A man looks at the damage caused by an explosion to the entrance of the Danish Tax Authority in Copenhagen, Denmark, Wednesday, Aug. 7, 2019. Police confirm that there was a powerful explosion late Tuesday in front of the Danish Tax Agency in Copenhagen. (Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

Svensk man greps efter sprängning i Köpenhamn

Köpenhamn En man anhölls på tisdagskvällen i Malmö, misstänkt för inblandning i explosionen vid Skatteverket i Köpenhamn. Samtidigt tror man sig även ha hittat det fordon som användes vid sprängningen. Ytterligare en svensk man är efterlyst.

Den 6 augusti inträffade en explosion utanför Skatteverkets lokaler i Köpenhamn. Ingen person kom till skada, men sprängladdningen gjorde stor åverkan på byggnadens fasad.

På tisdagskvällen greps och anhölls en 22-årig man i Malmö, misstänkt för inblandning i explosionen.

– Utredningsenheten vid Region Syd, tillsammans med internationella åklagarkammaren, har fått in en begäran om internationell rättshjälp, och nu har vi frihetsberövat en person i ett ärende som rör en detonation i Köpenhamn, bekräftar Nils Norling vid Malmöpolisens informationsavdelning.

– Samarbete sker nu med dansk polis, det handlar om att bistå med eventuella ytterligare utredningsåtgärder, uppger Nils Norling.

Samtidigt har en 23-årig svensk man efterlysts internationellt, berättade Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen vid en presskonferens på onsdagsmorgonen.

– Det har under kvällen och natten genomförts en rad husrannsakningar och förhör i Sverige. Det har lett fram till att vi har beslagtagit vad vi menar är det fordon som användes vid gärningen. Det kommer nu att bli undersökt, förklarade Jørgen Bergen Skov vid pressträffen.

Att polisen är relativt förtegen om detaljerna kring utredningen, frihetsberövandet och efterlysningen beror på det känsliga utredningsläget, förklarar han.
– Som det framgår har vi en gärningsman på fri fot, och det gör att vi är mycket sparsamma med vad vi kan säga.

 

Den danska tidningen Politiken har gjort en sammanställning av de sammanlagt nio bombexplosioner som ägt rum i Köpenhamn sedan i februari. De första två ska ha drabbat en klädbutik i Christiania den 13 och 18 februari.

Den 14 april respektive den 7 maj sprängdes en parkerad bil vid Mjølnerparken på Nørrebro, och en i Nordvestkvarteret. Den 10 maj sprängdes porten till ett lager i Valby, och den 31 maj väcktes de boende på Øresundsvej på Amager av en bil som exploderade på gatan.

Den 16 juni sprängdes en bilverkstad i Vallensbæk, och den 6 augusti var det alltså Skattestyrelsens lokaler på Østbanegade på Østerbro som drabbades. Sedan dess har ytterligare en sprängning ägt rum, den 10 augusti, vid närpolisstationen på Hermodsgade på Nørrebro.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...