S:t Petri kyrka hade mer än 3 000 besökare på Malmöfestivalens första dag.
Thomas och Eva Berghammer från Linz i Österrike är på ett endagarsbesök i Malmö och första sevärdheten när de kom med tåget från Köpenhamn blev kyrkan.
Katarina Forsman från Valbo utanför Gävle tar en titt in i kyrkan innan det är dags att ta tåget hem.
Många olika drömmar på olika språk har satts upp i Trädet som är en interaktiv konstinstallation inne i kyrkan. Här finns önskningar om att få lyckliga barn, bli fotbollsstjärna och att snart få en flickvän.
Framtidens och hoppets träd växer fram inne i kyrkan.
Utanför kyrkan finns flera klotterplank där det är fritt fram att rita och måla.
Embla Grandin arbetar som dagvärd i kyrkan och sjunger i Petri sångare. Alla besökare som går in räknas och under fredagen hann det bli 3284 personer. Fredagskvällens två konserter är inräknade och lockade mer än 1 400 besökare.
S:t Petri kyrka är både Malmös äldsta kyrka och tegelbyggnad. Under Malmöfestivalen är den öppen till klockan 23 varje dag.

S:t Petri kyrka har späckat festivalprogram

MALMÖ S:t Petri kyrka är inte bara Malmös äldsta kyrka utan en av stadens mest välbesökta sevärdheter. Under Malmöfestivalen blir den ännu populärare och på festivalens första dag hade den mer än 3 000 besökare.

Konserter, installationer och historiska rundvandringar bjuder Svenska kyrkan bland annat på under festivalveckan.
– Vi hade två konserter under fredagen och de lockade tillsammans mer än 1 400 personer. Kyrkan är mycket populär att besöka och vi får frågor om allt från den nya orgeln till varför krämarkapellet ser ut som det gör.
– Jag har sjungit i kören sedan jag var 14 år och kan mycket om kyrkan och dess historia. Vissa dagar pratar jag mest engelska när jag är här, berättar Embla Grandin som arbetar som dagvärd i kyrkan.

Många besökare kommer från Tyskland, Sydamerika och Kina. När Skånska Dagbladet besöker kyrkan är ett par från Österrike på väg ut.
– Vi semestrar i Köpenhamn och gör en endagstur till Malmö, berättar Thomas och Eva Berghammer.

Efter att ha tagit tåget från Köpenhamn gick de in på turistbyrån och blev rekommenderade att besöka kyrkan.
– Vi skulle vilja se det gamla slottet Malmöhus också, fortsätter de innan de går iväg mot Stortorget.
Katarina Forsman från Valbo ska ta tåget hem till Gästrikland om en timme.
– Vi gick inom stan och såg kyrkan med en gång. Ett besök här hinner vi med innan tåget går.

Inne i kyrkan uppmanas till stillhet och att fotografera utan blixt. En del besökare sitter ner och bara tittar eller kopplar av medan andra går runt och tittar på altaret, predikstol, Patersens votivskåp (minnestavla) och krämarkapellet där man får en bild av hur det såg ut i kyrkan innan reformationen.

Installationen Trädet har fått många lövformade lappar med hoppfulla budskap. Här kan man skriva ner sin dröm på ett papper och sätta fast den och därmed bli en del av den interaktiva konstinstallationen. Drömmar om en bra framtid, att få en flickvän och att bli en bra fotbollsspelare fyller redan trädet och det lär vara överfullt innan veckan är slut.
Under Malmöfestivalen är kyrkan öppen till klockan 23 varje dag.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

Loading ... Loading ...