Twittrade om bänk

Livlig diskussion kring bänkens syfte

lund Hanna Gunnarsson (V) twittrade om en sittbänk vid den nya hållplatsen på Universitetssjukhuset.
Hon undrar varför Skånetrafiken har satt metallstänger mitt i bänken så att den bara rymmer tre personer istället för fem.

– Detta är en jättekonstig bänk på nya hållplatsen på universitetssjukhuset i Lund. En bänk som utan metallstängerna hade kunnat ge sittplats åt 5 personer, men nu får det bara plats 3. Hur tänkte ni Skånetrafiken?, skrev Hanna Gunnarsson, riksdagsledamot Vänsterpartiet, i sin tweet.
Inlägget som fick 28 likes, 24 kommentarer och sex retweets skapade en livlig diskussion kring bänkens syfte.

Många av dem som svarat tror att det rör sig om att exkludera en del personer i samhället.
– Handlar väl mest om att se till att de som har det sämst i tillvaron inte ska kunna lägga sig ner på bänkarna, skriver en.
– De vill inte att någon ska kunna ligga och vila/sova på bänken. Fruktansvärt, skriver en annan.

En man kopplar bänken till de lutande bänkar som finns på centralstationen i Malmö och några andra ser det från en annan vinkel.
– Det är/ska inte vara Skånetrafikens ansvar att fixa sovplatser, skriver en.
– Nej, men då är det ändå tre personer på en bänk istället för en (eller två obekväma). Detta är Sverige. Vi måste ha barriärer mellan våra personliga sfärer, skriver en annan.

Så här säger Skånetrafiken om bänken vid den aktuella hållplatsen.
– Vi har arbetat med en inkluderande design där armstödens primära syfte är att tillgängliggöra bänken för alla som har svårt att sätta sig ner och resa sig. Avståndet mellan armstöden utgår ifrån en standard. Som sekundärt syfte så ser vi inte att våra kunder har behov av att ligga ner på bänkarna då trafiken går relativt tätt i Lund. Armstöden ska därför bidra till att ingen annan ligger där heller. Vi ska under hösten studera användandet av utrustningen på hållplatserna på Sjukhuset i Lund och se om vi ska förändra något, säger Thomas Johansson, pressansvarig på Skånetrafiken.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...