Är strandliv den enda sanna semestern? Foto: TT

Otidsenlig semester

Semestern är slut för många och det svenska samhället börjar komma igång igen. I juli är det nästan omöjligt att få tag i rätt personer på företag och förvaltningar, men nu börjar det lätta även om många numera väljer en senare semester. Det är nästan helstängt i Sverige under sex veckor för att så många har semester samtidigt. Den gamla industrisemestern är kanske delvis på utgående, men det beror säkert på vilken bransch det gäller. Men det känns egendomligt att till exempel en hantverksfirma stänger en hel månad. Behov av snickare eller rörmokare bör rimligen finnas även i juli.
Ute i Europa är huvudmånaden för semester augusti, då det är som varmast. Det har fler svenskar upptäckt och det kan delvis vara svårt att få tag i folk även i augusti. De flesta EU-länder har bara fyra veckors semester, så Sverige är speciellt med fem veckors lagstadgad semester. Jämför man med USA har Sverige en enormt generös lagstiftning. Där finns ingen lagstyrd semester alls, utan de anställda är helt beroende av sin arbetsgivares välvilja.
Är den svenska semesterlagen otidsenlig? Den ändrades senast för 42 år sedan och antogs första gången redan 1938. Samtidigt har arbetstiden minskat till 40 timmar i veckan och fria lördagar är norm.
Globaliseringen, digitaliseringen och en ny teknisk utveckling har bidragit till att arbetsmarknaden ser annorlunda ut än för drygt fyrtio år sedan. Det borde vara hög tid för arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer att sätta sig ner och diskutera en modernisering av semesterlagstiftningen tillsammans med de politiskta instanserna. Samtidigt som det behövs trygghet på arbetsmarknaden behövs det också flexibilitet. Det kan bara ske genom samtal mellan de olika parterna. Syftet med semesterlagen var från början att de anställda skulle kunna återhämta sig. I vissa branscher har man slirat på detta under många år. Kan det finnas andra sätt att skapa utrymme för återhämtning? Saken måste diskuteras.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...