Karl-Erik Kruse. Arkivbild

Kommuntopp fälls för 37 brott

SVALÖV Karl-Erik Kruse (S), tidigare nämndeman och kommuntopp i Svalöv åtalades för drygt ett år sedan för att ha olovligen nyttjat kommunens bilar och samtidigt satt upp körersättning.
Nu fälls han för 29 fall av bedrägeri och åtta fall för olovligt brukande, totalt 37 åtalspunkter.

Bakgrunden är att Kruse under flera år använde kommunens bilar. Detta för att ta sig till förvaltningsrätten i Malmö samtidigt som han tog ut körersättning från Domstolsverket.

Vid 29 tillfällen har han satt upp resersättning.
Brottsutredningen är nu klar om hans felaktiga bilanvändning och det har mynnat ut i ett utfärdat strafföreläggande som innebär att Kruse får villkorlig dom och 40 dagsböter som innebär totalt 14 000 kronor.

Kruse accepterar domen:
– Jag har erkänt att jag gjort fel, men anser att de fel som jag gjort mot kommunen kunde hanterats på ett annat sätt.
Fler fall har anmälts som ägt rum under 2017, men samtliga dessa har preskriberats.
Det var i mars ifjol som både Svalövs kommun och domstolsverket polisanmälde Karl-Erik Kruse.
Han valde även att avgå i samma veva och har sedan dess inte haft några politiska uppdrag.

Totalt kräver Svalövs kommun 3 000 kronor i ersättning för att Kruse vid åtta tillfällen plockat ut nycklarna till kommunens bilar.
Domstolsverket å sin sida kräver tillbaka drygt 5 700 kronor vid de 29 tillfällen som Kruse valt att sätta upp resersättningar.
Här varierar summorna från som lägst 94 kronor upp till 314 kronor. Kruse ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.
Kruse erkänner att han tagit felaktiga beslut, men förklarar att han under en lång period hade svårt att ta sig till rätten med allmänna kommunikationer.
– Jag hade stora problem med min höft och hade väldigt svårt att gå. Familjen hade bara en bil som min hustru använde och därför valde jag att köra kommunens bilar.
Han tillägger:
– I anslutningen till uppdragen i förvaltningsrätten utförde jag ofta kommunala uppdrag.

Läs mer:

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...