– Jag heter Tratten. Jo, jag vet jag skäms. Men det var min husse som först kallade mig Katten Tratt och där efter FånTratten och till slut Herr Fån Tratt. Löjligt! Matte ville att jag skulle heta Hilding. Men av det blev inget. – Helén Fingalsson heter hon jag bor hos. Husse säger att vi är lika. Gillar god mat och att gosa i soffan. Fet och lat med andra ord. Hihi, där fick hon. – Jag är en hederlig bondkatt. Ingen så’n där snobbakatt. Fem år tror matte jag är. Men det är ingen som vet. Jag raglade in till mitt husfolk en tidig vår för fyra år sedan. Först sa de nej, sedan sa de njaej och sedan sa de nja. När jag tjatat i ett halvår sa de ja. Puuh, vilken pärs! – Jag kan lukta mig till ett stycke färskt kött på hundra meters avstånd. När matte tar fram en köttbit i köket är jag där fortare än hon kan säga kattskrälle. – Människan för mig betyder mat, mat, mat, mat, laktosfri mjölk, en go’ soffhörna och en sprakande brasa på vintern. Tänk, att hon är så korkad så att hon att hon sätter fram ox- och fläskfilé-rens till mig när jag stryker mig mot hennes ben och tittar bedjande på henne med mina vackra gröna ögon! Fniss. Fniss.
- Jag heter Nick men har många smeknamn såsom Bubben, Nickis, Nickos, Pälskling. Jag bor hos min matte Emelie. ”Morfar” Sune Åkerlund är mediasäljare på Norra Skåne. – Jag är en bondkatt, sex år gammal. Jag pratar mycket. Jag älskar glass. Och jag är väldigt fotogenisk. – Min matte betyder allt för mig, jag är väldigt mattekär. Jag är en social katt som tycker om att vara med och utforska. Hennes pussar och gos är det bästa. Hon gör allt för mig.
– Jag heter Captain Oates men kallas oftast för Åttis eller Åttan. Det händer även att min matte kallar mig för Råttis men det är verkligen inget jag uppskattar. – I mitt hus bor min matte Anette Sjöberg, hennes hund och ytterligare en katt som jag inte gillar alls men som min lillmatte Natalie bestämde skulle bo här. – Jag är en bondkatt, född i ett stall utanför Broby för drygt tolv år sedan. Min speciella egenskap måste vara min medfödda ledarförmåga. Och att jag har talang för att uppfostra människor. – Riktigt bra har jag lyckats med min matte, det tog några år, men nu lyder hon min minsta vink. Jag är rätt förtjust i henne.
– Jag är Eskil och bor hos Kristina Höjendal, men från början bodde jag i Västra hamnen i Malmö. Där sprang jag runt och letade efter mat tills en stor fet råtta en dag försökte äta upp mig! – Som tur var dök en människa upp och gav mig ett tillfälligt hem innan jag fick komma hit till de underbara skogarna och människorna i norr. Här har jag också min kattkompis Elsa och de lustiga hönorna. – Jag tillhörde som sagt den hemlösa sorten så ingen vet riktigt min härkomst. Jag är i alla fall av en fin ras och min päls är cremefärgad och tjock. Jag är kanske sju år. – Jag älskar att äta. Mat är min stora passion. I våras gjorde min familj upp ett ätschema för att jag skulle banta och det var inte kul. Mina närmaste människor är underbara och jag gillar att ligga bredvid dem och kela. Men jag tycker inte så mycket om att bli buren och främmande människor kan vara rättså läskiga. – Min människa mig mat när jag jamar riktigt högt och hjärtskärande, och så släpper hon in och ut mig som jag vill ungefär var femte minut. Varför ska jag behöva gå genom kattluckan? Jag är hennes prins.
– Jag heter Missan och bor hos Malin Smets och hennes familj. Jag är en bonnakatt på tre år. – Jag är bra på att jaga möss och sorkar. – Min familj betyder allt för mig. De ger mig mat, tak över huvudet och en massa kärlek.
– Jag heter Sötnos och bor hos Texas Linnér i Arkelstorp. Hans mamma Lina jobbar på Norra Skåne. – Jag är en bonnakatt på två månader. Jag är jättekelen och älskar att ligga i famnen och mysa. – Människan betyder mycket för mig eftersom den ger mig mat. Det allra bästa med Texas är han ger mig många varma goa klappar!
– Mitt fullständiga namn är Kent Lucifer Snötass Bexell. Men jag kallas för Lucifer, eller Luci. Personligen tycker jag nog att det är lite väl svulstiga namn. Jag är inte mycket för att göra väsen av mig själv. Ganska blyg faktiskt. Men nu har människorna jag bor hos fått för sig att deras kattliga familjemedlemmar ska ha ett gubbnamn, ett mäktigt namn (Lucifer, ljusbringare och fallen ängeln, ja jisses. Men för all del, titta gärna in i min blå änglablick) ett efternamn som syftar på min kattlighet (i mitt fall mina snövita tassar) och så familjenamnet Bexell. Tjusigt så det förslår! – Jag bor hos tidningens redaktionschef Katarina Bexell och hennes familj sedan någon månad tillbaka. Både mor och far är ragdollkatter så jag och brorsan tillhör också denna kattras. Vi föds vita, men får mer färg och teckning med tiden. Jag är fortfarande ganska vit och har bara lite brunt i svansen. Brorsan är brun runt hela nosen, men så lägger han ju ständigt den där nosen i blöt. – Jag är lite mer än fyra månader gammal. Speciell egenskap? Ja, det skulle i så fall vara att jag fiser väldigt surt. Folk flyr bokstavligen. Jag är också väldigt duktig på att gömma mig. Dessa egenskaper gör att min uppfödare kallade mig Pysen. Det pyser liksom över ibland och jag är bra på att pysa iväg. – Människor ser jag som mina goda tjänare. De finns till för att ge mig god mat, gosa med mig och inte minst skön sängvärme. Jag ligger gärna tätt intill varma sköna människor men aldrig i deras knä. Det blir för varmt och klibbigt. Det bästa med min matte är all god mat som hon äter. Jag älskar människomat som räkor, ost och ja till och med kardemummakakor. Jag förstår faktiskt inte riktigt varför vi katter inte kan få samma läckra mat som folket i huset. Kattmat funkar väl, men är inte hälften så gott.
– Namnet är Zorro. Lars Zorro Glittertass Bexell. Även känd som Zorren, Zorrelito och Burren. – Jag har mina ägor i Ulvs sen åtta år tillbaka hemma hos Felicia Bexell. Eller ja, hon bor väl lite som hon vill. Har inte riktigt förlåtit henne ännu efter att hon lämnade mig hemma i tre år med de andra betjänterna för något tydligen betydligt viktigare, ”plugg”. Skandalöst om du frågar mig. – Nåväl. Åtminstone försedde de mig med regelbundna kamningar och plockning av fästingar. Som en långhårig blandras av maine coon och norsk skogskatt är jag nämligen i behov av mycket pälsunderhåll. – Det bästa med människor är nog att de kan hålla i borstar och klia på ställen som jag inte når. Det sämsta är att de är sådana hopplösa jägare att jag måste ansvara med donationer av möss och fåglar. Tur för dem att jag är en sån skicklig jägare. Annars hade de nog inte klarat sig!
– Mitt namn är Selma Lagerlöf. Min bästa vän heter Gösta Berling, men han vägrade att ställa upp på bild. Jag bor precis där jag behagar. I nuläget trivs jag bra på terrassen hos familjen Teodor Dimblad i Höör. Ras? Det är ni människodjur som delar in allt i raser. Jag är katt, därmed basta. – I mina människors ögon är jag åtta år. I Göstas ögon däremot är jag bra mycket äldre. Allt jag kan avslöja är att namnet Selma Lagerlöf inte är taget ur luften. Jag har fått höra från kattgrannskapet att jag har talang för att sjunga dikter på kattiska. Det, och att jag är omöjlig att fångas i både famn och på bild. – Människor är märkliga varelser som istället för att lapa solljus, lapar skärmljus. Det undrar jag och Gösta ständigt över när vi spenderar 18 av dygnets 24 timmar solandes på terrassen. Det bästa med min människa är att de ofta kommer hem med färsk fisk. Men också att de respekterar mitt och käre Göstas sätt att leva.

Möt Skånefamiljernas katter

personligt Det finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige, en del av dessa har lämnats åt sitt öde av ägare som tröttnat. Idag är det Internationella kattdagen, en dag som vill sätta fokus på alla hemlösa katter.

Katten är det mest populära husdjuret och det finns cirka 1, 4 miljoner katter i landet. Det är bara att ta sig en titt på den egna arbetsplatsen.
Vi bad kollegor med katt att ta med ett bildbevis, ja, vi frågade dom till och med om de kunde ställa några frågor till sin katt så här på Internationella kattdagen. Allt för att hedra våra fyrfota vänner. Här har ni några av Norra Skånefamiljens katter.