recension

Publiksuccé för nycirkus i kyrkan

Föreställningen med Kollektiv Knaster får ett verkligt lyft genom luftakrobatiken. Foto: Clemens Altgård
Artikel recension ”Här uppstår verklig scenmagi”, skriver tidningens recensent.
PREMIUM

När Kollektiv Knaster intar S:t Petri kyrka under Malmöfestivalen så förvandlas kyrkorummet till en spelplats i nycirkusanda. Det bjuds på musik, performance och luftakrobatik.

Kyrkan är fullsatt, vilket knappast förvånar. Detta är en populär scenkonstgenre och vid det här laget är Knaster att betrakta som en etablerad grupp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Odla ätbart på balkongen

Med rätt förutsättningar kan du ha egna grönsaker på balkongen.
Med rätt förutsättningar kan du ha egna grönsaker på balkongen.
Fotograf: Shutterstock
feature
feature

Det bli hemester för många den här sommaren, och har du glädjen att ha en balkong kan du skapa din egen grönsaksodling. Tidningen Allas föreslår ett antal växter som är enkla att odla även om du inte har gröna fingrar: tomat, morot, rädisa, sallat, gurka samt paprika och chili. Välj busktomater eller körsbärstomater till balkongen, eftersom de inte blir så höga och sköra som vanliga tomatplantor. När det gäller morötter, sikta in dig på en sort som passar för krukodling, till exempel små och runda eller korta och cylinderformade. Glöm inte att skydda grönsakerna mot sol och vind.

Visste du att...

... azalean har funnits i svenska hem sedan 1800-talet? På Blomsterfrämjandets hemsida kan man läsa om hur man redan under tidigt 1800-tal tog vilda arter från Asien till Europa för att förädla dem och få dem att blomma inomhus. Kirin heter den äldsta sorten som fortfarande finns i kommersiell odling, den fyller 101 år i år.

Azaelan har odlats i Sverige i 200 år.
Azaelan har odlats i Sverige i 200 år.
Fotograf: Shutterstock

Inrikes

Två anhållna för mordförsök utanför Kungsbacka

Två personer har blivit anhållna misstänkta för mordförsök efter att tre personer knivskurits i samband med ett bråk utanför en pizzeria utanför Kungsbacka under fredagskvällen. Arkivbild.
Två personer har blivit anhållna misstänkta för mordförsök efter att tre personer knivskurits i samband med ett bråk utanför en pizzeria utanför Kungsbacka under fredagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

De två personer som greps under fredagskvällen misstänkta för mordförsök utanför Kungsbacka har nu anhållits. Det var i samband med ett bråk strax utanför Kungsbacka i Halland som tre personer knivskars och fick föras till sjukhus. Efteråt kunde två personer gripas misstänkta för mordförsök i tre fall.

– Det har nu anhållits och ska förhöras i dag, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisregion Väst.

Två av de knivskurna bedömdes som allvarligt skadade under fredagskvällen, men alla tre har under lördagen kunnat lämna sjukhuset.

Inrikes

En person till sjukhus efter brand i Luleå

En person har förts till sjukhus i samband med branden. Arkivbild.
En person har förts till sjukhus i samband med branden. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En person har fått föras till sjukhus i samband med en brand strax utanför Luleå.

Branden brand bröt ut under förmiddagen. Polis och räddningstjänst kallades till platsen och fann att det var en fullt utvecklad brand i ett hus.

– Jag har inga uppgifter om hur skadad personen som fick föras till sjukhus är, säger Åsa Mjörndal kommunikatör vid polisens ledningscentral i polisregion Nord.

Branden ska ha börjat i en bil för att sedan ha spridit sig till huset.

Utrikes

Straffbart att klappa aporna på Gibraltar

Gibraltars klippa, sedd från den spanska staden La Línea. Arkivbild från oktober 2019.
Gibraltars klippa, sedd från den spanska staden La Línea. Arkivbild från oktober 2019.
Fotograf: Javier Fergo
Utrikes
Utrikes Myndigheter i den brittiska klippenklaven Gibraltar har förbjudit turister från att klappa de världskända berbaraporna av rädsla för att djuren ska smittas av coronaviruset.

Aporna på Gibraltar är en världskänd turistattraktion och Europas enda vilda population av apor. Att mata makakerna har redan tidigare varit förbjudet och belagt med kraftiga böter, men med spridningen av coronaviruset i världen vill regeringen i Gibraltar "vidta strikta åtgärder för att förhindra kontakt med makakerna", enligt ett uttalande.

För att undvika att aporna smittas och blir sjuka eller dör, då man vet att andra primater är mottagliga för viruset, blir det nu straffbart att röra dem.

Gibraltar med sina 30 000 invånare har med 161 bekräftade fall av covid-19 varit relativt skonat från viruset, särskilt i jämförelse med grannen Spanien som är ett av världens hårdast drabbade länder.

"Med anledning av den låga nivån på virusspridningen i Gibraltar och nedstängningen av turistplatser är det praktiskt taget säkert att makakerna inte har fått covid-19. Vi måste säkerställa att det fortsätter vara så", säger regeringen i ett uttalande.

Ekonomi

Nu ökar resorna med tåg och tunnelbana igen

SJ går från 'mycket lågt' till 'lågt' resande. Arkivbild
SJ går från "mycket lågt" till "lågt" resande. Arkivbild
Fotograf: NTB Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi När Folkhälsomyndigheten uppmanade svenska folket att undvika kollektivtrafik och allmänna färdmedel föll antalet resor hos både SL och SJ. Men uthålligheten verkar begränsad – nu ökar resandet igen.

De senaste veckorna har antalet spärrpassager hos SL och antalet resenärer hos SJ ökat, enligt bolagen.

“Vi kan inte följa hur folk reser, eftersom vi inte vet var de kliver av. Vi kan dock konstatera att resandet med kollektivtrafiken ökat något under de senaste veckorna, efter att ha varit nere på cirka 40 procent av den normala resenärsvolymen”, skriver Claes Keisu, pressansvarig på SL, till TT.

SL kan räkna antalet spärrpassager för tunnelbana och pendeltåg. Vecka 15, som i år sammanföll med påsklovsveckan, registrerade SL en minskning av antalet spärrpassager med 70 procent jämfört med samma vecka förra året. Några veckor senare, från vecka 18, syns en uppåtgående trend.

"Kan inte öka utbudet mer"

“Vi ser att antalet resenärer varierar mellan olika platser. Trängsel har fått en ny innebörd under coronapandemin och med dessa nya mått mätt finns det tillfällen när det blir svårt för resenärer att hålla avstånd ombord på våra fordon och på vissa platser", skriver Claes Keisu.

Det gäller framför allt knutpunkter som till exempel Gullmarsplan. Vissa linjer är också högre belastade än andra under vissa tider.

“Vi kör så mycket trafik som är möjligt, vi kan inte öka utbudet mer, utan har i stället uppmanat stockholmarna att i möjligaste mån undvika att resa med kollektivtrafiken.”

För vecka 21 syns åter en minskning av trafiken: 64 procent färre spärrpassager registrerades jämfört med samma vecka förra året, men detta har enligt SL till stor del med Kristihimmelfärdshelgen att göra.

Från "mycket lågt" till "lågt"

SL är inte ensamma om att se svenskarna återvända till kollektivtrafiken.

SJ kör i dag med begränsad trafik. Sett till hela verksamheten har SJ knappt 50 procent av det planerade trafikutbudet.

“Men på det hela så kan man säga att av det begränsade utbud som finns gällande fjärrtåg så blir allt fler avgångar som vanligen är attraktiva slutsålda. Så vi går från mycket lågt resande till lågt resande. Vad gäller regionaltågstrafiken så har det skett en gradvis ökning på vissa linjer i rusningstrafik också”, skriver Tobbe Lundell.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Så pendlar SL:s passagerarsiffror

Minskning av antalet registrerade spärrpassager för tunnelbana samt pendeltåg jämfört med samma vecka förra året.

Källa: SL.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Ekonomi

Stort tapp för svensk export i coronakrisen

Sveriges varuexport har minskat med 17 procent under april, visar ny statistik från Stockholms handelskammare. Arkivbild.
Sveriges varuexport har minskat med 17 procent under april, visar ny statistik från Stockholms handelskammare. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Coronakrisen har slagit hårt mot Sveriges varuexport. Under april minskade utrikeshandeln med varor med 17 procent jämfört med samma period i fjol, visar statistik från Stockholms handelskammare.

Det är ett abrupt trendbrott. Siffrorna har sedan tredje kvartalet 2016 redovisat positiv utveckling för alla månader utom två, då resultatet varit oförändrat. Men med pandemin kom ett stort tapp.

"Krisen påverkar hela vår ekonomi och har tydligt bromsat den varuexport som är något av en pulsåder för svensk ekonomi och i förlängningen jobben i landet. Eftersom vi är starkt beroende av kontakterna med vår omvärld, som just nu är kringskurna, så kommer det vara viktigt att förlänga och utveckla exempelvis omställningsstödet för ytterligare några månader", säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Utrikes

Två döda i protesterna mot polisvåld i USA

Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Demonstrationerna, som bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande, fortsätter att skaka USA. Protesterna har spridit sig till flera städer och fredagsnatten var en av de oroligaste i USA på åratal.
Två människor har dött i samband med oroligheterna.

Efter tre nätter av våldsamma protester utlyste Minneapolis borgmästare Jacob Frey utegångsförbud för Minneapolis och Saint Paul på fredagskvällen. Men gatorna i de centrala delarna av båda städerna var vid 22-tiden på fredagen lokal tid fortsatt fyllda av demonstranter som krävde rättvis behandling av svarta amerikaner.

Att en av de poliser som misstänks för inblandning i George Floyds död har åtalats var inte nog för att stävja demonstranternas ilska, som kräver att samtliga fyra vita polismän som var inblandade i Floyds död grips.

En av demonstranterna, Naeema Jakes, säger att hon behöver vara ute på gatorna för att kunna möta poliserna på riktigt.

– De måste se in i mina ögon och känna hur jag känner. Det här är smärta, det här är sorg, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Utegångsförbudet gäller fram till klockan 6 på lördagsmorgonen och ska också gälla under natten till söndagen. Brott mot förbudet straffas med 90 dagars fängelse eller 1 000 dollar (närmare 9 500 kronor) i böter.

Händelsen filmades

Våldsamheterna i städerna bröt ut sedan George Floyd dog under ett polisingripande i måndags. Den polis som filmades då han under nästan nio minuter pressade sitt knä mot Floyds nacke greps i fredags och har åtalats för dråp alternativt vållande till annans död.

De andra tre poliserna som syns i filmen har inte gripits, men enligt åklagaren Mike Freeman utreds även deras roll i Floyds död. Samtliga fyra har fått sparken.

Tv-bilder visar bland annat hur flera bilar och sophögar har satts i brand på flera ställen i Minneapolis och utanför den polisstation som under natten till fredagen brann ner hördes hundratals demonstranter ropa "de kan inte gripa oss alla". Det ska även ha förekommit omfattande plundring i staden.

USA:s president Donald Trump har beordrat soldater att göra sig redo att gå in i staden. Trots oroligheterna uppges det dock ha varit lugnare i Minneapolis än föregående kvällar.

19-åring ihjälskjuten

Men ilskan och våldet har spridit sig till flera andra städer i USA.

I bland annat Chicago och Memphis har stora demonstrationer anordnats. Även i Detroit har det varit protester och i samband med det sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News.

I Oakland gick minst 7 500 personer ut på gatorna för att demonstrera, och i samband med oroligheterna blev två federala väktare skjutna. En av dem dog, skriver CNN. Gripanden ska ha genomförts men polisen är i övrigt förtegen om händelsen.

I Atlanta samlades demonstranter utanför CNN:s huvudkontor där flera rutor förstördes. Där ska även polisbilar ha attackerats och satts i brand i samband med att protesterna urartade, enligt AFP.

I New York har minst en polis skadats i en mindre sammandrabbning med demonstranter och minst fem personer gripits.

Protester i Washington

I Indianapolis samlades ett demonstrationståg för att protestera mot dödandet av en annan svart man, 21-årige Dreasjon Reed, som sköts till döds av polis i staden i början av maj, rapporterar tidningen Indystar.

Likaså har Washingtons gatubild dominerats av demonstrationer. Där stängde särskilda polisen Secret service som en säkerhetsåtgärd av Vita huset. Under en timmes tid fick ingen komma in eller lämna området. Stängningen ska ha föranletts av att hundratals personer samlats utanför Vita huset och polis ingripit mot minst en demonstrant.

Kravallutrustad polis syntes under natten i flera andra städer, men trots det tog protester även fart i bland annat Los Angeles, Boston, Dallas, Las Vegas, Houston och Portland.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om var dödsskjutningen av den federala väktaren hade ägt rum.

Martin Yngve/TT

Marc Skogelin/TT

Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Fotograf: Mike Stewart/AP/TT
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Fotograf: Nicole Hester
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fregaskvällen.
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fregaskvällen.
Fotograf: Ben Gray

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Inrikes

45 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Dödssiffran i covid-19 i Sverige är nu 4 395 personer. Arkivbild
Dödssiffran i covid-19 i Sverige är nu 4 395 personer. Arkivbild
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 45 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Dödssiffran stiger därmed till 4 395 personer.

Sedan utbrottet startade har totalt 37 113 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 055 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

NÄSTA ARTIKEL