Olof Ramel efter genomförandet av monologen Ett liv bakom kikaren. Eftersom det var fråga om en tryout var det fotoförbud under själva föreställningen. Foto: Clemens Altgård
Dilan Apak (t h) och Moa Lundqvist (t v) bjöd på en fartfylld show om självhjälpsteorier. Foto: Clemens Altgård

Humor och ångest i skön kombination

Lund Comedy Festival/recension

LUND COMEDY FESTIVAL
Ett liv bakom kikaren
Medverkande: Olof Ramel
Grand Hotel, Piratensalen
Betyg: 3
Initiativ för pyskisk hälsa.
Medverkande: Dilan Apak och Moa Lundqvist
Grand Hotel, Piratensalen
Betyg: 4

Lund Comedy Festival firar tioårsjubileum och i torsdags inleddes det digra programmet. Jag valde ut ett par programpunkter i Piratensalen på Grand Hotel med en gemensam nämnare, nämligen hur ångest kan hållas borta.

Olof Ramel framträder i rollen som sig själv när han framför en monolog om en fågelskådares tillvaro Ett liv bakom kikaren. Inledningsvis tar han oss tillbaka i tiden till kl 05:30 den 27 oktober 2018.
Där står han otålig och förväntansfull utanför Stora Ensos bruk i Skoghall i Värmland, i väntan på att bli insläppt. Anledningen: Sveriges första rubinnäktergal har observerats därinne föregående dygn.
Men när han och 200 andra fågelentusiaster blir insläppta så blir de besvikna. Fågeln har flugit sin kos.
Med detta som utgångspunkt får vi sedan veta något om fågelskådningens förutsättningar och att det på sätt och vis är en samlarhobby. Det kan påminna om en sport också eftersom det finns en observatörsliga. Den som sett flest arter hamnar högst på listan.

Ramel berättar om problem som kan drabba en ornitolog. Till exempel när förpliktelser gentemot familjen eller jobbet hindrar fågelskådaren från att blixtsnabbt sätta sig i bilen när det inkommer tips om att en ovanlig pippi har siktats. Snabb utryckning är nämligen oftast ett måste eftersom de bevingade varelserna har en tendens att inte stanna så länge på samma plats.
Att fågelskådarna har ett nätverk och numera även en app för att informera varandra får vi också veta. Visst finns det en tävlingsmentalitet men det är, säger Ramel, en ”gentlemannasport” där alla hjälps åt.
Och på tal om det så framgår det av Observatörsligan att det är mestadels män på listan, även om det förekommer några kvinnor i toppskiktet 1-60. Till de roligaste inslagen hör ett fiktivt möte hos ”Anonyma Fågelskådare” där Olof berättar om sitt ”fågelskådarmissbruk”. Till slut får vi också via en kort filmsnutt höra hur det kan låta när ornitologer får syn på en Svartbrynad albatross.

Det ska sägas att Olof Ramels monolog är en så kallad tryoutföreställning, alltså ett framträdande på prov. Och visst är publiken med på noterna. Genom att det är en så personlig bekännelse så blir det också engagerande.
Ett bärande inslag är att en hobby som denna kan hålla ångest borta även om den ibland också väcker känslor av otillräcklighet.

Om att hålla ångest borta handlar även nästa programpunkt i Piratensalen då Dilan Apak och Moa Lundqvist framför Initiativ för psykisk hälsa.
Malmöduon Dilan och Moa spelar också sig själva men i ett slags karikerade och fiktiva versioner. Den som såg deras mycket underhållande tv-serie förra året vet vad jag menar. I Initiativ för psykisk hälsa förstärks det fiktiva elementet än mer.
De spelar två helt megalomaniska individer med gigantiska egon som startat ett slags självhjälpsföretag med drag av sekt.

Vi i publiken kallas ”vanlisar” men utlovas personlig framgång om vi bara följer Dilan och Moas anvisningar. Då kan vi nämligen bli lika fantastiska som de är.
Traditionell psykologi förkastas helt. De har själva gått ut med triggervarning för här skojas det nämligen friskt om sådant som panikångest, prokrastinering, destruktiva relationer, sömnlöshet och social fobi. Med en imponerande energi lyckas de genom rapp dialog få fram ett fartfyllt tempo i sin show. De problemlösningar som presenteras är onekligen skrattframkallande. Det rör sig om synnerligen drastiska och bryska metoder. Mer ska inte avslöjas eftersom det är en dödssynd att avslöja komikers skämt i en recension.

Vad de gör på scen är egentligen en vass uppgörelse med allsköns enfaldiga men bästsäljande självhjälpsteorier och pseudopsykologiska läror.
Det är också i någon mån en kritik av övertron på kbt-metoder för att få bukt med problem som ofta har mera djupliggande orsaker. Vår tids fixering vid sociala medier är en annan företeelse som gisslas.
Dilan och Moas synnerligen narcissistiska super-alter egon lyckas verkligen få grepp om sin publik. I sin helhet är det mycket lyckat.

LUND COMEDY FESTIVAL
Ett liv bakom kikaren
Medverkande: Olof Ramel
Grand Hotel, Piratensalen
Betyg: 3
Initiativ för pyskisk hälsa.
Medverkande: Dilan Apak och Moa Lundqvist
Grand Hotel, Piratensalen
Betyg: 4