Foto: Kristina Davidson
Foto: XR Skåne
Foto: XR Skåne
Foto: Marja Tonteri Tillgren
Foto: Marja Tonteri Tillgren
Foto: Marja Tonteri Tillgren
Foto: Marja Tonteri Tillgren
Foto: Marja Tonteri Tillgren
Under kvällen blockerade aktivisterna korsningen vid Malmö Opera. Foto: Kristina Davidson
Trots trafikstoppet var det glad och lugn stämning. Foto: Kristina Davidson

Gör sin största aktion hittills i Malmö

Malmö Upp mot 500 klimataktiviter intog Malmös gator i helgen för att ockupera olika platser och höja sin röst för de höjda vattennivåerna och andra klimathot.

Klockan elva i lördags samlades flera hundra klimataktivister i Malmö för aktionen ”Flood The Streets”, som enligt aktivisterna är den största i Malmö och Sverige någonsin. Under dagen spred aktivisterna, som är engagerade i Extinction Rebellion, ut sig i grupper på stan för att göra Malmöborna uppmärksamma på det pågående klimathotet.

Bland annat ockuperade man Davidhallsbron och på Friisgatan och Hamngatan i aktionen ”Die in”, vilket betyder att de spelar döda som en symbol för människor som riskerar att dö på grund av klimatförändringarna. Det har även hållits en Stripp-blockad, där deltagarna klätt av sig på Östra Rönneholmsvägen för att manifestera hur Malmöborna kommer att påverkas av de förhöjda vattennivåerna i framtiden. Flera grupper gick också runt i grupper klädda i blått som så kallade ”svärmare” för att göra sin röst hörd och få allmänheten att lyssna på klimathotet.

 

Foto: Marja Tonteri Tillgren

– Syftet med alla dessa aktioner är att genom att symboliskt översvämma Malmös gator visa hur mycket vardagen kommer att störas när havsnivåerna stiger och gatorna svämmas över av vatten i framtiden, säger presstalespersonen Sten Wiktorsson.

Han pekar på vikten att som medborgare engagera sig för klimatet. Skulle 3,5 procent av alla svenskar deltar i aktioner handlar det om 350 000 personer. Det kan politikerna inte ignorera, menar han.
Till eftermiddagen och kvällen hade antalet aktivister ökar till upp mot 500. Då mobiliserande man för att få många att ockupera gatan framför Malmö Opera och stoppa trafiken, se nedan.

Foto: Extinction Rebellion Skåne

– Alla våra aktioner är antivåldsaktioner och syftar inte till att störa allmänheten men göra dem uppmärksamma på att det krävs omedelbara krislösningar för klimatet. Bland annat vill vi att regeringen ska utlysa nödläge för klimatet och minska utsläppen till netto-noll år 2025, berättar Sten Wiktorsson.

På plats fanns aktivister från olika delar av Skåne, Göteborg, Stockholm och Danmark med flera europeiska länder.
– Jag är ingen vanlig aktivist eller miljömupp utan en blivande mamma som oroar mig för mitt barns framtid och därför tycker att det är viktigt att agera i dag.

Foto: Marja Tonteri Tillgren

– Hur ser världen ut när hen blir vuxen. Kan vi odla tillräckligt med mat eller tvingas hen svälta, som folk redan gör i världen på grund av det varmare klimatet, förklarar Tatjana Boric, en av aktivisterna.

Bland aktivisterna syntes en grupp rödklädda och ansiktssminkade gestalter.
Det är den nybildade svenska sektionen av gruppen International Red Rebel Brigades, en grupp inom Extinction Rebellion som lyfter klimatfrågan genom performance och gatuteater.

Foto: Extinction Rebellion Skåne

För den svenska sektionen av Red Rebell Brigades var lördagens aktion deras första framträdande.
Dialogpolisen och flera polispatruller fanns också på plats och följde med på de olika gruppernas aktioner på stan.

– Vår uppgift i nuläget är att följa aktivisterna och inte ingripa om de inte stör den allmänna ordningen, säger en polis, som vill vara anonym.

Foto: Marja Tonteri Tillgren

– Vår uppgift i nuläget är att följa aktivisterna och inte ingripa om de inte stör den allmänna ordningen, säger en polis, som vill vara anonym.

Under kvällen vid sjutiden intog aktivisterna korsningen utanför Malmö Opera. Deltagarna hade byggt upp ett vardagsrum för att blockera biltrafiken i alla riktningar.

Foto: Kristina Davidson

Det var en lugn och glad stämning trots att det rådde trafikstopp. Inga arga bilister syntes till men polisen var fortfarande kvar på platsen då aktionen fortsatte hela natten. Senare på natten gjorde polisen dock flera ingripanden, se artikel här intill. Läs mer: 14 omhändertagna

Foto: Kristina Davidson

Läs mer:

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

  • Ja (81%, 635 Röster)
  • Nej (19%, 152 Röster)

Antal röster: 787

Loading ... Loading ...