Totalt ska 62 nya medarbetare anställas inom sektionen för våld i nära relation i polisregionen. Foto Jeppe Gustfsson / TT kod 71500

Polisen satsar på brott mot särskilt utsatta

Skåne Polisregion syd utökar nu sin personalstyrka när det gäller brott mot särskilt utsatta brottsoffer.
Totalt ska 62 nya medarbetare fördelas över hela regionen.

Här ska de nya medarbetarna placeras ut

Polisområde Blekinge nordöstra Skåne: 11
Polisområde Kalmar Kronoberg: 12
Polisområde Malmö: 14
Polisområde nordvästra Skåne: 13
Polisområde södra Skåne: 12

Det är till sektionen för utredningar av brott i nära relation som de nya medarbetarna ska värvas. Rekryteringen är en del i en nationell satsning på brott mot särskilt utsatta som polismyndigheten nyligen tagit beslut om.

—  I korthet handlar det om våld i nära relationer, sexualbrott och brott mot barn. Bakgrunden till satsningen är att vi behöver höja vår förmåga på det här området. Om man ska vara konkret är vi inte tillräckligt bra och behöver bli bättre,  förklarar Petter Ankarberg, som leder satsningen.

Både personer med och utan polisiär kompetens efterfrågas i rekryteringen.

— Vi har sett att det finns ett stort behov av stöd och avlastning till utredarna inom denna kategori för att de ska kunna bli mer effektiva i sitt utredningsarbete. Förutom att anställa fler civila utredare, anställer vi därför också administrativt stöd och handläggare som kan hjälpa till med att analysera och hantera exempelvis telefontömningar, säger Petter Ankarberg.

Målsättningen är att personalen ska kunna tillträda sina nya tjänster under hösten. Men eftersom arbetet med särskilt brottsutsatta kräver hög kompetens, har medarbetarna som värvas en omfattande vidareutbildning att vänta innan arbetet kan påbörjas. I samband med personalrekryteringen inleder polisen samtidigt en omfattande utbildningsinsats till hösten.

— Det gäller först och främst en tio veckor lång grundutbildning som alla civila utredare får gå. Men sen är det också så att inom den här verksamheten finns det ett särskilt metodstöd. Det är metodstödet vi vill sätta extra tryck på att implementera fullt ut hos både befintliga och nya medarbetare. Det här är en långsiktig lösning som kommer att ge resultat på sikt. Men att rekrytera så många nya medarbetare än en utmaning och det måste vi ha respekt för, förklarar Petter Ankarberg.

Satsningen ska förhoppningsvis leda till att fler brott inom kategorin särskilt brottsutsatta ska kunna klaras upp på ett smidigare sätt.

– Ledtiderna är för långa i dag och blir vi fler som arbetar med det här kan vi utreda fler brott och arbetet blir effektivare. På den vägen blir det bättre för alla inblandade, säger Petter Ankarberg och tillägger:

– Vi ska bli 10 000 till inom den svenska poliskåren till 2024, så det här är bara början.

Här ska de nya medarbetarna placeras ut

Polisområde Blekinge nordöstra Skåne: 11
Polisområde Kalmar Kronoberg: 12
Polisområde Malmö: 14
Polisområde nordvästra Skåne: 13
Polisområde södra Skåne: 12

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...