Gästarbetare lär strejka i Qatar. Foto: TT

Idrott är tyvärr politik

Idrott. Ett positivt ord som får dig att tänka på lek, rörelse, tävling, välmående och lagarbete? Eller tänker du på korruption, stora pengar och maktkamp? Som så ofta är svaret både och. Idrotten genererar stora pengar och det i sin tur skapar maktkamper och en uppenbar risk för korruption. Dels är det pengar i form av sanslösa löner till idrottare inom vissa sporter, dels är det spel och dobbel och fixning av matcher.
Den internationella idrottsvärlden styrs av mäktiga personer, som så ofta mestadels män och ibland från länder där korruption är mer vanligt än i Sverige. Ända kan vi inte svära oss fria från oegentligheter i vårt land.
Fotbolls-VM 2022 ska äga rum i Qatar, ett land som styrs av en enväldig emir och som tjänar stora pengar på olja och gas. Omständigheterna kring hur just Qatar tilldelades VM har diskuterats under flera år och tidigare i sommar greps Michel Platini. Han är tidigare fransk fotbollsstjärna och president för Uefa. Han förhördes i juni om mutmisstankar kring det internationella fotbollsförbundet Fifa och brittiska medier har skrivit att Qatar erbjudit Fifa osannolika nio miljarder före beslutet 2010. Dessutom framfördes i våras mutmisstankar inför att Qatar ska arrangera friidrotts-VM i höst. Ett land som verkar sakna en hel del i moralhänseende. Qatar är ett litet land och använder därför många gästarbetare, inte minst nu när det ska byggas arenor, hotell med mera inför fotbolls-VM. Någon arbetsrätt eller omsorg om arbetsmiljön är det knappast tal om, arbetarna behandlas hänsynslöst. Därför förvånar det att gästarbetare, ofta från Sydostasien, nu lär strejka. Det är ett slutet land så det är bara på mobilfilmer på sociala medier som detta möjligen kan bekräftas.
Ska fotbollslagen och övrig idrott fortsätta att låtsas som att det regnar kring vilka länder de tävlar i? Vissa hävdar att fotboll och politik inte hör ihop, men vi får hela tiden bevis på motsatsen. Detta avskyvärda system är svårt att ändra, men inget borde vara omöjligt.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.