Svalöv

Äntligen klart för bygge

Flerfamiljshus av det här slaget kommer Klarabo att bygga i Svalöv. Byggstart sker per omgående.
Artikel Svalöv Äntligen tummen upp för nybygge i Svalöv.Både Klarabo och Svabo har efter många om och men fått sina lokala investeringsbidrag beviljade.

Klarabo går igång med sina 54 lägenheter utmed nya Teckomatorpsvägen i höst medan Svabo är halvvägs med sitt projekt på Ryttaregatan.

Totalt får Klarabo ett tillskott 25 miljoner kronor medan Svabo kan med 8,1 miljoner färdigställa och samtidigt sänka hyrorna rejält.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 30 döda i extremistdåd i Burkina Faso

Burkina Faso.
Utrikes
Utrikes

Beväpnade män har attackerat en bostadsmarknad och en kolonn med nödhjälp i Burkina Faso. Minst 35 människor dödades i de separata dåden, som islamistiska extremister sägs ligga bakom.

En av attackerna riktades mot en boskapsmarknad i staden Kompienbiga i östra Burkina Faso, uppger vittnen och lokala myndigheter. Mellan 25 och 30 människor mördades. Angriparna kom till staden på motorcyklar och sköt sedan mot flyende invånare.

I den andra attacken utsattes en kolonn för ett bakhåll. Tio personer, fem civila och fem militärer, sköts ihjäl vid bakhållet som skedde i närheten av staden Barsalogho i norr.

Attackerna inträffade på lördagen.

De senaste fem åren har hundratals människor dödat i extremistdåd i det västafrikanska landet.

Utrikes

Manifestationer och våldsamma kravaller i USA

Demonstranter utanför Vita huset på söndagen.
Demonstranter utanför Vita huset på söndagen.
Fotograf: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals medlemmar i USA:s nationalgarde patrullerar storstäder efter fem dagar av kravaller och konfrontationer.
Minneapolis, där protesterna inleddes efter George Floyds död vid ett polisingripande, är nu en sårad stad på flera sätt.

Protester mot rasism och övervåld från polis har spridit sig och vuxit i styrka. Med de mäktiga manifestationerna om förändring på dagarna följer ett släptåg av kokande missnöje som urartar i härjningar och förstörelse, våldsamma protester som vaknar om natten.

Utegångsförbud har införts i flera storstäder där nätterna har sett brinnande bilar, sönderslagna fönster och våldsamma sammandrabbningar mellan hårdföra demonstranter och polis under mörkrets timmar. Men många fortsätter att trotsa utegångsförbudet, varpå polis svarar med skärpa, tårgas och gummikulor.

Demonstration vid Vita huset

Vid 18-tiden lokal tid (midnatt svensk tid) på söndagen hade hundratalet demonstranter, många med ansiktsskyddoch några med hjälm, tagit sig fram till ett lägre kravallstaket utanför Vita huset i Washington DC, Kravallutrustad polis hindrade demonstranterna att ta sig förbi. Vita husets yttre skyddsstängsel var omkring hundra meter bakom polislinjen, enligt bilder från nyhetsbyrån Reuters reporterfotograf.

Söndagens demonstrationer följde på en intensiv natt i flera storstäder. I New York greps 350 personer natten till söndagen och ett 30-tal poliser skadades, bränder färgade Los Angeles natthimmel, liksom i Seattle, Atlanta, Chicago.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio säger att utredning om händelserna ska utredas, även en konfrontation där en polisbil i stadsdelen Brooklyn plöjde genom en samling demonstranter som kastade föremål mot fordonet.

Utsatta journalister

Den kaosartade utvecklingen med kravaller gör också att de reportrar som bevakar utvecklingen på plats blir utsatta. En reportergrupp från CNN greps av polis i Minneapolis, en svensk reporter skadades av polisens gummikulor. Nyhetsbyrån Reuters reportrar beskriver hur de också träffats av gummikulor, och fått utrustning sönderslagen av en demonstrant.

USA:s regering och president Donald Trump lovar att sätta in federalt styrda styrkor från nationalgardet, något som hittills inte tagits emot av delstaternas guvernörer..

Regeringen överväger också att terrorstämpla grupper som misstänks ligga bakom uppvigling. En uppsatt representant för regeringen anklagade vänstergrupper och anarkister för oroligheterna.

Övertygelse om sin stad

Men i Minneapolis och tvillingstaden Saint Paul, och i andra storstäder där den multikulturella brokaden av människor är vardag, försöker lokala ledare att finna en väg mellan förståelse och förkastelse.

– Det finns de människor som befinner sig på våra gator och som drivs av en övertygelse om vår gemenskap, säger Melvin Carter som är borgmästare i Saint Paul.

– Och så finns det andra som är här för att bränna ned våra frisersalonger som ägs av svarta, som sätter eld på familjeägda butiker, som förstör migrantägda restauranger, säger Carter.

Och i Minneapolis ekar Carters kommentar:

– Just nu utnyttjas vår sorg och smärta. Människor som främst kommer utifrån förstör affärer och företag ägda av svarta och minoriteter i vår stad. Vi kan inte låta dem göra det. Låt oss alla prioritera att rättvisa skipas för George Floyds död, säger kongressledamoten Ilhan Omar, som representerar det distrikt där en stor del av kravallerna har ägt rum.

Kravallpolis i Minneapolis.
Kravallpolis i Minneapolis.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Demonstration i Seattle under lördagen.
Demonstration i Seattle under lördagen.
Fotograf: Erika Schultz/AP/TT
En polis bevakar en brinnande bil i Salt Lake City på lördagen.
En polis bevakar en brinnande bil i Salt Lake City på lördagen.
Fotograf: Rick Bowmer/AP/TT
Polis vid brinnande bil i Los Angeles.
Polis vid brinnande bil i Los Angeles.
Fotograf: Mark J Terrill/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Upplopp i USA med rasanknytning

George Floyds död i Minneapolis är den senaste händelsen som har orsakat upplopp med anknytning till rasfrågan i USA. Här är andra liknande händelser i USA från mitten av 1960-talet till i dag.

Los Angeles 1965: En poliskontroll av två svarta män i en bil där polis tar med männen för förhör utlöser upplopp 11–17 augusti i Los Angeles. 34 personer dödas i upplopp där stadsdelen Watts nästan förstörs helt och hållet.

Newark 1967: Två poliser griper och misshandlar en svart taxichaufför efter en mindre trafikförseelse. Upploppen 12–17 juli i Newark i delstaten New Jersey resulterar i 26 dödsfall och 1 500 skadade.

Detroit 1967: Upplopp i Detroit i delstaten Michigan pågår mellan 23 och 27 juli, 43 personer dödas och över 2 000 skadas. Oroligheter sprids till delstaterna Illinois, North Carolina, Tennessee och Maryland.

Mordet på Martin Luther King 1968: Efter mordet på medborgarrättskämpen den 4 april i Memphis, Tennessee, utbryter oroligheter i 125 städer 4–11 april. Minst 46 personer dödas och över 2 600 skadas. President Lyndon B Johnson beordrar militärstyrka att stävja upploppen.

Miami 1980: Fyra poliser frias från anklagelser om att ha slagit ihjäl en svart motorcykelförare i december 1979, efter att han hade kört mot rött ljus. 18 personer dödas och 300 skadas i oroligheter i Liberty City i Miami 17–20 maj.

Los Angeles 1992: Upplopp 30 april till 1 maj utmynnar i 59 dödsfall och fler än 2 300 skadade. Anledningen till oroligheterna är frikännandet av fyra vita poliser som filmades när de misshandlade den svarte mannen Rodney King. Oroligheter även i Atlanta, Las Vegas, New York, San Francisco och San Jose.

Cincinnati 2001: Oroligheter utbryter den 30 april efter det att en 19-årig svart man dödas av en vit polisman. 70 personer skadas.

Ferguson 2014: Tio dagar av protester 9–19 augusti sedan polis i Ferguson i delstaten Missouri har använt brutala metoder för att stoppa protester då en 18-årig student dödats av en polis. Nya protester utbryter när polisen frikänns.

Baltimore 2015. En 25-årig svart man dör den 19 augusti Han avlider av skador han åsamkats efter att ha gripits och förts till en polisbuss av polis. Gripandet hade filmats. Undantagstillstånd utlyses för att stoppa upplopp.

Charlotte 2016: En 43-årig man skjuts i Charlotte i delstaten North Carolina. Myndigheter inför utegångsförbud och truppförstärkning inkallas för att stoppa oroligheterna.

Källa: AFP

FAKTA

Fakta: USA:s nationalgarde

USA:s nationalgarde är en del av den amerikanska militären, som organiseras på delstatsnivå.

Nationalgardet kan kallas in av respektive delstats guvernör eller av USA:s president, vid olika typer av kriser och nödlägen både inom och utanför landets gränser.

Medlemmar av nationalgardet kan ha civila jobb eller gå på college samtidigt som de får militär träning på deltid.

Källa: nationalguard.com

Utrikes

Trump: Antifa ska terrorklassas

Motdemonstranter, varav en del tillhör de autonoma vänsterrörelsen Antifa, vid en högerextrem manifestation i Portland 2019. Arkivbild.
Motdemonstranter, varav en del tillhör de autonoma vänsterrörelsen Antifa, vid en högerextrem manifestation i Portland 2019. Arkivbild.
Fotograf: Noah Berger/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den autonoma vänsterextrema rörelsen Antifa ska terrorklassas, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Enligt Trump ligger rörelsen bakom mycket av det våld som skett under protesterna i USA de senaste dagarna.

Presidenten skrev redan i fjol på Twitter att en terrorklassning av rörelsen ska utredas. Även högerextrema grupper i USA har begärt att Antifa ska betecknas som en "inhemsk terrororganisation".

Antifa, vars taktik bland annat är att störa och konfrontera högerextrema manifestationer, tar inte avstånd från våld eftersom nätverket anser att det är nödvändigt i kampen mot vad den ser som fascism.

Inrikes

Historiskt fynd av sällsynt fågel i Sverige

'Det är en riktig sensation. En riktig stänkare som man brukar säga i fågelsammanhang', säger Christopher Gullander, naturvägledare och fågelskådare till Göteborgs-Posten.
"Det är en riktig sensation. En riktig stänkare som man brukar säga i fågelsammanhang", säger Christopher Gullander, naturvägledare och fågelskådare till Göteborgs-Posten.
Fotograf: Christopher Gullander
Inrikes
Inrikes För första gången någonsin har fågelarten orientpipare skådats i Sverige. Det oväntade besöket lockade hundratals fågelskådare till Torslandaviken i Göteborg.

Arten har aldrig tidigare skådats i Sverige. Och i Europa finns bara två tidigare fynd dokumenterade.

– Det är en jättesensation. Man får nypa sig i armen för att fatta att det är sant. Det är osannolikt att den dyker upp i Sverige, säger Niklas Aronsson, presstalesperson för Birdlife Sverige.

Han var själv bland de första fågelskådarna på plats under söndagen i Torslandaviken på Hisingen i Göteborg.

– På morgonen dök det upp en svartpannad törnskata. Det är en raritet det också, men den har jag sett tidigare. När jag var på väg ner hörde jag att en vän hittat en pipare som han inte blev riktigt klok på, säger Aronsson.

Under söndagen diskuterades det flitigt i ornitologiska forum huruvida det faktiskt rörde sig om en orientpipare, eller om det kunde handla om en kaspisk pipare. Efter några timmar kom man ändå fram till att det rörde sig om en orientpipare.

– Den övervintrar normalt i Australien och häckar i östra Asien. I det här fallet har den flyttat åt helt fel håll, den inre kompassen är nog inte helt rättställd.

Det oväntade besöket lockade hundratals fågelskådare från Västsverige.

– Och fler lär komma i morgon, säger Niklas Aronsson.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Kastades ut ur bilen – vårdas på intensiven

En bilist har förts till sjukhus efter en trafikolycka i Södra Sunderbyn nordväst om Luleå. Arkivbild.
En bilist har förts till sjukhus efter en trafikolycka i Södra Sunderbyn nordväst om Luleå. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En bilist som körde av vägen i Södra Sunderbyn nordväst om Luleå kastades ut ur bilen i samband med avkörningen och fördes med ambulans till sjukhus.

Räddningstjänsten uppger för Norrbottens-Kuriren att olyckan var allvarlig och att mannen blev inlagd på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset.

Bilisten är misstänkt för grovt rattfylleri i samband med olyckan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Inrikes

Intagningsstopp på vårdenhet efter smitta

En ortopedisk vårdenhet på länssjukhuset Ryhov i Jönköping har intagningsstopp på grund av spridning av covid-19. Intagningsstoppet infördes i onsdags sedan 14 patienter och lika många ur personalen smittats.
En ortopedisk vårdenhet på länssjukhuset Ryhov i Jönköping har intagningsstopp på grund av spridning av covid-19. Intagningsstoppet infördes i onsdags sedan 14 patienter och lika många ur personalen smittats.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

En ortopedisk vårdenhet på länssjukhuset Ryhov i Jönköping har intagningsstopp på grund av spridning av covid-19. Intagningsstoppet infördes i onsdags sedan både patienter och personal smittats.

"Omfattningen av antalet smittade patienter och personal gör att vi vill ha intagningsstopp på avdelningen tills vidare", säger Amelie Magnander, specialistläkare på smittskydd och vårdhygien, enligt ett pressmeddelande från regionen, rapporterar Jönköpings-Posten.

Totalt är det 14 patienter och lika många ur personalen som testats positivt.

Flera åtgärder för att minska smittspridningen har satts in.

– Intagningsstoppet är en åtgärd och sedan så har det gjorts smittskyddsåtgärder som smittspårning och fokus på smittförebyggande åtgärder, säger Susanne Kewley, kommunikationschef för ortopedisk vård vid regionen.

På måndagsmorgon ska ett nytt beslut tas om intagningsstoppet på avdelningen ska förlängas.

Kultur och nöje

Konstnären Christo död

Christo framför 'The London Mastaba', en flytande version av megakonstverket 'The Mastaba', tänkt att uppföras i Förenade arabemiraten. Arkivbild.
Christo framför "The London Mastaba", en flytande version av megakonstverket "The Mastaba", tänkt att uppföras i Förenade arabemiraten. Arkivbild.
Fotograf: James Veysey/Camera Press/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den världsberömde konstnären Christo har gått bort vid 84 års ålder.
Christo, som tillsammans med sin hustru Jeanne-Claude bland annat klätt in riksdagshuset i Berlin och bron Pont Neuf i Paris i textil, dog i sitt hem av naturliga orsaker.

"Christo levde sitt liv till det yttersta. Han drömde inte bara ihop det som verkade omöjligt utan lyckades också göra det till verklighet. Christo och Jeanne-Claudes konstverk förenade folk världen över, och deras arbete lever vidare i våra hjärtan och minnen", skriver Christos medarbetare i ett inlägg på konstnärsparets officiella facebook-sida.

Två oavslutade verk

Innan sin död var Christo i färd med att färdigställa två projekt: en insvepning av Triumfbågen i Paris samt "The Mastaba", en enorm konstruktion i Förenade arabemiraten som skulle bli världens största permanenta skulptur, konstruerad av 410 000 oljefat.

Den insvepta Triumfbågen är tänkt att avtäckas i september nästa år. I sommar inviger Centre Georges Pompidou i Paris en stor retrospektiv över Christos och Jeanne-Claudes tid i den franska huvudstaden.

Protest mot Trump

2017 valde konstnären, som blev amerikansk medborgare 1973, att skrota ett planerat jättekonstverk vid namn "Over the river", i vilket en mil av Arkansas River i Colorado skulle täckas av textil under två veckors tid.

Verket hade planerats och föreberetts i över 20 års tid och dittills kostat drygt 140 miljoner kronor, men Christos missnöje med USA:s president Donald Trump fick honom att tappa lusten.

– Jag använder mina egna pengar, min egen arbetskraft och egna planer eftersom jag tycker om att vara helt fri. Men nu äger federala regeringen marken och är vår hyresvärd. Och jag vägrar göra ett projekt som gynnar denna hyresvärd, sade Christo till New York Times.

Christo blev 84 år. Arkivbild.
Christo blev 84 år. Arkivbild.
Fotograf: Niklas Hallén/AFP/TT
Konstverket 'Wrapped trees' i Riehen, Schweiz, 1998. Arkivbild.
Konstverket "Wrapped trees" i Riehen, Schweiz, 1998. Arkivbild.
Fotograf: Winfried Rothermel/TT

FAKTA

Fakta: Christo

Christo Vladimirov Javatjeff föddes i Gabrovo, Bulgarien, 1935.

Verk i urval: "Wrapped coast" (Sydney), "Valley curtain" (Colorado), "Running fence" (Kalifornien), "The Pont Neuf wrapped" (Paris), "Wrapped Reichstag" (Berlin) "The London Mastaba", "The Gates" (New York).

Inrikes

Man skadad vid lägenhetsbrand i Karlskrona

En man har skadats vid en brand i ett flerfamiljshus i Karlskrona. Arkivbild.
En man har skadats vid en brand i ett flerfamiljshus i Karlskrona. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Enevåg Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har skadats vid en brand i ett flerfamiljshus i Karlskrona.

– En man har förts till sjukhus i ambulans, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Mannen påträffades i bostaden, en lägenhet på sjätte våningen i fastigheten.

Larmet kom på söndagseftermiddagen och polis, räddningstjänst och ambulans skickas till platsen.

Det är oklart hur branden startade.

– Lägenheten har spärrats av och en teknisk undersökning ska göras, säger Olsson..

NÄSTA ARTIKEL