Peter Grönlund. Foto: TT

Peter Grönlund får Bo Widerberg-stipendiet

Varje år delas Bo Widerberg-stipendiet ut under Lilla Filmfestivalen i Båstad. Under torsdagen stod det klart att årets stipendiat är filmskaparen Peter Grönlund.

Grönlund har bland annat gjort de hyllade filmerna Tjuvheder och Goliat som båda vunnit flera Guldbaggar.
Juryns motivering lyder: ”Likt Bo Widerberg berör och förser han svensk film med drabbande skildringar av verklighetstrogna människoöden. Han visar oss miljöer som vi helst inte vill uppehålla oss i, men ändå inte vill missa en enda filmruta av. Med bland annat omsorgsfullt användande av lysande amatörskådespeleri skapar han en närmast dokumentär upplevelse av hur livet kan te sig i samhällets utkant. Med Tjuvheder och Goliat har filmregissören och manusförfattaren Peter Grönlund skapat filmer i internationell mästarklass. Grönlund är därmed det självklara valet som mottagare av 2019 års Bo Widerberg-stipendium på 40.000 kronor.”
Bo Widerberg-stipendiet har delats ut sedan 1997 och instiftades av Stefan Jarl. Tidigare mottagare av stipendiet är bland andra Gabriela Pichler, Sanna Lenken och Ita Zbroniec-Zajt.