Wennstam och Nesser levererar

Deckarspalten

En ung kvinna på väg hem från en fest våldtas och mördas i en park en sen sommarkväll. Samtidigt pågår rättegången mot en man som misshandlat sin före detta flickvän till döds i hennes hem. Två olika fall av kvinnovåld står i centrum för Vargen (Albert Bonniers), journalisten och författaren Katarina Wennstams senaste kriminalroman om polisen Charlotta Lugn och advokaten Shirin Nour. Charlotta utreder parkmordet och Shirin företräder offrets anhöriga i rättegången där den åtalade mannens ombud argumenterar för att dödsmisshandeln provocerats fram.
Med sedvanlig skärpa och än en gång skickligt fångat i kriminalromanens form skriver Katarina Wennstam om hur de här två fallen får helt olika medial uppmärksamhet och om en tröttsamt trögförändrad syn på kvinnliga offer och på män som misshandlar. Frågeställningarna är knappast nya vilket bara gör Vargen än mer angelägen. Frågan är om det här inte är Wennstams bästa sedan Lugn/Nour-serien inleddes med Svikaren 2012. En av årets måste-läsningar inom genren.

Tidigare i sommar intervjuade jag Anna Bågstam om Skuggspelet (Norstedts), hennes andra kriminalroman om Harriet Vesterberg, civil utredare vid Landskronapolisen. Vi pratade mycket om just Harriet som verkligen är seriens styrka i sin tilltalande vanlighet. Dessutom är hon envis som bara den när det handlar om utredningarna hon blir inblandad i. Skuggspelet börjar med att Harriets bästa väninna Lisa försvinner. Samtidigt som Harriet blir mer än tillåtet inblandad i sökande efter Lisa flyter en död kropp iland i fiskeläget Lerviken där hon bor med sin pappa. Polisen i Landskrona har dessutom, tillsammans med andra kollegor, fullt upp med att förbereda för ett EU-toppmöte i Skåne. Och så finns en populistisk politiker från Lerviken med på ett hörn i historien.
Det är kanske väl många trådar denna gång, Ögonvittnet var mer koncentrerad, och upplösningen är överdrivet dramatisk. Samtidigt sväljer man det för trots de våldsamma brotten är det väldigt trivsamt att tillbringa lästid med Harriet och bli en del även av hennes krångliga privatliv med strulig pojkvän, dement pappa och vild brorson på besök. Precis som Ögonvittnet avslutas Skuggspelet med en rejäl cliffhanger och skapar sug efter mer.

”Halvmördaren, krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv” (Albert Bonniers) är den långa titeln på Håkan Nessers senaste kriminalroman. Precis som titeln säger är det Adalbert Hanzon själv som berättar sin livshistoria som innefattar så väl en traumatisk förlust av föräldrar i barndomen som en stormande och olycklig kärlekshistoria i unga år och ett fängelsestraff för mord.
När boken inleds är Adalbert 73 och har precis fått syn på sin livs kärlek igen efter 45 år. Det är startskottet för hans historieberättande som naturligtvis innehåller en minst sagt klurig kriminalgåta i klassisk Nesserstil. Halvmördaren är en ren njutning att läsa för den som trivs i Nesservärlden.