Ylva Johansson är väl meriterad för att bli kommissionär.

Mäktigaste svenskan

Statsminister Stefan Löfven meddelade i går att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson nomineras till posten som svensk medlem i EU-kommissionen. Beskedet kom inte oväntat. Hon har varit favorittippad i spekulationerna och endast haft konkurrens av utrikeshandelsminister Ann Linde. Troligen avgjordes personvalet av att Ylva Johansson har suttit länge i olika S-regeringar och därmed gjort sig mest förtjänt av att få prova sin kapacitet i Europapolitiken.
Det är en imponerande karriär Ylva Johansson har bakom sig, inte minst med tanke på att hon en gång började sin karriär som ung ledamot i riksdagen för Vänsterpartiet kommunisterna. Sedan dess har hon varit skolminister, sjukvårds- och äldreomsorgsminister och nu senast arbetsmarknadsminister, alla tre riktigt tunga ministerposter. Även om hon inte varit så imponerade i det utåtriktade arbetet har hon troligen varit en slitvarg och effektiv person bakom kulisserna.
Eftersom den avgående kommissionären Cecilia Malmström tillhör Liberalerna är det rimligt att den nye EU-kommissionären denna gång tas från socialdemokratin. Det bör vara naturlig ordning att denna post alternerar mellan de bägge politiska blocken. I så fall borde i framtiden en moderat eller centerpartist stå på tur för att ingå i EU-kommissionen. Möjligen finns det anledning förvånas över att Sverige ännu inte en enda gång haft en manlig EU-kommissionär utan numera fyra kvinnor i rad.
I går var inte Stefan Löfven beredd meddela vem som skall bli arbetsmarknadsminister. Det är en av regeringens tyngsta och mest utsatta poster och ännu mer central framöver eftersom det finns tecken på att vi är på väg in i en ökad arbetslöshet.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson lär förr eller senare bli minister. Kanske är det dags nu. Han är en kompetent och samarbetsinriktad person med en stark position i fackföreningsrörelsen men också respekterad i näringslivet. Och kanske en framtida S-ledare.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...