Ian McEwan. Foto: TT

Ian McEwan till författarscenen

kultur och nöje I höst fyller Författarscenen på Malmö stadsbibliotek 10 år och firar gör man med drömgästen – den brittiska författaren Ian McEwan.

Redan på måndag inleds hösten på Författarscenen med ett samtal mellan den ungerske författaren László Krasznahorkai och den svenske författaren Aris Fioretos.
Krásznahorkai blir då den 101:a författaren som gästar scenen. 10-årsjubileet firas sedan den 27 oktober med ett samtal med en författare som stått högt på besökarnas önskelistor under de tio åren, brittiske Ian McEwan.

– Ända sedan starten har vi fått höra att en drömgäst för många av våra trogna besökare skulle vara Ian McEwan och han har under flera år haft en stående inbjudan till att gästa oss. Det är en författare som årligen får hundratals förfrågningar och endast gör en handfull framträdanden så vi är oerhört glada att han nu kommer till Malmö för att möta vår publik, säger Författarscenens producent Per Bergström i ett pressmeddelande.

71-årige McEwan debuterade med novellsamlingen First Love, Last Rite 1975 och har under sin långa författarkarriär skrivit romaner som Domaren, Försoning och Nötskal. I höst är han aktuell på svenska med romanen Maskiner som jag. På Författarscenen kommer Ian McEwan att samtal med Malmöförfattaren Torbjörn Flygt.

Författarscenen har under sina tio år gästats av 100 författare från 36 länder, bland dem Svetlana Aleksijevitj, Donna Tartt, Paul Auster, Ngugi wa Thiong’o, Margaret Atwood, Siri Hustvedt, Richard Ford, Ai Weiwei, Jeanette Winterson, Jonathan Safran Foer, Silvia Avallone och Nuruddin Farah.

Övriga gäster i höst, förutom de ovan nämnda är Gemma Hartley i samtal med Simon Ceder (30/9), Karolina Ramqvist i samtal med Kristina Lindquist (17/10), 31/10: Colson Whitehead i samtal med Rakel Chukri (31/10) och
Petra Hůlová, Radka Denemarková, Magdalena Platzová & Sylva Fischerová (13/11). Dessutom delas pris till årets översättning ut 24/10.