Krögaren som rökrutepolis

Innehavarna av Skivarps gästgivargård, Jeanette och Johan Bohman, talar med tidningen om hur det är att också behöva vara ”rökrutepolis” efter lagändringen som förbjuder rökning på uteserveringar.
På Skivarps gästis verkar en del av utmaningen vara att behöva förklara att ingen dryck får tas med till rökrutan nu när man inte får röka på uteserveringen. Man måste alltså lämna kaffekoppen när man går och röker.
Paret Bohman berättar om att utländska gäster blir fulla i skratt.
Förmodligen handlar det om en övergångsperiod, där det nya rökförbudet känns konstigt och otympligt att administrera. Sannolikt sprider sig ryktet om Sveriges stränga tobakslagstiftning även till utländska gäster så småningom. Bohmans har sedan länge en rökruta, så logistiken är det inget problem med. Men de har en poäng i att det är olyckligt att brottet bli krögarens om gästerna röker på fel ställe eller tar dryck med sig till rökrutan, även om gästen varnas för att det är ett lagbrott, med tanke på att det kan hota serveringstillståndet. På en fullbelagd restaurang kan det vara svårt att hinna springa efter gäster som tar med kaffekoppen till rökrutan.
Det har även tidigare funnits regler som inte var lätta att följa: att folk inte fick dansa på restauranger eller barer utan danstillstånd tillhör de mer absurda.
Att restaurangägare ska hinna övervaka vad gästerna gör i rökrutan är mycket begärt under högsäsong.Martina Jarminder

Dagens fråga

Brukar du jobba på helgerna?

Loading ... Loading ...