Batteri Hälsingborgs första pjäs Sonja är på väg att väckas efter 28 års sömn bakom sin plombering. Foto: Beredskapsmuseet
Efter att ha grävt sig ner i kullen kunde arbetslaget syna framsidan på kanonvärnets öppning, den så kallade embrassyren.
På onsdagen satte grävskopan sina käftar i betongförseglingen ...
... och strax efter klockan 14 såg kanonen Sonja åter dagens ljus.

En kanondag för att rädda Sonja

Djuramossa Inte visste lantbrukardottern Sonja att hon skulle ge namn åt en kanon i Batteri Hälsingborg. Eller att denna senare skulle plomberas med betong och sedan vila i sin sarkofag.
Till strax efter klockan 14 på onsdagen.

Redan den 7 december förra året satte Beredskapsmuseet i gång med projektet att ”Rädda Sonja”, batteri Hälsingborgs första pjäs. Med röjsågar, traktorer, hjullastare och frivilliga museientusiaster angreps den igenväxta kullen, berättar museichefen Johan Andrée.
– Uppgiften var att frilägga och lokalisera pjäsvärnets plomberingar för att kunna bryta sönder betongen och ta oss ner i pjäsvärnets utrymmen.

Det tog en hel dags slit i regn och blåst innan arbetslaget kunde syna pjäsvärnets front och lokalisera nedgången till bunkern.
En dryg månad senare fortsatte arbetet. Med betongknackare och betongsåg bröts plomberingen till pjäsvärnets nergång. Och därefter väntade omfattande grävningsarbete med att tömma nergången från fyllnadsmassor och stenblock för att komma ner till pjäsvärnets ståldörr.

Tidigt på morgonen den 16 februari kunde ett arbetslag, utrustade med spade och hacka – samt förstärkta av en kranbil – till slut syna den stålgråa dörren till bunkern. Något senare, närmare bestämt klockan 14.34, öppnade Johan Andrée dörren och såg in i utrymmet kring första pjäsen – efter 28 års försegling.

Runt niotiden på onsdagen var det dags att knäcka betongförseglingen, vilken täckte hela framsidan på kanonvärnets öppning, den så kallade embrassyren. Ett arbete som följdes av åtskilliga intresserade på sociala medier.
Under dagen tuggade grävmaskinens käftar sig igenom betongen och det jalusi av plåt som tillhörde det ursprungliga skyddet.

Strax efter klockan 14 kunde Johan Andrée titta in i bunkern och skymta första pjäs Sonja därinne.
Nu ska den 30 ton tunga och stora 15,2 cm kanonen årsmodell 1940 svängas ut. Efter det kommer kanonen och utrymmena i bunkern renoveras till ursprungligt skick.
– Slutmålet är att Kanonen Sonja skall bli en plats där historien väcks till liv. Här ska Beredskapsmuseet levandegöra Batteri Hälsingborgs unika historia för museibesökare, med soldater som bemannar pjäsvärnet och utför pjäsexercis.

Nästa år fyller Batteri Hälsingborgs 80 år, berättar Johan Andrée.
– Vad kan då vara mer lämpligt invigningsdatum än lördagen den fjärde juli år 2020? Nu skriver vi militärhistoria i Sverige.

Läs mer:

Dagens fråga

Kommer du att följa MFF:s bortamöte mot Wolfsburg

Loading ... Loading ...