Malmökomikern Emma Hansson Löfgren.
Malmökomikern Emma Hansson Löfgren.

Malmökomiker som kör solo på humorfestivalen

I morgon går startskottet för årets Lund Comedy Festival. En av de medverkande artisterna är den mångsysslande Malmökomikern Emma Hansson Löfgren som presenterar sin första egna soloföreställning, Jakten på ett bättre jag.
– Ingången är att jag drabbats av ett syndrom som gör att jag har ett akut behov av hitta ett bättre jag, förklarar hon lite hemlighetsfullt.

Emma Hansson Löfgren om …
… hur hon skulle beskriva sig själv som humorartist: ”Expressiv står det i Lund Comedys program och det stämmer. Jag är inte komikern som står med en mick och pratar utan jag målar upp bilder och situationer som jag gärna vill att man ska slänga sig in i. Och när man får de här situationerna i sitt inre så blir det komiskt. Många beskriver mig också som en som kan beskriva dråpliga vardagssituationer och det är den ingången jag har haft. När jag debuterade som stand up var min yngsta son två eller tre år och då tänkte jag att det är där jag får börja. Jag gräver där jag står.”
… humorscenens utveckling de senaste tio åren: ”Den stora skillnaden är att nu finns det så många olika kanaler och man kan gå sin egen väg och starta youtubekanaler eller poddar. Och också det att det har blivit subkulturer. Här i Malmö finns till exempel både MACK som är lite mer snäll komik och så Under jorden där det är mer under bältet. Jag gillar verkligen den mångfalden i lilla Malmö. Det är spännande tider nu och det känns som komiken är här för att stanna och jag är glad att vara med just nu. Sedan tycker jag också att det är roligt att det finns så många kvinnliga komiker. Det är verkligen en stor förändring som skett de senaste tio åren. Vi har också humor och behöver också representeras av många olika kvinnliga humorartister. Vi måste också få ha bredd och högt och lågt.”
… vad hon ser fram emot mest på Lund Comedy Festival: ”Jag vill hemskt gärna se Emma Knyckare och Ina Lundströms show Hybris. De är så roliga, jag blir riktigt starstruck när jag träffar dem. Och de driver en jättebra klubb i Göteborg som heter Klubb Hybris. Sedan rekommenderade Lena Frisk Nina Conti och sa att hon gråtit av skratt när hon såg henne. Sedan ser jag så klart fram emot att träffa de andra komikerna och bara hänga.”
Emma Hansson Löfgren på Lund Comedy Festival:
Jakten på ett bättre jag, torsdag 29/8 19.30 på Grand Hotel, Lukas sal
Baby stand up, fredag 30/8 1.00 på Grand Hotel, Lukas sal

I år är det tio år sedan Lund Comedy Festival startades, då som Lunds Humorfestival, och Emma Hansson Löfgren var med redan då. Hon och mångåriga samarbetspartnern Sissela Benn presenterade sina karaktärer Haggan och Ludret för festivalpubliken.
– De var två väldigt roliga politiska bimboaktivister som fortfarande tillhör mina favoritkaraktärer, berättar Emma Hansson Löfgren entusiastiskt när vi träffas på ett kafé i Malmö.
– Vi var nog lite före vår tid med dem. När vi gjorde dem på vissa festivaler var det som om publiken inte visste hur de skulle hantera dem. I dag har feminism och aktivism tagit ett varv till så det hade nog fungerat bättre nu.

Efter premiäråret har Emma Hansson Löfgren medverkat på festivalen vid ytterligare fem tillfällen och hon lyfter fram hur roligt det är att hänga med kollegor en hel helg och inte minst se varandras föreställningar.
– Det är superinspirerande, säger hon och minns bland annat den nytänkande Nya Zeeländska artisten The boy with tape on his face.
– Lund Comedy Festivals styrka verkligen att det är så brett utbud, att man öppnar upp för många olika uttryck inom humorgenren. Och så är det jättefin publik.
Att Emma Hansson Löfgren gärna slår ett slag för bredd inom humorgenren är självklart med tanke på den bredd hennes egen karriär ger prov på.
– Jag har gjort allt från impro stand up till vanlig improvisationsteater, sketcher med Sissela Benn och förra året gjorde jag en barnföreställning som heter Emma ska alltid bestämma.
Till det kan läggas att Emma Hansson Löfgren är utbildad dramapedagog, har skrivit en barnbok och sedan i våras också har en konstnärlig kandidat på Malmö Teaterhögskola. Och allt började med en blyg sexåring på Studioteatern.
– Jag är så tacksam mot mina föräldrar att de körde dit mig och att jag fick lov att sitta i ett hörn till att börja med, berättar hon. Till slut var det faktiskt så att nyckeln vreds om och jag tyckte att det var fantastiskt.

Med tiden blev det teatergymnasium i Malmö och Teaterlinje på Fridhems folkhögskola där Emma Hansson Löfgren lärde känna Sissela Benn. Tillsammans startade de humorgruppen Einsteins kvinnor och Centralskolan där Sissela var Filippa Bark och Emma hennes bästa kompis Monika.
– Från början hade jag sikte på att bli en seriös skådis men när Sissela och jag började jobba ihop insåg jag att jag tyckte det var mycket roligare med komik, säger Emma Hansson Löfgren. Sedan började jag med improvisationsteater och lärde känna Marcus Johansson som startade humorklubben Oslipat i Malmö 2006.
Med tiden lyckades Marcus Johansson övertala den fortfarande innerst inne blyga Emma att prova på stand up.
– Jag gjorde, mycket motvilligt, debut på Oslipat för sju eller åtta år sedan och har aldrig varit så nervös förut i hela mitt liv, avslöjar Emma Hansson Löfgren. Men sedan var det en sådan enorm lyckokänsla när folk faktiskt skrattade. Det gav mersmak.

På Lund Comedy Festival ska Emma Hansson Löfgren i år göra sin allra första soloföreställning, Jakten på ett bättre jag, där hon med hjälp av olika självhjälpsmetoder försöker maximera så många delar av sig själv på så kort tid som möjligt.
– Den kom till som en redovisning på Teaterhögskolan, berättar hon. Min utgångspunkt var en bok som heter Den vilda jakten på ett bättre jag där två forskare, André Spicer och Carl Cederström, under ett år testar olika självhjälpsområden. De provar den ena extrema metoden efter den andra och lägger ner otroligt mycket pengar. Min idé var att göra det lite snabbare och lite billigare. Varje dag testade jag något nytt och det handlade mycket om att utmana mig själv. När jag sedan skulle göra stand up av det fick jag hitta på en ingång där jag twistar till med att jag drabbats av ett syndrom som gör att jag har ett akut behov av att hitta ett bättre jag.

Under arbetet med föreställningen fick Emma Hansson Löfgren verkligen sätta sig in i självhjälpskulturen som hon beskriver att hon har en slags hatkärlek till.
– Jag har alla Mia Törnbloms böcker hemma, det finns mycket comedy gold där, säger hon med ett skratt. Det här med positiva affirmationer till exempel, att man ska kalla sina bilringar för volanger. Det har jag gjort mycket rutiner kring. Och det är verkligen en industri som tjänar sjukt mycket pengar och mycket handlar om att det är ditt eget fel.

Det låter som du har ett uppdrag med din föreställning?
– Absolut. Nu har jag lagt den komiska biten en bit över men ska man vara ärlig så kommer en bit från mig själv. Jag närmar mig 40, har pluggat i tre år med 15 år yngre personer och fick en liten ålderskris där. Och så har vi alla mina roller, både i yrket och privat, och allt det ska man förhålla sig till. Jag känner att man måste få skratta åt allt det här och att man får lov att vara lite misslyckad. Jag kan gärna vara en Jeanne d’Arc och bjuda på alla mina tillkortakommanden så slipper man känna sig så ensam i sitt självtvivel.

Emma Hansson Löfgren medverkar också i Baby stand up på Lund Comedy Festival. Där ska hon, tillsammans med Malin Appeltofft, Tomas Kaminski och Hanna K. Mölstad, bjuda på stand up för föräldralediga på förmiddagen.
– Då blir det mer traditionell stand up och jag tänker att jag tar mina bästa föräldraskämt, säger hon. Det känns spännande med en helt nykter publik och med bebisar som stjäl uppmärksamhet.

Efter Lund Comedy Festival håller Emma Hansson Löfgren tummarna för att världen får upp ögonen för hennes soloföreställning.
– Jag tycker att folk bara ska säga ”Gud, den här föreställningen måste vi se flera gånger” och så sprida ordet så att den får komma ut och se Sverige.
Med sin konstnärliga kandidat och dramapedagogutbildningen i ryggen hoppas Emma Hansson Löfgren också att hon i framtiden kan bygga upp en verksamhet där hon fungerar som regissör eller coach för andra humorartister som vill sätta ihop egna, längre föreställningar.
– Jag sträcker ut en hand till andra komiker här, säger hon. Det hade varit otroligt roligt att få jobba med sådant och mina egna projekt på heltid. Så planen i höst är att jobba mot det målet. Och så ska jag börja jobba halvtid som dramalärare på Kulturskolan i Lund. Det ser jag verkligen fram emot också.

Emma Hansson Löfgren om …
… hur hon skulle beskriva sig själv som humorartist: ”Expressiv står det i Lund Comedys program och det stämmer. Jag är inte komikern som står med en mick och pratar utan jag målar upp bilder och situationer som jag gärna vill att man ska slänga sig in i. Och när man får de här situationerna i sitt inre så blir det komiskt. Många beskriver mig också som en som kan beskriva dråpliga vardagssituationer och det är den ingången jag har haft. När jag debuterade som stand up var min yngsta son två eller tre år och då tänkte jag att det är där jag får börja. Jag gräver där jag står.”
… humorscenens utveckling de senaste tio åren: ”Den stora skillnaden är att nu finns det så många olika kanaler och man kan gå sin egen väg och starta youtubekanaler eller poddar. Och också det att det har blivit subkulturer. Här i Malmö finns till exempel både MACK som är lite mer snäll komik och så Under jorden där det är mer under bältet. Jag gillar verkligen den mångfalden i lilla Malmö. Det är spännande tider nu och det känns som komiken är här för att stanna och jag är glad att vara med just nu. Sedan tycker jag också att det är roligt att det finns så många kvinnliga komiker. Det är verkligen en stor förändring som skett de senaste tio åren. Vi har också humor och behöver också representeras av många olika kvinnliga humorartister. Vi måste också få ha bredd och högt och lågt.”
… vad hon ser fram emot mest på Lund Comedy Festival: ”Jag vill hemskt gärna se Emma Knyckare och Ina Lundströms show Hybris. De är så roliga, jag blir riktigt starstruck när jag träffar dem. Och de driver en jättebra klubb i Göteborg som heter Klubb Hybris. Sedan rekommenderade Lena Frisk Nina Conti och sa att hon gråtit av skratt när hon såg henne. Sedan ser jag så klart fram emot att träffa de andra komikerna och bara hänga.”
Emma Hansson Löfgren på Lund Comedy Festival:
Jakten på ett bättre jag, torsdag 29/8 19.30 på Grand Hotel, Lukas sal
Baby stand up, fredag 30/8 1.00 på Grand Hotel, Lukas sal