Rekonstruktion Utøya. Pressbild

Nordens bästa filmer nominerade

På tisdagen avslöjades vilka filmer som nominerats till Nordiska rådets filmpris 2019. För Sveriges del blev det dokumentären Rekonstruktion Utøya.

De övriga nominerade filmerna är Hjärter dam (Danmark), Aurora (Finland), Hvítur, hvítur dagur (Island) och Blindsone (Norge).
Den svenska filmen är regisserad av Carl Javer som också skrivit manus tillsammans med Fredrik Lange. Även den norska filmen har koppling till Sverige genom sin svenska regissör Tuva Novotny. Filmen är också en av tre som kan bli Norges Oscarsbidrag.

Nordiska rådets filmpris delas ut till en långfilm som är förankrad i den nordiska kulturen, har ett högt konstnärligt värde, har utmärkt sig genom artistisk originalitet och utgör ett helgjutet verk och priset delades ut för första gången 2002. Årets vinnare tillkännages den 29 oktober under en prisceremoni i Stockholm i samband med Nordiska rådets session. Då delas även Nordiska rådets litteraturpris, musikpris, miljöpris och barn- och ungdomslitteraturpris ut.