Sverigedemokraternas Magnus Olsson, kommunalråd Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

SD vill införa slöjförbud i Malmös kommunala skolor

MALMÖ Malmös kommunalråd Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) har lämnat in en motion till Malmö stads kommunfullmäktige om att införa förbud mot så kallade värderingsstyrda slöjor. Förbudet ska omfatta Malmös kommunala förskolor och grundskolor.

Politikerna skriver att slöjan signalerar ojämställdhet mellan flickor och pojkar. Eftersom det enbart är flickor som drabbas av de religiösa kraven.

I motionen beskrivs slöjan som en islamistisk symbol som symboliserar både religiös underkastelse och en påtvingad uppdelning mellan män och kvinnor som tvingar barn att bära slöja.

Enligt Sverigedemokraterna står slöjan för osvenska värderingar och är en symbol för kvinnoförtryck i Mellanöstern.

Både Magnus Olsson och Nima Gholam Ali Pour hänvisar till  dem omtalade integrationsplanen som antagits i Staffanstorp samt kvinnoaktivisten Sara Mohammads förslag om att införa slöjförbud för barn i Sverige.

Politikerna kommenterar följande i motionen:

Jag menar att ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång. Det handlar också om att barn ska få möjligheten att vara barn och att samhället måste stå upp för våra grundläggande och traditionella värderingar. 

Med bakgrund av ovanstående förslag föreslås kommunfullmäktige att införa ett förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala grundskolor.

Läs mer:

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...