och reparera sina favoritsaker. Fryshuset var på plats med sin foodtruck som serverade wastefood.
Musikunderhållningen stod Arena 305 för, olika band spelade allt från klassiskt piano till improvisation.
– Vi har haft öppet hus så att folk som aldrig varit här får en chans att se hur vi har det. Jag trodde faktiskt att det skulle komma fler men vädret har varit lite wacko så det är nog därför. Men ett 60-tal personer har varit här i alla fall, säger Camilla Eriksson.

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...