Trelleborg

Tågstopp mellan Östra Grevie och Trelleborg

Artikel Trelleborg Tågen är stoppade mellan 11.00 och 12.30.

Orsaken ska enligt Trafikverket vara ett akut arbete som måste genomföras på spåren. Bussar ersätter tågen i "begränsad omfattning"på sträckan, enligt Trafikverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Arg bilist tömde pulversläckare över busschaufför

En dispyt mellan en busschaufför och en bilist urartade och slutade med att bilisten tömde en pulversläckare över chauffören. Arkivbild.
Malmö
Malmö Bilisten blev arg när bussen bytte fil. Det slutade med att han tömde en pulversläckare över busschauffören.

Under onsdagseftermiddagen vid 15-tiden genomförde busschauffören ett filbyte på Drottninggatan i Malmö.

Det gillade inte bilisten bakom, som trängde sig förbi och stannade framför bussen.

– Det som händer då är att han kliver ut med en pulversläckare i handen och kastar den mot bussen, säger Mats Eriksson vid Transdevs pressjour.

Släckaren träffar en sidoruta som inte går sönder. Busschauffören kliver då ur bussen och ifrågasätter mannens agerande.

– Bilisten tömmer då helt enkelt pulversläckaren i ansiktet på busschauffören och åker därifrån.

Mats Eriksson säger att chauffören under omständigheterna mår bra. De tillkallade polis och en anmälan om våld mot tjänsteman har upprättats. Busschauffören uppsökte sjukhus för att se så att han inte hade fått ner pulvret i lungorna.

– Varken chauffören eller bussen fick några skador, det var mer själva händelsen i sig som var annorlunda. Föraren har pratat med sin chef och han mår hyfsat, säger Mats Eriksson.

Kultur och nöje

Lassgård läser Händelser vid vatten i radio

Rolf Lassgård läser Händelser vid vatten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Radio I sommar bjuder Sveriges Radio på serielyssning av så väl Kerstin Ekmans Händelser vid vatten som Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad

Det är Radioföljetongen som ger Händelser vid vatten i en nyproducerad uppläsning av Rolf Lassgård och Sveriges Radio drama som publicerar en dramaserie, inspelad på 60-talet, av Fogelströms ”stad-serie”.

Kerstin Ekmans Händelser vid vatten utkom 1993 och tar avstamp i ett brott, men dröjer sig kvar vid brottets efterdyningar, vid platsen och människorna som lever där.

– Det är en av mina absoluta favoritromaner och det känns som om den varit med mig hela livet trots att den kom först på nittiotalet. Men den tar ju sin start i sjuttiotalet, i min ungdomstid, och i Jämtland där jag växte upp, säger Rolf Lassgård i ett pressmeddelande.

Hela ljudboken som är en nyproduktion går att lyssna på från den 1 juli i Sveriges Radio Play men sänds också i P1 som sommarföljetong i P1 (mån-fre) med start den 20 juli.

Även Fogelströms Stad-serie släpps den första juli. Det är åtta avsnitt inspelade mellan 1963 och 1968 och Per Anders Fogelström själv hörs som berättare. I rollen som Henning hörs Per Myrberg som Henning och Tor Isedal gör hans vän Tummen.

Stad-seriens åtta avsnitt går att lyssna på i Sveriges Radios app under Dramaklassiker eller på sverigesradio.se.

Utrikes

Hongkongs advokater oroade över säkerhetslag

Ordföranden för Hongkongs advokatsamfund Philip Dykes, till höger, under en ceremoni i Hongkongs stadshus i januari. Arkivbild.
Ordföranden för Hongkongs advokatsamfund Philip Dykes, till höger, under en ceremoni i Hongkongs stadshus i januari. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hongkongs advokatsamfund varnar för att de svepande formuleringarna i den omstridda nya säkerhetslagen undergräver området oberoende rättsväsende.
I USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

"Hongkongs advokatsamfund är allvarligt bekymrat över både innehållet i den nationella säkerhetslagen och över hur den införts", skriver organisationen i ett uttalande.

Den nya säkerhetslagen har utarbetats i Peking och trädde i kraft natten mot onsdagen. Det var känt att den skulle definiera brott som omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter. Men detaljerna hölls hemliga tills Hongkongs invånare ställdes inför fullbordat faktum.

En omstridd konsekvens är att Fastlandskinas rättsväsende nu får beslutsrätt över vissa fall i Hongkong. Dessutom kan Pekings säkerhetstjänster nu för första gången öppet upprätta kontor i Hongkong.

Flera gripanden

Redan under onsdagen gjordes flera gripanden med hänvisning till den nya lagen, framför allt av personer som misstänks ha burit banderoller eller flygblad där stöd uttryckts för Hongkongs självständighet.

Samtidigt greps hundratals andra personer i samband med protester mot den nya säkerhetslagen. En man, som misstänks för att skurit en polis i axeln under manifestationerna, kunde senare gripas ombord på ett flygplan som var på väg att lyfta med destination London, uppger polisen enligt AFP.

I en analys av den nya lagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut en rad skrivningar som man anser är särskilt oroande. Organisationen är även skarpt kritisk till hur stadens lokala parlament helt kringgåtts vid införandet av lagen.

Kan erbjuda fristad

"Förutom den totala avsaknaden av meningsfulla överläggningar har advokater, domare, polis och invånare i Hongkong inte fått någon möjlighet att bekanta sig med innehållet i den nya lagen, inklusive de allvarliga brottskategorier den skapat, innan den trädde i kraft", skriver advokatsamfundet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har varnat för att Washington kommer att vidta kraftfulla åtgärder som svar på Pekings agerande. Under onsdagen röstade representanthuset igenom ett förslag om sanktioner mot banker som gör affärer med företrädare för Kinas styre som ansvarar för införandet av säkerhetslagen.

– Lagen innebär en brutal, omfattande, attack mot Hongkongs invånare, som syftar till att omintetgöra de friheter de lovats, säger representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi enligt Reuters.

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att hans regering överväger att erbjuda en fristad för Hongkongbor som nu vill flytta från området. Storbritannien, som kontrollerade Hongkong fram tills att området överlämnades till Kina 1997, har också öppnat för att välkomna många av dess invånare och i förlängningen ge dem möjlighet att få brittiskt medborgarskap.

Väcker reaktioner

Det kan bli aktuellt för de närmare tre miljoner Hongkongbor som antingen har ett pass som så kallade British National Overseas (BNO), eller som har rätt att ansöka om ett.

Planerna väcker reaktioner från Kina, som hotar att svara med "motsvarande åtgärder". Den kinesiska ambassaden i London understryker, enligt AFP, att "alla kinesiska landsmän som bor i Hongkong är kinesiska medborgare". Ambassaden uppmanar Storbritannien att ompröva beslutet och "avstå från att blanda sig i Hongkongs angelägenheter".

Om Kina vägrar låta Hongkongbor migrera till Storbritannien finns det inte mycket att göra, medger den brittiske utrikesministern Dominic Raab.

– I slutändan måste vi vara ärliga med att vi inte skulle kunna tvinga Kina att låta BNO-personer komma till Storbritannien, sade Raab i onsdags.

Mattias Mächs/TT

FAKTA

Fakta: Advokaternas oro kring säkerhetslagen

I en analys av den nya nationella säkerhetslagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut flera punkter som organisationen anser vara särkilt oroande.

Här är några av dem:

Enligt advokatsamfundet innehåller lagen flera bestämmelser som "tycks vara oförenliga" med Hongkongs grundlag (Basic Law), som reglerar områdets särskilda status. Organisationen uppmanar Hongkongs lokala styre att genast klargöra hur säkerhetslagen ska kunna tillämpas utan att bryta mot de konstitutionella rättighetsskydden i Basic Law.

Säkerhetslagen öppnar för myndigheter i Peking att hävda beslutsrätt över vissa fall i Hongkong och då kan misstänkta flyttas till Fastlandskina för att ställas inför rätta där. Det väcker oro för om den misstänktes rätt till en rättvis rättegång kommer att respekteras, skriver advokatsamfundet.

De domare som avgör fall som gäller brott mot den nya säkerhetslagen ska utses av Hongkongs lokala styre. Men valda domare kan tas bort från listan om de bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det innebär att oberoendet för Hongkongs rättsväsende undergrävs, skriver advokatsamfundet.

Säkerhetslagen innebär att Pekings säkerhetstjänster nu kan operera öppet i Hongkong – och de kan agera utan att behöva respektera lokal lagstiftning.

De fyra brottskategorierna i säkerhetslagen innehåller svepande formuleringar som väcker oro för att de kan tillämpas på ett godtyckligt sätt.

Att brottet separatism kan begås även utan våldshandlingar kan innebära att enbart uttryckandet av stöd för självständighet kan ha kriminaliserats, skriver advokatsamfundet, som pekar på liknande osäkerhet kring brottet omstörtande verksamhet. Man oroar sig även för att brottsrubriceringen samröre med utländska krafter ska användas för att slå ner mot forskare, icke-statliga organisationer och medier, och att även brottet stöd till terrorism kan användas mot personer som uppenbarligen inte haft något sådant uppsåt.

Inrikes

Stöd för fler kommunala ungdomsjobb

Ibrahim Baylan (S), näringsminister, Ann Linde (S) utrikesminister, och Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister vid regeringens sommarfika.
Ibrahim Baylan (S), näringsminister, Ann Linde (S) utrikesminister, och Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister vid regeringens sommarfika.
Foto: ALI LORESTANI/TT
Inrikes
Inrikes

Kommunerna får hundra miljoner kronor extra för att kommuner ska kunna ge arbetslösa unga jobb i höst.

– Många unga har drabbats hårt av pandemin, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Stödet ska omfatta unga som nyligen gått ut gymnasiet och saknar arbetslivserfarenhet.

Regeringen har tidigare beslutat om 180 miljoner för kommunala sommarjobb för unga.

Kultur och nöje

Malmöregissör får långfilmsstöd

Goran Kapetanovic.
Foto: Folkets bio
Kultur och nöje
Film Malmöregissören och manusförfattaren Goran Kapetanovic är en av sex svenska manusförfattare som får SVT:s utvecklingsstöd för långfilmer.

De övriga sex är Ronnie Sandahl, Marioan Hosseini, Sara Andersson Marmnäs, Sophie Vukovic och Cilla Jackert. Stödet utlystes av SVT Drama tidigare i vår som en manussatsning på svenska originalberättelser i långfilmsformatet för professionella manusförfattare.

- Vi efterlyste projekt med en stark och unik vision, med förhoppningen att fler svenska manusförfattare skulle våga satsa på att skriva på sina egna idéer. Gensvaret har varit enormt, och vi tagit emot 380 ansökningar som vi nu läst och diskuterat urvalsgruppen. Satsningen skall omfatta totalt tio projekt, och då vi också har en ny ansökningsperiod i höst har vi i den här omgången valt ut sex projekt, säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama.

Goran Kapetanovic var tidigare i år aktuell med tv-serien Kalifat och har också gjort långfilmerna Krig och den Guldbaggebelönade Min faster i Sarajevo.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

Rekord i antalet samtal om huggormsbett

Antalet samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen har skjutit i höjden. Arkivbild.
Antalet samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen har skjutit i höjden. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes

Giftinformationscentralen har fått in rekordmånga samtal om huggormsbett i juni, rapporterar Sveriges Radio Kalmar. Förra månaden mottogs totalt 340 samtal, jämfört med 260 stycken under motsvarande period 2019.

– Vi är inne i vår högsäsong och juni 2020 har vi haft fler samtal än någon tidigare registrerad månad. Det är väldigt mycket huggormsbett nu, säger Erik Lindeman, överläkare på giftinformationscentralen till SR.

Blodtrycksfall, kräkningar, svullna luftvägar och diarré är några av de symptom som kan uppstå efter ett huggormsbett. Enligt Erik Lindeman är det däremot väldigt ovanligt att människor dör av ett huggormsbett.

– Jämfört med ormar i Australien eller Indien är huggormen en förhållandevis trevlig varelse. Men det är ganska allvarligt att bli huggormsbiten, säger han.

Inrikes

Barn allvarligt skadat efter fönsterfall

Barnet som föll ut genom ett fönster är under tre år och fick föras med ambulans till sjukhus. Arkivbild.
Barnet som föll ut genom ett fönster är under tre år och fick föras med ambulans till sjukhus. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Skadeläget är allvarligt men stabilt för ett litet barn som trillade ut genom ett fönster i Limhamn i Malmö sent på onsdagskvällen, uppger polisen för TT. Barnet ramlade ut från andra våningen i ett flerfamiljshus och fördes med ambulans till sjukhus.

– Det ska vara allvarliga skador, men stabilt skadeläge, säger polisens presstalesperson Kim Hild.

Två personer som greps efter händelsen släpptes senare men är fortfarande misstänkta. Polisen har upprättat en anmälan om grovt vållande till kroppsskada.

– Vi vet inte omständigheterna, men det var inget uppsåt att skada – vad vi vet just nu, säger Kim Hild.

Enligt polisen är barnet under tre år. Patruller har efter händelsen varit på sjukhuset och även pratat med människor vid platsen.

Inrikes

Efter olycka – ett dygns tågstopp i Skåne

Det är stopp i tågtrafiken mellan Malmö och Burlöv. Arkivbild.
Det är stopp i tågtrafiken mellan Malmö och Burlöv. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det är totalstopp i tågtrafiken mellan Malmö och Lund efter en olycka vid tretiden i natt i höjd med Arlöv. Orsaken är att kontaktledningar rivits ned av ett Öresundståg.

Felet är så omfattande att reparationerna väntas bli klara först på fredag, säger Trafikverkets presskommunikatör Sofia Lindahl till TT.

– Något har hänt med en så kallad brygga – en tvärgående balk som bär ledningar vid till exempel stationsområden. Den har rasat ner och ett tåg har kört in i balken, och det blir ett omfattande arbete med att få upp balken, säger hon och fortsätter:

– Vår bedömning är att det tar 24 timmar att åtgärda felet. Så det blir trafikstart klockan fyra i imorgon bitti.

Tågen norrifrån på södra stambanan vänder nu i Lund, och trafiken vidare till Malmö ersätts med buss.

Enligt SJ påverkas 18 SJ-tåg av stoppet. Två har blivit inställda på torsdag morgon men resterande kommer ersättas med buss. Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sina tågbolag för mer information.

NÄSTA ARTIKEL