Polis spärrar av Rosengårds Centrum i Malmö efter att en person knivskurits till döds i ett bråk. Foto: Johan Nilsson / TT

47-åring döms för mord i butikslokal på Rosengård

Malmö 13 år och tio månaders fängelse för mord. Det blev domen för 47-årige Yasin Isse som knivhögg en kollega till döds i en butik på Rosengårds centrum. Men varför mordet skedde är fortfarande oklart.

Det var strax efter klockan 9 på morgonen, den 9 oktober 2016, som polisen kallades till köpcentret på grund av ett pågående knivbråk. De hittade offret, en 38-årig man, svårt blödande i pentryt till en butik, och kunde snabbt konstatera att han var bortom räddning.

De två anställda som befann sig på platsen när polisen kom, och som fanns ute i butiken när mordet begicks, har berättat hur de plötsligt hörde skrik från pentryt.
De sprang dit och försökte förhindra ett nytt angrepp, men Yasin Isse ska ha slitit sig loss och delat ut ytterligare ett knivhugg som träffade kollegan i bröstet.
Isse lämnade butiken direkt efter dådet, men greps av polis efter bara tio minuter. Det misstänkta mordvapnet säkrades ungefär samtidigt i ett närbeläget buskage.
47-åringen har erkänt att han delat ut knivhuggen, men hävdar att han agerat i nödvärn och att det i själva verket var mordoffret som angrep honom. 38-åringen ska ha gett honom ett knytnävsslag och slitit tag i hans skjorta, varpå han ska ha fått tag i en kniv som låg på diskbänken och försvarat sig med den.

Men i domen slår tingsrätten fast att Isse saknade rätt till nödvärn och att det är bevisat att hans avsikt var att döda kollegan. Rätten menar även att det finns teknisk bevisning för att Isse hade tagit med sig kniven hemifrån, och inte alls hittat den på pentryts diskbänk. Att allt på diskbänken var i ordning talar också emot 47-åringens påstående om att ha slungats dit av 38-åringens knytnävsslag, anser rätten.

Rätten har dock inte lyckats klarlägga något exakt motiv. Rätten skriver i domen att det hela sannolikt bottnar i ekonomiska oegentligheter i butiken, vars verksamhet främst är förmedling av pengar. Samma dag som mordet begicks upprättades en handling enligt vilken Yasin Isse med omedelbar verkan skulle skiljas från sin tjänst som butikschef.
Den mördade mannen hade fru och flera barn, åt vilka 47-åringen döms att betala sammanlagt nära en halv miljon i skadestånd.

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...