Kultur

”En efterlängtad festivalscen”

Musikerna och låtskrivarna Sabina chantouria och Jenny Johansson driver Meffuze tillsammans och ansvarar för programmet en av dagarn på den nya Malmöscenen. Foto: Senad Honic
Artikel Kultur och Nöje Konsertarrangören Femmuze väljer ut musikakter till den nya Malmöscenen.

Den nya Malmöscenen kommer att vara belägen i Raoul Wallenbergs park och på måndag är det Femmuze tur att lyfta fram några av sina lokala musikfavoriter.

– Den här scenen passar oss väldigt bra med tanke på just det lokala som vi jobbar för. Vi arbetar också för en jämställd scen och har valt ut fem artister som vi tycker har något speciellt. Som singer-songwritern I’m the Kingfisher som har beskrivsits som ”Europas bäst gömda hemlighet” och Cicci Landén som gör americana. Många av hennes låtar har spelats i Sveriges radios P4 och hon har ett starkt lokalt fäste, säger Sabina Chantouria.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Bike Babes för kvinnor som gillar fart och naturupplevelser

Maria Juul och resten av Skånegänget.
Foto: Louise Malmros Manfrinato
Skåne
Motor
SKÅNE Bike Babes Skånesektions initiativtagare och administratör, Ann-Sophie Hansson, 52, till vardags sektionsordförande på Kommunal, lyser som en sol när den ena efter den andra motorcykeln radar upp sig längs landsvägskanten.
– Så kul att så många dök upp, och så här i semestertider! Vilka tjejer!

Alla reportage blir minsann inte lika fartfyllda. Inför mötet med ett gäng snabba kvinnor från Bike Babes vill jag få in den rätta känslan. Jag trycker ner den blanksvarta hjälmen över öronen, gränslar en vit BMW och flyttar nära min förare för dagen, Vannia Kronhamn. Tätt följda av Christina Hultén på en smäcker silverfärgad Harley, tar vi oss igenom villaområdet ut på Sallerupsvägen och svischar vidare ut i den skånska naturen. Solen bryter igenom vita små moln och lyser mjukt över honungsgula fält.

Vi glider fram på slingrande vägar genom Klågerup, i riktning mot Genarp och stannar slutligen till utanför Vismarlövs Café & Bagarstuga. Och där står de uppradade. 26 coola kvinnor och deras älsklingar; glidare, sporthojar och touringcyklar. Triumph, BMW och en väldig massa HD.

Missförstå mig inte, jag tycker mycket om karlar, men män i motorcykelkretsar har ofta ett annorlunda säkerhetstänk, vill ibland vara lite coola inför varandra och pratar t ex inte om vad som kan vara svårt, vilket kan skapa stress.

Gillar fart

Det är en brokig samling kvinnor som hittat varandra i sin kärlek till att köra motorcykel. Ett gäng i åldrarna 25 till 65. Vissa har kört MC i 30 år, andra tog kortet för bara några månader sedan. Här finns lärare, bussförare och designers. Lastbilsförare, pensionärer, poliser och undersköterskor. Men den gemensamma nämnaren är motorcyklar och med det intresset följer måhända en liknande personlighet; man gillar fart, äventyr och naturupplevelser.

Vissa har kört MC i 30 år, andra tog kortet för bara några månader sedan. Här finns lärare, bussförare och designers. Lastbilsförare, pensionärer, poliser och undersköterskor.
Foto: Louise Malmros Manfrinato

– Vi har kul ihop och förutom frihetskänslan i att köra hoj är det just gemenskapen som är det bästa med Bike Babes. Det finns ingen prestige oss emellan. Vi kan stå och sparka däck (* stå vid motorcyklar och prata motorcyklar) och vi är jätteglada för våra hojar. Men vi vågar också prata om sådant vi är mindre glada för. Kanske är man dålig på att parkera? Kanske vill man köra långsammare i kortegen? Missförstå mig inte, jag tycker mycket om karlar, men män i motorcykelkretsar har ofta ett annorlunda säkerhetstänk, vill ibland vara lite coola inför varandra och pratar t ex inte om vad som kan vara svårt, vilket kan skapa stress. Vi tjejer tar hand om varandra och känner en trygghet i det, berättar Ann-Sophie.

11 städer

Bike Babes startade i Stockholm 2014 och finns idag på elva orter i Sverige. I Skåne startade man så sent som 2020 och på kort tid är antalet medlemmar nu uppe i över 500, spridda över hela Skåne. På gruppens FB-sida kan man läsa. ”Mysig tur till fikastund i det gröna, köra bana eller glida genom stan? Japanare, glidare eller sporthoj, spelar ingen roll…”

– Jag har lite problem med gps:en ibland, så det blir många äventyr med det här gänget, skrattar Ann-Sophie Hansson (t.h.).

Vad gäller åsikter om vad som är en snygg motorcykel drar tjejerna åt olika håll.

Efter vårt första inlägg på Facebook fick jag massor av respons och hade 250 medlemmar på bara ett dygn.

Kromen blänker i solljuset när jag kollar runt bland de uppradade hojarna. Jag hittar allt från färgstarka sportcyklar och smäckra, stilrena japanare till olika modeller av Harley Davidsons, i helt olika stil. Jag fastnar framför en tung variant med förkromad ”galjonsfigur” i form av naken kvinnokropp och stora påmålade illustrationer. Intill, dess motsats stilmässigt, en militärgrön och mattsvart cykel med ett stilrent uttryck.

Vannia Kronhamn och Christina Hultén i Bike Babes.

Det var när Ann-Sophie 2019 deltog i en internationell MC-stafett som gick över hela världen, med syfte att promota kvinnliga motorcykelförare och deras behov, som hon för första gången kom i kontakt med Bike Babes.

– En kvinna från Skottland startade stafetten, körde till Köpenhamn och lämnade över pinnen till mig och en annan tjej. Vi körde norrut och under stafettens gång träffade jag Bike Babes från olika regioner i Sverige. Så småningom blev jag kontaktad av Bike Babes grundare, Karin Pontén, som undrade om jag ville starta upp en grupp i Skåne. Efter vårt första inlägg på Facebook fick jag massor av respons och hade 250 medlemmar på bara ett dygn. På en av våra första träffar körde vi bana i Lockarp i samarbete med SMC (Sveriges MotorCyklister) och fick träffa många av de nya medlemmarna. Jättekul!

Kromen blänker i solljuset bland de uppradade hojarna.

Angelina Nilsson. 32, högstadielärare och Ann-Sophies högra hand i Bike Babes, nickar och minns vidare.

Kör gruppturer

– Kommer du ihåg vår allra första grupptur? Jag hade inte träffat någon av er än. Det var i april, svinkallt. Jag ska absolut med, tänkte jag och tog på mig åtta underställ! Vi blev inte många den turen. Men vi har kört med i stora korteger efteråt som jag aldrig kommer att glömma. Bl a under Orange Day, mot mäns våld mot kvinnor och för polismannen som nyligen blev skjuten. Vi var 1200 motorcyklar och folk stod och grät längs vägarna, berättar Angelina.

Den delade passionen för MC-körandet ger en god gemenskap enligt medlemmarna.

Vi pratar en stund om vad som är så bra med Bike Babes. Kvinnorna gillar känslan av trygghet och respekt och att de kan vara sig själva i gruppen. Förutom alla turer med motorcyklarna blev det en grillfest i juli och senare i sommar är det dags för kräftskiva. Man är överens om att köra motorcykel inte bara är en frihetskänsla, det är också att uppleva samma vägar och samma natur man upplevt från bilen, på ett helt nytt sätt. Att det blir starka intryck. Men mest handlar det kanske om att den delade passionen för MC-körandet ger en så go gemenskap. Ann-Sophie förklarar varför hon ville starta Bike Babes i Skåne.

– För egen del hade jag det svårt att känna mig hemma i andra MC-grupper. Med Bike Babes har vi hittat något speciellt. Vi har en väldigt välkomnande kultur. Vi är också ganska flexibla, vi kör t ex inte på specifika dagar och tider utan vill vara öppna och lite spontana. Det kan bli turer där man inte riktigt vet vart man hamnar; jag har lite problem med gps:en ibland, så det blir många äventyr med det här gänget, skrattar Ann-Sophie.

Angelina Nilsson; ordförande Ann-Sophies högra hand i föreningen.

Fikapausen är över. Ann-Sophie och Angelina samlar gänget ute vid cyklarna och tar ett snabbt möte inför kortegekörningen. Det pratas säkerhet, hastighetsanpassning och kvinnorna delas upp i två grupper. Motorljudet från 26 hojar känns mäktigt. Den ena efter den andra hojen glider i väg i solskenet.

Vad vad det nu de sa om att köra MC? Något om endorfinerna på topp, om att all koncentration ligger på körningen men att resten av hjärnan bara kopplas bort och att man går in i något slags meditativt tillstånd. Att man helt och fullt är här och nu, i en total frihetskänsla.

Man kanske skulle ta det där kortet i alla fall…

FAKTA

* Bike Babes Sweden, en av Sveriges få helt kvinnliga motorcykelklubbar, grundades i Stockholm 2014 av PR-kvinnan och hojfantasten Karin Pontén.

* Grupper finns i Stockholm, på Gotland, i Göteborg, Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Östergötland, Södermanland, Västmanland, Skåne, Småland och Närke – på totalt elva orter.

* I hela Sverige finns idag 3570 medlemmar (juli 2021), i Skåne 502.

* Alla som är kvinnor, har mc-kort eller håller på att ta och bor på en ort där Bike Babes finns, är välkomna att bli medlemmar.

* Körglädje och tolerans i fokus.

* Kostnadsfritt.

* Varje år veckan före midsommar träffas Sveriges alla Bike Babes på Gotland. * Bike Babes webshop med profilkläder: www.bikebabes.se

På nätet: bikebabes.se

Bike babes FB svmc.se mc-folket.se

Utrikes

Morrison: Frankrike kände till vår tveksamhet

Australiens premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse. Arkivbild.
Foto: Mick Tsikas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Regeringen i Frankrike var väl medvetna om Australiens tveksamhet kring deras ubåtar och beslutet att lämna avtalet borde inte vara någon överraskning, säger landets premiärminister Scott Morrison.
– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet, säger han.

Fransmännen är ursinniga över Australiens beslut att bryta ländernas avtal om att bygga franska ubåtar för att i stället göra upp med USA. Landet har kallat hem sina ambassadörer från Canberra och Washington och anklagar den australiska regeringen för att ha gått bakom ryggen på sin allierade.

– Det har ljugits, falskhet har förekommit, samt löftesbrott och förakt, sade franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian med hänvisning till USA:s och Australiens förehavanden, i en tv-intervju med France 2 på lördagen.

Premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse, men uppger att han berättade om sina tveksamheter kring avtalet med Frankrike för ett antal månader sedan, vilket även flera av hans ministrar har gjort.

– De har haft all anledning att tro att vi har haft allvarliga betänkligheter om att den förmåga som kan levereras med deras attackubåtar inte når upp till våra strategiska intressen, och vi var väldigt tydliga med att vi skulle fatta beslut baserat på nationens intresse, sade han under en pressträff på söndagen.

Nationens intresse

Det hade vidare varit "vårdslöst" att stanna kvar i avtalet med Frankrike i strid med de råd regeringen fick från underrättelsetjänst och försvaret – och det hade även gått emot landets intressen, säger han.

– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet. Kommer aldrig göra det, säger Morrison.

Också landets försvarsminister Peter Dutton sade i en intervju med Sky News Australia på söndagen att hans regeringen har varit "tydlig, öppen och ärlig" med Paris gällande sina betänkligheter om ubåtsavtalet, som hade gått över budget och som var flera år försenat.

Han hade personligen framfört tveksamheterna till sin franska motpart Florence Parly, och understrukit att Australien behöver handla "i nationens intresse", vilket var att förvärva atomdrivna ubåtar, sade Dutton.

– Givet de förändrade omständigheterna i Indo-Pacific-regionen, inte bara nu utan också under kommande år, så behövde vi fatta ett beslut som var i nationens intresse, vilket är precis vad vi har gjort, sade Dutton.

Försonande ton

På söndagen kommenterade även finansminister Simon Birmingham uppståndelsen. Han försökte lägga an en något mer försonande ton.

– Vi underskattar inte vikten av att återupprätta de starka banden till den franska regeringen och dess motsvarigheter för lång tid framåt. Deras pågående roll i den här regionen är viktig, sade Birmingham till australiska ABC.

Det franska beskedet om den mycket ovanliga och hårda diplomatiska markeringen om att kalla hem ambassadörerna från Australien och USA kom sent på fredagen, dagen efter det att de båda länderna tillsammans med Storbritannien meddelat att man förenas i en säkerhetspakt, kallad Aukus.

350 miljarder

I samband med uppgörelsen stod det klart att USA och Australien kommit överens om en ubåtsaffär som innebär att Frankrike går miste om ett ubåtsavtal värt omkring 40 miljarder dollar, motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Även om Storbritannien inte var en del i den infekterade ubåtsuppgörelsen så fick också britterna en känga från den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian i intervjun på lördagen med France 2. På en fråga om varför Frankrike valde att inte kalla hem även Londonambassadören svara ministern:

– Vi har kallat hem våra ambassadörer (i Canberra och Washington) för att utvärdera situationen. Med Storbritannien finns det inget behov av något sådant. Vi känner till deras ständiga opportunism. Det finns ingen anledning av kalla hem ambassadören för att förklara läget, sade Jean-Yves Le Drian.

Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man varit öppen med sina betänkligheter om ubåtsvalet med Frankrike. Arkivbild.
Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man varit öppen med sina betänkligheter om ubåtsvalet med Frankrike. Arkivbild.
Foto: Jeon Heon-Kyun/AP/TT
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian är inte glad på Australien, USA och Storbritannien. Arkivbild.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian är inte glad på Australien, USA och Storbritannien. Arkivbild.
Foto: Jens Schlueter/AP/TT

Utrikes

USA flyttar migranter från gränsövergång

Migranter på den amerikanska sidan gränsen, i Del Rio, Texas, i fredags.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Utrikes
Utrikes Runt 2 000 människor flyttades i fredags från gränsövergången i Del Rio i Texas, där många tusen migranter har samlats den senaste tiden, meddelar det amerikanska departementet för inrikes säkerhet (DHS).

Förflyttningarna till olika anläggningar kommer att fortsätta "för att säkerställa att obehöriga migranter snabbt omhändertas, bearbetas och flyttas från USA i överensstämmelse med våra lagar och regler", skriver DHS i ett uttalande.

Flygtrafiken till Haiti och andra destinationer ökas de närmaste dygnen för att hantera situationen, där tusentals har tagit skydd under en bro som går mellan Del Rio i USA och Ciudad Acuña i Mexico. Enligt uppgifter från båda sidorna av bron är de flesta av migranterna från Haiti.

Bruno Lozano, borgmästaren i Del Rio, sade under lördagen att över 14 000 migranter befann sig under bron.

DHS arbetar för att de länder där migranterna inledde sina resor, ofta Brasilien och Chile, ska ta emot dem igen.

Samtidigt har tiotusentals migranter på väg mot USA strandsatts i staden Tapachula i södra Mexiko, i väntan på dokument som behövs för att fortsätta. Många som har tröttnat på att vänta eller får slut på pengar försöker ändå ta sig igenom Mexiko och hoppas att inte fångas in av myndigheterna och skickas tillbaka till Guatemala.

Utrikes

Rymdturisterna har landat: En sjuhelsikes resa

De fyra 'turistastronauterna' i Dragon-kapseln efter den lyckade landningen. Från vänster: Hayley Arceneaux, Jared Isaacman, Sian Proctor och Chris Sembroski.
Foto: John KrausAP/TT
Utrikes
Utrikes Kapseln gled sakta och säkert ner i Atlanten utanför Floridas kust och därmed var rymdturisternas färd ombord på Space X-färjan över för den här gången.
– Det var en sjuhelsikes resa, och det var bara början, sade miljardären Jared Isaacman inifrån kapseln vid landningen.

Fyra fallskärmar och en liten kapsel plaskade ner i ett stilla hav någon mil öster om Florida. Klockan var sex minuter efter 01 natten mot söndag, svensk tid, och den första historiska rymdresan med bara "turister" ombord var över.

De fyra i Dragon-kapseln – Jared Isaacman, Chris Sembroski, Sian Proctor och Hayley Arceneaux – var ute i rymden i tre dygn och de var de första som åkte ut i världsalltet utan någon fullutbildad astronaut som ledde resan.

Problem med toaletten

"Den bästa åkturen i mitt liv!", skrev Proctor på Twitter efter landningen. "Vilket otroligt äventyr! Jag är så glad över att vara hemma på jorden igen och tillbaka hos min familj", twittrade Sembroski.

Den 38-årige it-miljardären Jared Isaacman, som var den som hade beställt äventyret, proklamerade även han ut sin glädje via mikrobloggen : "Vi älskade rymden men det är skönt att vara hemma!".

Också på Space X var humöret, föga förvånande, på topp efter den lyckade landningen.

– Välkomna till den andra rymdåldern, där rymdresor blir allt mer tillgängliga för vanliga män och kvinnor, sade färdens ansvarige Todd Ericson på en presskonferens efteråt.

Det enda problemet under de tre dygnen var enligt Ericson ett mindre fel på kapselns toalett, men det kunde de fyra ombord lösa, sade han utan att gå in på detaljer.

Space X chef för mänskliga rymdfärder, Benji Reed, fyllde i med:

– Vi kunde inte fått en mer framgångsrik flygning.

Nästa resa i januari

Farkostens omloppsbana var längre ut i rymden än såväl rymdteleskopet Hubble som Internationella rymdstationen (ISS) och enligt Elon Musks företag Space X var de fyra längre bort från jorden än någon annan människa varit sedan månlandningen vintern 1972. Hur mycket Jared Isaacman fick betala för kalaset är dock hemligt.

Men vid sidan av ett välgörenhetsmål att samla in 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning, som nåddes och passerades efter att Elon Musk meddelat att han personligen donerar 50 miljoner dollar, fungerar projektet som ett skyltfönster för Space X rymdplaner. Tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planeras baser på såväl månen som Mars.

Nästa resa ut i rymden med en Space X-farkost är planerad till januari 2022.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski och Sian Proctor svävar fritt i rymden. Nu har kvartetten landat på jorden.
Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski och Sian Proctor svävar fritt i rymden. Nu har kvartetten landat på jorden.
Foto: Space X/AP/TT

Inrikes

MP berett ställa regeringsplats på spel

Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att de kan avgöra om Miljöpartiet ska vara kvar i regeringen, enligt språkröret Märta Stenevi.
Det finns gränser för vilka kompromisser MP kan gå med på för att statsministern ska göra Centerpartiet nöjt.

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, säger Stenevi, som också är jämställdhets- och bostadsministern, i en intervju med Göteborgs-Posten.

För att stödja regeringens budget i höst har den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet bland annat ställt krav på att den privata äganderätten i skogen ska stärkas och att strandskyddet ska luckras upp. Det senare handlar framförallt om att det ska bli lättare att bygga nära stränder i glesbygd.

Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat att gå C till mötes, men Miljöpartiets partistyrelse slog bakut när de fick höra om statsministerns löfte. För MP handlar det inte minst om människors tillgång till naturen.

– En ekonomisk reform kan du dra tillbaka, du kan sänka skatter och höja dem igen eller vice versa. Men om vi har förlorat natur och arter som vi huggit ner, som försvunnit, som inte har livsförutsättningar, då går det inte att backa, säger Stenevi till tidningen.

Hon slår fast att frågan är ”extremt viktig” för Miljöpartiet.

– Det är hela vår anledning att vara i politiken.

Förhandlingar pågår mellan regeringen och Centerpartiet och Stenevi hoppas ändå att det ska gå att hitta en lösning. Regeringen har flaggat för propositioner om både skog och strandskydd i november respektive december.

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Kultur och nöje

Charlie Brooker hyllar svenska polisdramat

Charlie Brooker tar emot en Emmy-statyett för 'Black mirror'. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Charlie Brooker, som ligger bakom den prisade Netflix-serien "Black mirror", hyllar det verklighetsbaserade svenska polisdramat "Jakten på en mördare".

Den geniförklarade britten nämner SVT-dramat i en intervju med The Guardian när han ombeds att rekommendera en tv-serie som han gillar.

– Just nu tittar jag på en serie med det tråkigaste namnet någonsin. Den heter "The hunt for a killer". Det är en budgettitel, som Sainsburys havreflingor, säger han till tidningen.

Serien kom förra året och handlar om mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989 och de poliser som enträget utredde fallet och till slut löste det.

– Det är en "scandi-noir"-grej, men bygger på ett riktigt fall och jag väldigt fascinerad av att det är det mest snustorra som jag någonsin sett. Enormt sparsamt skriven, nedtonad, underspelad, säger Brooker och fortsätter:

– Alla scener är någon som säger: "Vi fick ett telefonsamtal, det är budgetnedskärning så jag måste fylla i papper innan vi kan förhöra den där misstänkte." "Okej." Det är hela scenen. Eftersom den inte gör något av det jag förväntar mig så sugs jag verkligen in.

Sport

Dansk cykelstjärna död i olycka

Chris Anker Sørensen under en bergsetapp i Tour de France 2012.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Sport
Sport Den danske cykelstjärnan Chris Anker Sørensen har avlidit efter att ha blivit påkörd av en bil i Belgien.

Det före detta proffset var i Belgien för att kommentera VM på landsväg för danska TV2.

– Nu kör vi för Chris i VM. För att visa vår respekt för allt han har gjort och för hans alltför tidiga bortgång, säger cyklisten Martin Petersen till TV2 inför tävlingarna som inleds på söndagen.

Med anledning av dödsfallet flyttar TV2 sin bevakning av VM, från Belgien till Danmark.

– Vi har sagt till alla de våra i Belgien att de inte ska jobba (på söndagen). Vi klarar att sköta bevakningen från Odense, säger John Jäger, chef för handboll och cykling på TV2 Sport.

Kanalens utsända i Belgien har även erbjudits krisstöd och har fått besked om att de själva får avgöra om de vill stanna eller resa hem.

Chris Anker Sørensen var proffs mellan 2005 och 2018. Han deltog bland annat i fem Tour de France och vann en etapp i Giro d'Italia. Han blev 37 år gammal.

Ekonomi

Evergrande betalar med rabatterade fastigheter

En karta över krisdrabbade Evergrandes fastighetsutvecklingsprojekt syns på en husfasad i ett köpcentrum i Peking med ett av koncernens bostadskomplex i bakgrunden.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Akuta likviditetsproblem och investerare som väntar på sina återbetalningar.
Evergrande erbjuder nu rabatterade investeringar i fastigheter i stället för kontanter.

Det krisdrabbade fastighetsimperiet Evergrande, som äger den Trollhättanbaserade elbilsutvecklaren Nevs, erbjuder nu investerare återbetalningar i form av investeringar i rejält rabatterade fastigheter i stället för kontanta betalningar, rapporterar Bloomberg.

Det handlar om erbjudanden om rabatterade investeringar i bostads-, kontors-, butiks- eller parkeringsfastigheter.

Förfallna betalningar

I ett inlägg på det sociala nätverket Wechat på lördagen ombads investerare i Evergrandes finansiella produkter, intresserade av att lösa in dem mot investeringar i fysiska fastigheter, att höra av sig. Finansiella produkter för 40 miljarder yuan, motsvarande cirka 54 miljarder kronor, uppskattas ha förfallit till betalning.

Evergrande, som är Kinas näst största fastighetsutvecklare, har dragits med ett massivt skuldberg under en längre tid. De totala skulderna till banker och långivare uppskattas till omkring 305 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor.

Bolaget har bland annat finansierats genom obligationsprogram och i takt med att dessa förfaller till betalning har Evergrandes likviditetsproblem blivit allt mer akuta.

Kraftigt börsras

Förutom banker och långivare drabbas även bolagets leverantörer och anställda. Bedömare varnar för att Evergrandes problem kan ge spridningseffekter, framför allt på den inhemska fastighetsmarknaden. Det spekuleras sedan en tid om en att en rekonstruktion av bolagets skuldberg är på gång.

Långivare och leverantörer har uppmanats att skjuta fram betalningskrav på bolaget. Samtidigt tvivlar allt fler på att den kinesiska staten kommer att gå in och stötta fastighetsjätten. Den inflytelserika chefredaktören för kinesiska Global Times, Hu Xijin, skrev tidigare i veckan på Wechat att Evergrande borde vända sig till marknaden för hjälp och inte regeringen.

Evergrandes aktie har fallit kraftigt på Hongkongbörsen under den senaste veckan. Hittills i år har aktien tappat över 80 procent av sitt börsvärde.

Helena Wande/TT

FAKTA

Fakta: Evergrande

China Evergrande Group är Kinas näst största fastighetsutvecklare.

Kärnverksamheten är fastighetsutveckling med 1 300 fastighetsprojekt i över 280 kinesiska städer. Men bolaget är också bland annat ägare i den Trollhättanbaserade elbilstillverkaren Nevs.

Evergrande har länge dragits med stora skulder och det totala skuldberget uppskattas till 305 miljarder dollar, cirka 2 600 miljarder kronor.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL