Malmö

Programmering stod i fokus på Barnlandet

Det var inte bara barn som fastnade i uppgifter och tester. Enligt Skånskans reporter tonar omvärlden lätt bort när man försöker få igång det som har programmerats. I det här fallet robotnyckelpigor. Foto: Claes Hall
Artikel Malmö Programmering, kan det vara någonting för barn?I Barnlandet kunde såväl små som stora prova på under måndagen.– Syftet är att ge barnen ett intresse för vetenskap i allmänhet, säger Rebecka Rådström som arbetar för Vattenhallen Sciencecenter som håller i ExperimentExpressen under festivalen.

Det var fullt av liv och rörelse i solskenet på Barnlandet mitt emot Stadsbiblioteket under måndagseftermiddagen. I Vattehallens tält satt små och stora med fokuserade blickar framför datorer och knappade, medan andra låg på marken och försökte få små robotnyckelpigor att svänga på rätt ställen.

- Just idag är det teknik och programmering som står i fokus, säger Rebecca Rådström.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tyskland kan lyfta reseavrådan till EU-länder

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Fotograf: Odd Andersen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Från och med mitten på juni kan tyskarna räkna med att få grönt ljus för semester i 31 europeiska länder, om coronasituationen tillåter det.
Det visar ett dokument som nyhetsbyrån DPA har tagit del av.

Tyskland har precis som Sverige och många andra länder infört en global reseavrådan till följd av coronapandemin.

Men från och med den 15 juni kan avrådan komma att lyftas för EU:s 27 medlemsländer samt Storbritannien, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein, enligt dokumentet, som regeringen i Berlin ska ta ställning till under onsdagens sammanträde.

Tidigare lättnad

Samtidigt har tyska regeringen kommit överens med delstaterna om att tidigarelägga lättandet av reglerna om social distansering till den 29 juni, en vecka före det tidigare tänkta datumet, enligt en regeringstalesperson.

I uppgörelsen ingår också att upp till tio personer ska få träffas från den 6 juni utomhus, rapporterar Reuters.

I privata bostäder finns ingen gräns, men de som träffas måste vädra ordentligt och se till att det går att hålla tillräckligt avstånd till varandra.

Färre dödsfall

Förhandlingen med delstaterna om de stegvisa coronalättnaderna har blivit en konfliktfråga mellan förbundskansler Angela Merkel och flera av ledarna runt om i landet. Flera av delstaterna vill gå fortare fram än regeringen i Berlin i återöppnandet av samhället.

Tyskland har Europas största befolkning, men har trots det haft mycket färre dödsfall än andra stora europeiska länder som Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien – drygt 8 300. Många bedömare förklarar den tyska framgången med omfattande testning och en väl utbyggd sjukvård.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Coronautbrottet i Tyskland

Drygt 180 000 av Tysklands knappt knappt 83 miljoner invånare har bekräftats smittade av coronaviruset. Omkring 8 300 har avlidit.

Det första coronafallet registrerades i landet den 27 januari.

Den 20 april meddelade regeringen att landet hade kontroll över spridningen av viruset och en del mindre affärer i olika delar av landet fick öppna.

I maj har restauranger och barer i flera delar av landet fått öppna igen, under särskilda restriktioner. Den 16 maj körde fotbollsligan Bundesliga igång för tomma läktare.

Då Tyskland är en federation sker återöppnandet av samhället i olika takt i olika delstater.

Källa: Reuters, Johns Hopkins-universitetet

Kultur och nöje

Akademien delar ut arbetsstipendier

Svenska Akademien inrättar 80 arbetsstipendier. Arkivbild.
Svenska Akademien inrättar 80 arbetsstipendier. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Svenska Akademien ska dela ut arbetsstipendier på 50 000 kronor till författare och skribenter som har drabbats på ett eller annat sätt av coronakrisen. Det skriver Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i ett mejl till TT.

"Vi har omfördelat och skjutit till medel om fem miljoner kronor, så att vi nu kan dela ut dela ut 80 arbetsstipendier à 50 000 kr till skribenter av olika slag och prioritera andra bidragsansökningar som har särskild relevans i den pågående krisen", skriver han.

Tidigare i dag tillkännagav arrangörerna av Turnerpriset i Storbritannien att man gör om priset till tio arbetsstipendier på motsvarande 126 000 kronor vardera. Turnerpriset tilldelas en brittisk samtidskonstnär och Tate Britain, som delar ut priset, kommer bestämma vilka konstnärer som i stället får stipendium.

Inrikes

Klass 2-varning för Norrbottens inland

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga vattenflöden för främst Norrbottens inland.
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga vattenflöden för främst Norrbottens inland.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/ TT
Inrikes
Inrikes

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden för främst Norrbottens inland.

Anledningen till de höga vattenflödena är att den stora mängden snö som finns i området nu börjat smälta när temperaturen stiger.

Redan under helgen ökade vattenflödena i mindre vattendrag och till den kommande helgen beräknas snösmältningen bli än mer intensiv i stora delar av fjällkedjan – vilket kan leda till att vattenflödet i de stora älvarna stiger ytterligare.

Enligt Göran Lindström, vakthavande hydrolog på SMHI, finns det risk för att årets vårflod blir kraftig.

"Det finns mycket snö kvar främst i fjälltrakterna och det finns risk för att vårfloden blir kraftig. Vi följer läget och uppdaterar våra varningar regelbundet", säger han på SMHI:s hemsida.

Sport

Kimmichs läckra lobb tog Bayern närmare titeln

Bayern Münchens Joshua Kimmich, mitten, kramas om efter att lobbat in segermålet borta mot Dortmund.
Bayern Münchens Joshua Kimmich, mitten, kramas om efter att lobbat in segermålet borta mot Dortmund.
Fotograf: Federico Gambarini
Sport
Sport Bayern München drar ifrån i Bundesligatoppen.
Och det är tack vare ett drömmål.
Joshua Kimmichs läckra lobb visade vägen fram till 1–0 i toppmötet borta med Dortmund.

Bollen studsade hit och dit innan den kom fram till Bayern Münchens Joshua Kimmich. 25-åringen hann sedan med ett par nätta tillslag innan han med en känslig högerfot lyfte bollen mot Roman Bürkis bortre hörn.

Dortmundmålvakten hann visserligen tillbaka, fick en hand på bollen men det räckte ändå inte för att få stopp på Kimmichs utsökta lobb.

– Jag såg inte att han var långt ut men vi fick höra innan matchen att Bürki brukar vara långt ute, så jag gick för det och med lite tur gick det vägen.

– Det här var kanske det vackraste målet i mitt liv, och det var också otroligt viktigt.

"Stora klivet"

Den briljanta fullträffen lyftes in i 43:e minuten på folktomma Signal Iduna Park och innebar att Bayern München där och då hade fingertopparna på ligapokalen.

Och mer än så skulle det bli.

Med segern borta mot jagande Dortmund – som nu är sju poäng bakom – har regerande mästarlaget Bayern München till och med en hand på pokalen när det återstår sex omgångar av säsongen.

– Det var det här stora klivet vi ville ta, säger Thomas Müller om klubbens jakt på åttonde raka ligasegern.

– Det var en konstig match och efter Joshuas mål fick vi jobba väldigt hårt. Men det var viktigt att vinna här i Dortmund.

"Brutalt svårt"

Dortmunds tränare Lucien Favre om den svåra jakten som väntar:

– Det kommer att bli väldigt, väldigt svårt. Sju poäng på sex matcher, det är brutalt svårt, säger han.

Hemmalaget Dortmund startade annars kvick och smart. Med Bayern Münchens höga, aggressiva press blev det ofta stora ytor i defensiven – och det var något som hemmalaget utnyttjande. Erling Braut Haaland & Co skapade flera chanser men lyckades aldrig få in någon boll bakom målvakten Manuel Neuer.

Haaland lämnade toppmötet haltande i 72:a minuten.

För Bayern München fortsätter jakten på ligasegern härnäst mot Fortuna Düsseldorf – som jagar säker mark ovanför kvalplatsen – och Dortmund tar sig an bottenlaget Paderborn.

Inrikes

Varning för skadliga granbarkborren

Granbarkborren orsakade stora skogsskador i fjol. Nu svärmar de fruktade insekterna igen. Arkivbild.
Granbarkborren orsakade stora skogsskador i fjol. Nu svärmar de fruktade insekterna igen. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes De ovälkomna granbarkborrarna har börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, konstaterar Skogsstyrelsen och varnar för stor risk att redan hårt drabbade områden drabbas av nya angrepp.

Efter den senaste veckans vårvärme är granbarkborrarnas huvudsvärmning inledd. Det står klart sedan tusentals granbarkborrar fångats i 60 övervakningsfällor över hela landet.

Störst fångster har gjorts i Svealand och norra delarna av Götaland. I topp ligger Örebro och Björklinge där över 12 000 granbarkborrar fångats in i varje fälla. Från kustnära områden samt i Halland, Skåne och Blekinge redovisas mindre fångster.

"Hittills i vår har risken för angrepp varit som störst i färska vindfällen, men nu när fler granbarkborrar är ute och flyger finns även risk att stående granar angrips. Det är viktigt att angreppen upptäcks i ett så tidigt skede som möjligt medan det mesta virkesvärdet går att rädda. Genom att avverka och transportera bort de angripna träden begränsar man också spridningen till andra träd", säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra skogsägarna, i ett pressmeddelande.

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på våra granskogar. I fjol skadade granbarkborrarna motsvarade sju miljoner kubikmeter skog, till ett värde av flera miljarder kronor. Då drabbades särskilt södra och mellersta Sverige.

FAKTA

Fakta: Tidiga tecken på angrepp av granborre

Brunt borrmjöl vid stambasen eller i barkens fickor.

Kådindränkt borrmjöl runt ingångshål i barken.

Kåda som rinner utmed stammen.

Torra gröna barr på marken.

Gångar som syns om man skär bort barken.

Källa: Skogsstyrelsen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Ekonomi

EU häver restriktioner på export

Från och med i dag krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU.
Från och med i dag krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Från och med tisdagen krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU. Beskedet välkomnas av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

I mitten av mars införde EU-kommissionen ett krav på särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning ut ur unionen. Syftet var att säkra tillgången till viktigt sjukvårdsmaterial för EU-länderna, särskilt efter att flera länder på egen hand förbjudit all export, även inom EU.

"Inte haft önskad effekt"

Från och med tisdagen försvinner kraven. Sverige har drivit på för att ta bort restriktionerna, och för att helt och hållet slopa alla handelshinder för sjukvårdsmaterial.

– Vi såg till en början detta som en kanske nödvändig åtgärd att acceptera, för att få bort hindren på den inre marknaden, men det har inte haft den önskade effekten eftersom hindren finns kvar, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Utrikeshandelsministern säger att restriktionerna skapat onödig oro för de företag som vill exportera sjukvårdsutrustning.

– Flera företag jag varit i kontakt med har varit bekymrade och sagt att det hindrat dem från att ens vilja kontakta länder utanför EU för att få order, säger Anna Hallberg (S).

Ingen oro för ökad export

Bristen på skyddsutrustning har varit särskilt stor i fattigare länder utan egen produktion, som inte heller haft möjlighet att hänga med när priserna på utrustningen stigit under krisen.

Anna Hallberg tror inte att det finns någon särskild risk att Sverige blir utan skyddsutrustning nu när exporten utanför EU tillåts igen.

– Inget land kan tillverka allt man behöver i sin sjukvård. Om vi ska behålla det vi behöver och samtidigt förväntar oss att andra ska leverera till oss – det går inte ihop, ingen kommer vara vinnare på en sån taktik, säger Anna Hallberg.

Lucas Brischetto/TT

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister. Arkivbild.
Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Hörby

Glädjebeskedet - visir ska alltid användas

Visir är numera obligatoriskt för personalen inom äldreomsorgen i Hörby kommun. Det gäller vid allt vårdnära arbete.
Fotograf: Pernilla Nielsen Negrén
Hörby
HÖRBY Visir är sedan ett par veckor obligatoriskt för personalen inom äldreomsorgen i Hörby kommun när de utför vårdnära arbete. Kommunen har skärpt riktlinjerna för att förhindra smittspridning.

Tidigare var det inte obligatoriskt med visir och munskydd inom äldreomsorgen, vilket bland annat Lennart och Ulla Engström i Hörby har varit kritiska till.

De får besök av hemtjänsten flera gånger om dagen, eftersom Lennart Engström är sjuk och sängliggande, och är oroliga för att bli smittade av coronaviruset av hemtjänstpersonalen.

Skånska Dagbladet skrev om deras oro i en artikel den 8 maj. Efter det har kommunen skärpt rutinerna. Numera är det ett krav att all personal inom äldreomsorgen ska ha skyddsvisir.

– Det gäller vid allt vårdnära arbete med brukarna. Påbudet är att visir alltid ska användas - rakt över hela fältet. Vill man, och känner sig otrygg, kan visirskyddet kompletteras med att man även har munskydd, säger socialchefen Jan-Olof Sewring.

Han säger att riktlinjerna om att visir ska användas egentligen har gällt hela tiden, men att det har varit ont om skyddsutrustning och att visiren därför inte har räckt till alla anställda.

– Tillgången på material fanns inte i den omfattning som krävdes till att börja med. Efterhand har produktionen kommit i gång och marknaden har förbättrats. I dag har vi fullgod skyddsutrustning och följer alla normer och riktlinjer. Vi i Hörby kommun har tagit detta på största allvar, och iakttar allra största försiktigt för att hindra smittspridning, säger Jan-Olof Sewring.

Ulla Engström är glad över beskedet, och tycker att det känns mycket tryggare att ta emot hemtjänstpersonalen nu när de har visir på sig när de sköter om hennes make Lennart hemma i villan i Hörby.

– Vi är glada över detta. Det känns mycket tryggare. Vi har ju isolerat oss fullständigt för att inte bli smittade. Nu har personalen fått varsitt visir, som de har med sig när de kommer till oss, och känns mycket bättre, säger Ulla Engström.

Visiren som personalen använder är personliga, och desinficeras noga varje gång de har använts.

– De spritas av för att hindra smittspridning och kan därefter återanvändas, förklarar Jan-Olof Sewring.

Beslutet om att visir ska användas har tagits av socialnämnden i samråd med medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen. Några större påtryckningar från allmänheten om att visir ska vara obligatoriskt vid arbete nära brukarna har det inte varit.

– Däremot har det kommit in en del frågeställningar som vi har tagit till oss och lyssnat av.

– Det här gör vi både för brukarna och för personalens skull. Ju mer vi kan samverka om att ge en så god vård som möjligt, desto bättre.

Hörby kommun har hittills bara haft något enstaka fall av covid-19 inom hemtjänsten. Kommunen har lyckats hålla smittan borta från äldreboendena.

– Vi gör allt i vår makt för att hålla smittan ifrån oss. Nu har vi fått utökade möjligheter att testa personal och brukare, och det är förstås jättebra.

– Vi är vaksamma på alla former av avvikelser. Vi testar hellre en gång för mycket än för lite. Misstankar om smitta har funnits, men efter testerna har det visat sig att det inte var något och att provsvaren var negativa, säger Jan-Olof Sewring.

Ulla och Lennart Engström är glada över att hemtjänstpersonalen nu måste ha visir när de kommer på besök.
Fotograf: Jonas Karlsson

Utrikes

Bärgare i gängkrig i Kanada

Två företag i bärgningsbranschen i Toronto har varit invecklade i ett gängkrig som lett till bland annat fyra mord, enligt polisen. Arkivbild
Två företag i bärgningsbranschen i Toronto har varit invecklade i ett gängkrig som lett till bland annat fyra mord, enligt polisen. Arkivbild
Fotograf: Timo Jaakonaho/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen har slagit till mot två företag i bärgningsbranschen i kanadensiska Toronto som varit fasad för organiserad brottslighet. Tjugo personer har delgivits misstanke om brott i samband med ett gängkrig som resulterat i fyra mord och minst 30 mordbränder de senaste tre åren.

Ligorna bakom de två bärgningsföretagen har använt våld och skadegörelse för att vinna marknadsandelar, enligt polischefen Mike Slack.

Bland de 191 åtalspunkterna finns utpressning, bedrägeri, mord och anlagda bränder i bärgningsbilar.

En del av de åtalade gick så långt att de arrangerade krockar och senare tog ut överpris för att bärga offrens bilar. En advokatbyrå som anlitades av misstänksamma försäkringsbolag för att utreda bärgningsbolagens bluffar blev föremål för våld och hot.

Slack anser att bristen på reglering inom bärgningsbranschen har utgjort grogrund för organiserad brottslighet.

Elva bärgningsbilar och ett lager av vapen och ammunition har tagits i beslag, liksom stora summor kontanter.

NÄSTA ARTIKEL