Korsningen Pildammsvägen och Östra Rönneholmsvägen spärras med en medhavd lastbil när klimataktivisterna Extinction Rebellion genomför klimataktioner i Malmö på lördagskvällen. Foto: Andreas Hillergren / TT
Korsningen Pildammsvägen och Östra Rönneholmsvägen spärras med en medhavd lastbil när klimataktivisterna Extinction Rebellion genomför klimataktioner i Malmö på lördagskvällen. Foto: Andreas Hillergren / TT
Korsningen Pildammsvägen och Östra Rönneholmsvägen spärras med en medhavd lastbil när klimataktivisterna Extinction Rebellion genomför klimataktioner i Malmö på lördagskvällen. Foto: Andreas Hillergren / TT

14 omhändertagna – kedjade fast sig i lastbil

Malmö Under de tidiga morgontimmarna slog polisen till mot klimataktivister som spärrade trafiken på Pildammsvägen.

Under lördagen hade klimataktionsgruppen Extinction Rebellion ett stort antal aktioner med hundratals deltagare runt om i Malmö. Klockan 04.41 på söndagsmorgonen slog polisen till mot en av de aktionerna som då fortfarande höll på.

Totalt 14 personer omhändertogs utanför Malmö Opera enligt polislagen och en person, en man i 20-åsåldern, rapporterades för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Man har ställt en lastbil så att den hindrade trafiken och kedjade sedan fast sig i den. När polisen sagt till dem att flytta sig har de inte gjort det, säger Katarna Rusin, presstalesman på polisens ledningscentral.

Lastbilen ställdes upp på Pildammsvägen i höjd med korsningen med Östra Rönneholmsvägen vid sjutiden på lördagskvällen. Aktivisterna byggde också upp ett vardagsrum på vägen för att blockera trafiken i alla riktningar. När Skånskan var på plats på kvällen beskrev tidningens utsände stämningen som lugn och glad trots att det rådde trafikstopp.

Polisen var kvar på platsen under natten till dess att man slog till mot demonstrationen vid tjugo minuter i fem-tiden på morgonen. Flera, men inte alla, av de omhändertagna aktivisterna var fortfarande kvar hos polisen vid niotiden på söndagsmorgonen. Under förmiddagen hade samtliga släppts.

Foto: Andreas Hillergren / TT

– Det ingår i vårt förhållningssätt att blockera gator och torg. Sen är det ett fåtal som vill stanna kvar och låta sig omhändertas för att föra fram vårt budskap, kommenterar presstalespersonen Sten Wiktorsson, dagen efter aktionerna.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

  • Ja (81%, 635 Röster)
  • Nej (19%, 152 Röster)

Antal röster: 787

Loading ... Loading ...