Mannens advokat, Unni Fries, talar med pressen efter måndagens häktningsförhandlingar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix/ TT

Misstänkte moskéskytten häktas

utrikes En 21-årig man greps under söndagen misstänkt för att ha varit inblandad i en skjutning vid moskén Al-Noor Islamic Centre. På måndagen häktades han misstänkt för terrorbrott och mord.

Mannen blev formellt anklagad för terrorbrott under måndagen i samband med att häktningsförhandlingarna inleddes klockan 13. Norska polisen uppger i ett pressmeddelande att mannen är misstänkt för mord på sin 17-åriga styvsyster samt mordförsök mot personer i moskén.

Han förnekar brott, men vid 16-tiden på måndagen stod det klart att tingsrätten i Oslo håller honom häktad i fyra veckor.

Det var strax efter klockan 16 i lördags som larmet kom om skottlossning i moskén i Bærum strax utanför Oslo. Enligt vittnen kom mannen svartklädd med pistol och ett hagelgevär till moskén. I moskén blev han övermannad av två äldre besökare som skadades lindrigt.

Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.

Meddelanden med 21-åringens namn har anträffats på sociala medier. Textinnehållet ska ha hyllat terrordådet i Christchurch, rapporterar norska TV2.

Bærum kommun hade krismöte under måndagen. Det har även hållits dialog med moskén om de muslimska miljöerna i Bærum.
– Det är viktigt att ta hand om alla drabbade, säger kommunordförande Lisbeth Hammer Krog till VG.

Den gripna mannen har ingen tidigare kriminell bakgrund, rapporterar NRK.

 

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...