Det har blivit en riktig insektssommar

Det här är verkligen en one-case-study, min högst egna iakttagelse, men som jag tror ändå säger något om verkligheten. Jag avser frågan om det har blivit färre med insekter.
Under senare år har jag gjort rätt långa bilresor i Europa. Till skillnad mot ungdomens motsvarande resor har jag noterat att vindrutan och motorhuven inte varit nedfläckade av insekter som mött sin död mot min bil. Detta gjorde också att jag noterade att det idag är rätt ovanligt hitta så kallade insektssvampar som alltid fanns att köpa förr på bensinstationer, lite grövre svampar som var bra att tvätta bort insektsrester med.
I år gjorde jag en längre bilresa på nästan 500 mil fram och tillbaka genom åtta länder på kontinenten. När jag var framme vid vändpunkten på franska rivieran var vindrutan och motorhuven nästan helt fria från rester av döda insekter. Det stämde med mina iakttagelser på senare år.
Därför var det med stor förvåning jag vid hemkomsten kunde se hur vindrutan och motorhuven var fullständigt bemängd med insektsrester. Den enda förklaring jag kan komma på är att värmeböljan satt väldig fart på insektslivet igen.
Väl hemma har jag också i trädgården noterat hur antalet humlor, bin och fjärilar tycks slå något slags rekord i år och pollinerar för fullt. Även det förmodligen beroende på den varma avslutningen av juli. Det gör i alla fall mig lite lugnare inför varningarna att insekterna håller på att försvinna.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...