Osby

Skörden av spannmål bättre än prognosen

Foto: TT
Osby
Osby Skåne Många tycker det regnar och är blött men bönderna är glada. Djurbönderna får tillräckligt med foder i år och spannmålsskörden ser ut att bli bättre än prognoserna.

Det visar Hushållningssällskapets fältrapport, en undersökning om läget i fält i hela landet i mitten av augusti.

I delar av Skåne är nästan allt färdigtröskat. Det som har skördats hittills visar på goda resultat. En del fält indikerar toppskördar, men det är för tidigt att bedöma den totala avkastningen.

David Gottfridsson på Hushållningssällskapet berättar att regnskurarna har tagit väldigt olika.

– All raps är skördad och runt Kristianstad och Trelleborg är de flesta gårdar färdiga med tröskning av spannmål. I nordväst är mer än hälften, kanske 75 procent, skördat. Men där börjar det bli besvärligt på grund av de stora regnmängderna de senaste dagarna. I Mellanskåne och i sydost är det minst en fjärdedel, kanske hälften kvar. Generellt är skördenivåerna höga, lite över det normala i alla områden.

Kvaliteten verkar också bra. I de allra flesta fall har proteinet hamnat rätt i både brödvete och maltkorn. Men allt är inte i ladorna än, så mycket kan fortfarande hända. En del höstraps är sådd i bra förhållande och mycket kommer att sås i veckan som kommer. Lyckeby startar kampanjen för stärkelsepotatis tidigare på grund av råvarubristen i fjol.

Det ser bra ut med både kvalitet och volym. De som kör ett fyraskördessystem har skördat tredjeskörden. Majsen växer och trivs.

Stora volymer ger hårt tryck på landets spannmålsmottagningar. Det pressar priserna, som nu ligger 87 öre lägre per kilo än vid samma tid i fjol. Då låg det på 1,32 kr för kvarnvete. Till det kommer prispress både från USA och i Europa. I år kan Sverige exportera mer än 1,5 miljoner ton spannmål och är väldigt beroende av exportpriserna.

Osby

Ikea stänger i två dagar

Ikea of Sweden har skickat hem 2 300 anställda från huvudkontoret i Älmhult under två dagar.Foto: Johan Nilsson / TT
Osby
Osby Älmhult Flera medarbetare med influensaliknande symptom.

Ikea tänger sitt huvudkontor i två dagar efter att flera anställda visat upp influensaliknande symptom, skriver SVT.

Samtidigt har en person konstaterats coronasmittad efter en semesterresa. Denna person har dock inte varit på kontoret sedan resan.

Kontoret håller stängt under måndagen och tisdagen, men hoppas öppna under onsdagen igen. 2 300 anställda får nu stanna hemma.

– I dag gäller det framförallt Älmhult där IKEA of Sweden har sitt huvudkontor. Vår högsta prioritet är våra medarbetares och våra medmänniskors hälsa, och därför har vi tagit beslutet att stänga IKEA of Swedens huvudkontor under två dagar, måndagen den 16 mars och tisdagen den 17 mars. Detta till följd av att ett fåtal medarbetare rapporterat att de haft influensaliknande symptom i slutet av förra veckan. Det är inte konstaterat att de insjuknat i COVID-19, skriver företaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Osby

Döms till villkorligt för flera bedrägerier

Männen döms till villkorlig dom samt att betala hundratusentals kronor i skadestånd.Foto: tt/arkiv
Osby
Osby Skåne En 52-årig och en 33-årig man, båda utländska medborgare, döms av Kristianstads tingsrätt till villkorlig dom samt att betala hundratusentals kronor i skadestånd för flera olika bedrägerier under hösten 2019.

Bedrägerierna är riktade mot personer i flera skånska kommuner, däribland Osby och Östra Göinge. Männen greps i Glimåkra i början av december och satt sedan frihetsberövade till och med den 3 januari.

Bägge har uppgett att de haft någon form av uppdragsgivare och utfört brotten på uppmaning av dem.

Tingsrätten skriver i domen att så tycks vara fallet. Vem uppdragsgivaren skulle kunna vara verkar dock vara oklart.

Under senhösten dök männen upp i samband med flera olika bedrägerier. Exempelvis mötte bägge två, var för sig, upp kvinnor som dessförinnan blivit uppringda av falska poliser. Männen hämtade då olika guldsmycken och bankkort som begärts fram.

Via övervakningskameror har det även observerats hur männen handlat samt tagit ut pengar med kort som försvunnit från ägaren genom olika bedrägerier.

En redogörelse för de olika brotten männen varit inblandade i finns i artikeln nedan.

I rätten har 52-åringen uppgett att han utfört de gärningar åklagaren påstått, men förnekat brott eftersom han trodde att bankkorten tillhörde den påstådda uppdragsgivaren. Vad gäller smyckena han hämtade från en lurad Osbykvinna hävdar han att han inte förstod att hon vilseletts. Tingsrätten menar att 52-åringen borde ha förstått att hans gärningar var brottsliga.

33-åringen har i sin tur erkänt samtliga gärningar. Han har vidare berättat att han bodde hemma hos en man som gav honom mat och husrum och utförde gärningarna utifrån hans order.

52-åringen har sagt att han av uppdragsgivaren utlovats ersättning för de uppdrag han utfört, men inte fått någon. Hans uppdragsgivare ska ha kört runt honom till de platser där han handlade, tog ut pengar eller hämtade föremål.

Tingsrätten konstaterar som tidigare nämnts att männen troligen utfört brotten på uppdrag av någon annan. Likväl menar de att gärningen mot Sösdalakvinnan och Osbykvinnan präglats av en ”särskild hänsynslöshet”.

Det sammanlagda straffvärdet bedöms därför till åtta månaders fängelse per person. Dock menar rätten att det ändå inte finns skäl att påföljden ska bli fängelse. Därför dömer rätten både 33-åringen och 52-åringen till villkorlig dom.

De döms även till att betala skadestånd till brottsoffer och banker. Tillsammans ska de betala knappt 32 000 kronor. Dessutom ska 33-åringen själv även betala drygt 150 000 kronor medan 52-åringen själv ska betala drygt 135 000 kronor.

Osby

Anmälan: Lurades på 70 000 dollar

Osbyföretaget blev lurat på 70 000 dollar. Genrebild. Foto: AP Photo/Vahid Salemi
Osby
Osby Polisen utreder ett misstänkt grovt befogenhetsbedrägeri efter att ett Osbyföretag anmält att man lurats på 70 000 dollar. Bedragarna misstänks bland annat ha kapat en e-postadress.

Efter en anmälan från ett företag med verksamhet i Osby kommun har polisen startat en utredning med brottsrubriceringen grovt befogenhetsbedrägeri. Polisen uppger att de misstänker en variant av ett så kallat vd-bedrägeri.

De exakta omständigheterna för det misstänka brottet är oklara. Enligt polisanmälan ska företaget ha varit i kontakt med vad man trodde var företrädare för ett annat företag för att köpa någon typ av maskin.

Affären gjordes upp parterna emellan och till slut betalade Osbyföretaget 70 000 dollar (för närvarande ungefär 665 000 kronor). Problemet var bara att pengarna skickades till ett helt annat konto än vad som var tänkt.

Misstanken är att e-postadressen som Osbyföretaget var i kontakt med hade kapats av en bedragare som uppgett felaktig information och förmått företaget att betala summan till ”fel” konto.

– Vi ser den här typen av bedrägerier då och då. De kallas ibland vd-bedrägerier eftersom en variant är att bedragarna kapar en vd:s mejlkonto och skickar mejl därifrån i vilka utbetalning till olika konto begärs, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Typen av bedrägeri är annorlunda jämfört med exempelvis de fall av falska poliser som varit vanligt förekommande på sistone, enligt Loeffel. Han berättar att gärningspersonerna ägnar sig åt rejäla operationer där mycket tid läggs ner på varje bedrägeri.

– Det är ganska avancerat och utstuderat. De kan kapa mejlkonversationer och följa dem i månader, berättar han.

Finns det några misstänkta i fallet med Osbyföretaget?

– Nej, inte i nuläget. Alla spår tycks leda utomlands.

FAKTA

Fakta:

I så kallade vd-bedrägerier gör gärningspersonerna ofta en grundlig efterforskning inför brottet. Därefter försöker de lura sina offer att göra transaktioner. Exempelvis genom att utge sig för att vara vd eller motsvarande och i vissa fall kapa den aktuella företrädarens e-postadress. Ibland kan det handla om att utge sig för att vara vd i samma företag som offret, ibland i ett annat företag.

Osby

Onanerande bilist döms till dagsböter

Osby
Osby En man som i flera fall onanerat i sin bil och påkallat andras uppmärksamhet döms till dagsböter och att betala skadestånd.

Hässleholms tingsrätt dömer den man i 30-årsåldern som stått åtalad för fyra olika fall av sexuellt ofredande, begångna 2017-2019, för samtliga åtalspunkter.

Vid samtliga fyra fall, varav två inträffat i Osby, ett i Älmhult och ett i Kristianstad, har mannens tillvägagångssätt varit likadant konstaterar rätten.

Målsägande har berättat om hur mannen kört fram i en bil, stannat till och frågat efter vägen till järnvägsstationen.

I samband med att han ställt frågan har han onanerat framför dem, i något fall med en filt i knäet. Därefter har han avvikit från platserna.

Det framgår av domen att målsägande och anhöriga på olika sätt hjälpt till att identifiera mannen. I ett fall har målsägande uppfattat att mannen hade ett gips runt armen. Anhöriga ska en tid senare följt efter mannen när han körde bil och genom gipset identifierat honom.

Även andra målsägande har stött på mannen efter att de utsatts för brottet och känt igen honom. I ett fall har han också filmats.

Själv har mannen förnekat brott i samtliga fall. Han har bekräftat att han kört den aktuella bilen och även bekräftat att han vid fyra tillfällen onanerat i den. Dock menar han att ingen sett honom onanera och att det inte heller handlar om något av de fyra tillfällen han nu döms för.

Rätten konstaterar att ”alla uppgifter” i målet pekar ut mannen som gärningsman. Utredningen beskrivs som ”gedigen” och åtalet därmed styrkt.

Vad gäller straffskalan konstateras att brottet mannen döms för, sexuellt ofredande, normalt ger böter.

Först vid grövre brott och beröring kan annan påföljd bli aktuell. Rätten resonerar vidare i domen om att mannens handlingar var för sig inte motiverar ett högre straff än böter. Trots att det rör sig om en upprepad brottslighet landar rätten därmed i att bestämma påföljden till böter.

Mannen döms således till 130 dagsböter om sammanlagt 16 900 kronor.

Han döms även att betala skadestånd till samtliga sex målsägande; 5 000 kronor till en vuxen kvinna samt 7 000 kronor vardera till fem flickor som var under 18 år när de utsattes för brotten.

Totalt ska mannen därmed betala 40 000 kronor i skadestånd eftersom rätten menar att han allvarligt kränkt offrens personliga integritet.

Osby

Personbil körde in i timmerbil

Osby
Osby Lönsboda SOS larmades vid 16:02 till en trafikolycka på väg 119, nästan mittemellan Lönsboda och Ryd, på Skånesidan av länsgränsen.

SOS larmades vid 16:02 till en trafikolycka på väg 119, nästan mittemellan Lönsboda och Ryd, på Skånesidan av länsgränsen.

Detta efter en krock mellan en lastbil och en personbil.

– Det har skett någon form av sidokollision, där en personbil kört in i en timmerbil och sedan fortsatt ner i diket, säger Ola Nilsson på SOS händelseinformation.

Än så länge saknas information om skadeläget.

– Ingen är förd till sjukhus i nuläget, men ambulansen är kvar på platsen. Personerna ska dock ha tagit sig ur bilarna själva, sade Ola Nilsson vid 16.30-tiden.

Enligt uppgift rör det sig om två inblandade personer, en i vardera fordon.

Osby

Filmjölkskastare attackerade bil

Osby
Osby Två bilister fick föremål slängda på sig när de passerade gångbron över riksväg 15 på lördagskvällen.

Det var inte regn som föll från himlen när en bilist körde på riksväg 15 i Osby vid 23.30-tiden i lördagskväll.

När bilisten passerade under gångbron träffades plötsligt vindrutan av någonting som misstänks ha kastats från bron. Vindrutan krossades, men bilisten lyckades ändå få stopp på bilen.

Därefter kunde personen konstatera att någon kastat ett paket filmjölk.

– Vindrutan krossades och det blev filmjölk över hela bilen, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Några minuter senare kom ytterligare en bilist körande på samma väg. Även den personen ska ha känt av en duns i bilen när gångbron passerades.

Lite längre fram stod den förste bilisten, som fick filmjölkspaketet kastat på sin bil, och vinkade in den efterföljande.

De kunde därefter konstatera att någon förmodligen, från samma gångbro, kastat en sopsäck med matrester på den andra bilen.

Ingen av bilisterna ska ha uppfattat någon misstänkt gärningsperson.

– De som gör det här tänker inte på vilka konsekvenser det kan orsaka, konstaterar Robert Loeffel.

Händelserna är polisanmälda och rubriceras som skadegörelse samt försök till grov misshandel.

Osby

Rånade apotek med krossad flaska

Osby
Osby Beväpnad med en krossad flaska rånade en man apoteket i Osby vid halv sex-tiden på fredagskvällen.

Larmet från apoteket på Västra Järnvägsgatan i Osby kom in till polisen 17:38. En man hade då, beväpnade med en krossad flaska verbalt hotat personalen och tvingat dem att lämna över läkemedel till honom. Ingen person blev fysiskt skadad.

Polis ryckte ut till platsen och kunde lokalisera mannen i närområdet och kunde gripa honom.

Den misstänkte mannen, som är i 25-årsåldern, misstänks för rån genom att tilltvinga sig narkotikaklassade läkemedel.

Osby

Tågstopp efter olycka

Osby
Osby Det är stopp i tågtrafiken efter en olycka mellan Tunneby och Älmhult.

Enligt Trafikverket beror stoppet på en olyckshändelse. Deras prognos är att trafiken kan återupptas vid 18.30. Bussar ersätter inställda tåg i begränsad omfattning, enligt Trafikverket.

Vid 18.30 rullade tågen igen.

NÄSTA ARTIKEL