Malmöbon Esther Persson älskar att komma till swingtältet och dansa loss. Här spelar Iris Bergcrantz Quintet. FOTO: CLAES HALL
Anders och Iris Bergcrantz kommer loss på scenent tillsammans med Anna-Lena Laurin och Johan Kolsut på trummor.
190813: Malmöfestivalen. Swingtältet.
Kjell Nilsson har stått i baren i 12 år. Glada volontärer: Jimmy Hintz, Lillemor Johnsson och Dag Pålsson.
Juste Jules Humbert från Frankrike och Ingrid Eliasson från Malmö trivs med att sitta och digga i swingtältet.
Esther Persson upskattar att lyssna på alla sorters jazzmusik.
I samspel på scenen. Far och dotter Rebecca och Anders Bergcrantz.
På långa hyllan kan man sitta och digga med ett glas öl eller vin.
Alf Evergreen Band bjöd på soft tradjazz på tisdagen.

Det svänger i swingtältet

MALMÖFESTIVALEN – Det är alltid kul att få spela i swingtältet. Här finns en fin spelglädje, publiken är så entusiastisk och det är en fantastisk stämning.

Så sammanfattar den internationellt välkände trumpetaren Anders Bergcrantz, från den berömda jazzfamiljen, efter flera års spelande i swingtältet på Malmöfestivalen.
På tisdagen fick han hela tält att gunga till rejält när hela familjen Bergcrantz var upp på scenen och musicerade tillsammans under bandnamnet Iris Bergcrantz Qintet.
– Det är fantastiskt att kunna samla hela familjen till en gemensam konsert. Vi spelar alla i olika konstellationer och ikväll har vi lyckats att få med oss våra döttrar och Rebecca till en gemensam spelning, berättar mamma Anna-Lena Laurin, som är en känd pianist och tonsättare.
Familjen Laurin Bergcrantz visade prov på en stor portion musikaliskt kunnande och en härlig stämning med modern jazz när de fyllde tältet med publik.
– Det här är en av våra stora publikdragare under årets festival liksom gårdagens Karin Tigne band och Roger Berg Big Band i söndags. Då är det knökfullt med folk, berättar Lillemor Lillemor Johnsson, ordförande i Malmö Jazzhouse.

Hennes uppfattning är att det är något sämre besökarantal i år än i fjol. Raka motsatsen, säger Kjell Nilsson i baren.
– Det får inte vara för varmt eller för kallt och inte för regnigt. Men årets festival ser bra ut hitintills, menar Lillemor Johnsson.
Hon oroar sig inte för om arrangemangen ska gå ihop sig eller ej. Malmö stad har förstått föreningarnas dilemma och har sänkt avgiften för hyran av tälten.
– Jag vet att det har varit tufft, bland annat för 60-talsföreningen, som fick sluta att ha sitt tält på festivalen. Nu är vi bara tre kvar. Men vi fortsätter, för vi tycker att det är fantastiskt roligt, förklarar Lillemor Johnsson.
Den yngsta i den 15-tal starta volontärgruppen, som håller i swingtältet tycker också att det är viktigt att jazz och swing har sitt eget tält.
– Det är första året som jag hjälper till och det är en bra erfarenhet samtidigt som jag får lyssna på många duktiga musiker, menar Dag Pålsson, som själv spelar trummor.
Många äldre lockades av den glada tradjazzmusiken som Alf Evergreen spelade. Bandet med medlemmar från Malmö med omnejd har återkommit i swingtältet i många år.

– Att spela här är höjdpunkten på sommarens alla spelningar. Vi blir så väl mottagna av både arrangörerna och publiken. Vi hoppas att traditionen fortsätter i många år, säger Håkan Ekvall, som spelar saxofon och klarinett.
Nästan varje dag under festivalen dyker den jazzälskande Malmöbon Esther Persson upp för att digga och till och med dansa runt med sin rullator.

– Jag älskar Malmöfestivalen och speciellt swingtältet. Här kan jag lyssna på alla evergreens som jag älskar men även höra band som man aldrig tidigare har lyssnat på. Så länge jag orkar röra mig till musiken tänker jag komma, säger Esther Persson med ett litet leende.

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...