Deckarspalten

Med elitidrott och vapenhandel i fokus

Anders Roslund.Foto: Emil Eiman Roslund
Artikel Deckarspalten Gunilla Wedding recenserar Anders Roslunds Jamåhonleva och Anne Holts En grav för två.

Med Jamåhonleva (Albert Bonniers) har Anders Roslund har skrivit sin andra Ewert Grens deckare på egen hand och även om jag ibland saknar den riktigt tydligt politiska agenda från de tidigaste Roslund & Hellström-böckerna som till exempel Box 21, Flickan under gatan och Två soldater så är det här samtidigt en av seriens bästa böcker. Inte minst för den snygga kompositionen där historien bildar en slags ödesbestämd cirkel och låter slut och början mötas. Det låter kanske kryptiskt men mer vill jag inte avslöja just där.

Allt börjar i alla fall med en tillbakablick på ett otäckt mord på nästan en hel barnfamilj för 17 år sedan. En yngre Ewert Grens möter familjens enda överlevande, en femårig flicka som precis haft födelsedag. I nuet blir sedan det gamla fallet aktuellt när någon gör inbrott i lägenheten där mordet skedde utan att stjäla något. Plötsligt blir det livsviktigt att hitta den överlevande flickan som nu lever under skyddad identitet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Partitaktiken fick ta över

Flyktingsituationen 2015 skrämmer än. Foto: TT
Opinion
Opinion Ledare. Partitaktiken har gjort det omöjligt att utforma en ny migrationslagstiftning med bred enighet. Nu hotas istället kaos efter varje val.

Migrationskommittén ledde inte till den breda överenskommelse som statsminister Stefan Löfven hoppades på. Istället slutar kommitténs arbete i närmast total oenighet. Hur en regering, som internt också är helt oenig ska kunna enas om en proposition är svårt att förstå.

För MP är det ett partitaktiskt problem. Ska MP stå för sina värderingar och lämna regeringen med de oöverblickbara konsekvenser det skulle få för såväl partiet som möjligheterna att bilda en ny regering? Eller ska MP svälja förtreten och tårarna som när den nu gällande tillfälliga lagen beslutades 2015 och då såväl M och SD krävdes som stöd för att få den igenom riksdagen? Att Löfven då förlitade sig på Jimmie Åkessons stöd har han kommit för lätt undan på grund av Åsa Romsons tårar.

Sakligt har S och M alltid stått varandra nära i migrationspolitiken, tills SD kom in i riksdagen och Fredrik Reinfeldt valde att göra upp med MP om en fortsatt liberal flyktingpolitik för att undvika att ge SD chansen att avgöra inriktningen på flyktingpolitiken.

Men nu agerar Ulf Kristersson enbart partitaktiskt för att inte förlora fler röster till SD. Därför har M vägrat kompromissa med S, vilket efter KD:s helomvändning till att tävla med SD om hårdaste villkoren för invandring, skulle gett en majoritet för en hård, ny migrationslag.

Även om den skulle blivit alltför restriktiv för att kallas humanitär skulle det varit att föredra framför den osäkerhet inför varje val som nu blir resultatet.

En humanitär flyktinglagstiftning kan ha tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, om det finns tydliga undantag och rätten att söka asyl garanteras. Men det behövs en möjlighet att ge uppehålls tillstånd för särskilda eller synnerligen ömmande omständigheter, till exempel för barn som bott här hela sitt liv. Det måste också bli lättare att få återförenas med sin familj.

Med de grunderna borde det gått att sy ihop en mycket bred överenskommelse - om alla lagt partitaktiken åt sidan. Nu blev det tvärtom.

Yngve Sunesson

Opinion

”Billigaste matkassen” blir dyr

Lantbrukarna vet hur maten kan produceras hållbarare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Opinion
Opinion

Maten blir allt billigare och matsvinnet ökar. Det är ett hot mot svenska bönders möjlighet att införa miljö- och klimatförbättrande åtgärder.

”Sveriges billigaste matkasse” reklamförs av matbutiker och mathandlare online. En otidsenlig affärsidé. Matens låga pris är idag ett hållbarhetsproblem eftersom många lantbrukare inte har tillräcklig lönsamhet för att vidta önskade miljöåtgärder. Det är dags att införa ”Sveriges hållbaraste matkasse”.

Bra mat måste få kosta. Jordbruksverkets och LRF:s undersökning bland ett stort antal lantbruksföretag visade att ju större gård, desto fler genomförda hållbarhetsåtgärder. Inte för att gården är stor utan för att stora gårdar oftast är mer lönsamma. Det visar att lantbrukare använder ökad lönsamhet till att investera i hållbarhet.

En liten prishöjning för brödlimpan eller spaghettipaketet som kommer lantbrukaren till gagn skulle alltså gagna allas vår miljö. Då skulle lantbrukarna få råd med fossilfri mineralgödsel, ökat antal lärkrutor i vetefälten eller åtgärder för att lösa risken för övergödning av sjöar och hav. Exemplen är otaliga och behöver inte påverka kassakvittot nämnvärt. Men då är det viktigt att prispåslaget verkligen går dit det bäst behövs – till bonden.

Lantbruket har en påtagligt sämre lönsamhet än andra branscher, särskilt bland små och medelstora gårdar. Detta bekräftas av Havs- och vattenmyndighetens undersökning av företags betalningsförmåga för åtgärder för renare vatten. Undersökningen beskriver därtill att lönsamheten är god i andra delar av matproduktionens värdekedja. Det innebär att bonden, som har störst möjlighet att påverka hur hållbar matproduktionen verkligen blir, är minst lönsam. Att utredare konstaterar ett ”genomförandeunderskott av miljöåtgärder” på gårdarna är därför inte konstigt. Fördelningen av det som matkonsumenten betalar behöver förändras eller så behövs en prisjustering.

Ett litet påslag på matkvittot skulle öka möjligheten för bonden att använda:

o den modernaste tekniken för precisionsgödsling

o biobränslebaserade pannor för torkning av spannmål

o fossilfria biodrivmedel för traktorer och arbetsfordon

o bevattningsdammar och göra odlingarna mer robusta mot torka

Sedan 1970-talet har matkostnaden gått från 25 procent av hushållens disponibla inkomst till dagens 12 procent. Maten är nu så billig att svensken i snitt slänger var femte matkasse. Om vi ändrar beteende för att halvera matsvinnet till 2030 så klarar vi att betala för en verkligt hållbar matproduktion utan att det märks i hushållskassan.

Prispressade livsmedel påverkar miljön negativt och om inte fler börjar engagera sig för hur livsmedel produceras kommer ”Sveriges billigaste matkasse” att bli dyrköpt i längden.

Palle Borgström

förbundsordförande, LRF

Per Lindahl

styrelseordförande, Lantmännen

Sjöbo

Han lever med flyget som en ständigt närvarande vän

Andreas Hansson med döttrarna Amanda och Josefin Hansson.
Foto: Klas-Göran Bäc
Sjöbo
Sjöbo Andreas Hansson har en stor och högtflygande hobby och fritidssysselsättning
Han är utbildad lärare och lär elever att flyga gyrokopter vid Skånska Gyroklubbens vid Sjöbo-Sövde flygplats.

Det är måndagsmorgon, och Andreas Hansson och hans familj, med de två döttrarna Josefin sex år och Amanda åtta år och frun Kate Hansson, är som vanligt vid den lilla husvagnscampingen vid Sövde flygfält.

– Vi tillbringar sommarlovet här, säger han.

Han arbetar i Lund och bor i Malmö, men Sjöbo gillar han skarpt.

– Jag funderar på att köpa en lägenhet här.

Vid campingen är det likasinnade och flygälskande personer som bor. Det gemensamma intresset för att flyga gyrokopter binder gänget samman.

En gyrokopter är till delar lik en helikopter då det är en roterande rotor som skapar flygkraften. Gyrokopterns rotor drivs av av luftströmmen såsom på en vindmölla. Motorn som driver rotorn skapar drivkraft och rörelse framåt, och när det sker en rotation så lyfter gyrokoptern.

Andreas Hansson arbeter på att bygga en tvåsitsig helihopter. tio timmar i veckan mekar han.
Foto: Klas-Göran Bäc

Den kan flyga upp till 3 000 meters höjd, och maxhastigheten ligger på runt 185 kilometer i timmen.

– Vi brukar ligga i 100-110 kilometer i timmen, betonar Hansson.

Klubben har två gyrokoptrar i sitt stall.

– Men den ena är avställd, och det vi sparar in på försäkring gör att vi täcker den förlust vi har fått genom coronapandemin.

– Men nu den senaste veckan har det börjat komma igång lite mer igen med flyglektioner och nöjesflygningar.

– Elevverksamheten har helt legat nere, och de presentkort vi lever på som man kan köpa och skänka till någon har legat stilla också.

Att ta en licens kräver runt 25 lektioner och en uppflygning med en annan instruktör.

– Kostnaden ligger på cirka 40 000 kronor, slår Hansson fast.

Elevavgiften per timme är 1 350 kronor och det är i princip självkostnadspris. Presentkorten kostar 1 950 kronor och då får man flyga i upp till en timme.

Den gyrokopter som är i drift är en öppen modell och kostar 700 000 kronor ny. En täckt gyrokopter kostar minst en miljon att köpa.

Och man räknar att de har runt tusen flygtimmar, samt att det sker en löpande kontroll och utbyte av detaljer på gyrokoptern.

Andreas Hansson, med döttrarna Amanda och Josefin.
Foto: Klas-Göran Bäc

Innan man får flyga ska en omfattande säkerhetskontroll genomföras. Allt måste var tipptopp.

Andreas Hansson smittades av flygbegäret 2006, då en kompis tog med honom till flygfältet, och han gick upp för första gången i ett segelflyg.

Den vane piloten gjorde loopar och annat, och Andreas Hansson svimmade av, bara för att var fast för alltid i det nya elementet.

– Herregud vad sjukt nöjd jag var med att flyga.

Han tog segelflygcertifikat, men riktade snart in sig på gyrokopter som köptes in till klubben 2009. sagt och gjort, han gjorde sina timmar och har varit instruktör och är nu lärare. Och han har helikoptercertifikat och flygcertifikat där han kan köra upp till fyrsitsiga plan.

Han flyger snart sagt vad som helst.

Skånska Gyrokopterklubben startade han och tre andra för tiotalet år sedan och nu är de 50 medlemmar, varav ett tiotal är mer aktiva.

– Men fler kommer tillbaka nu, och vi räknar med att vara 15-20 aktiva gyrokopterflygare här nästa sommar.

Ett nöje som är få förunnat är att köra slalom mellan molnen med gyrokoptern.

– Det är verkligen en upplevelse!

Döttrarna Amanda och Josefin Hansson är båda vana vid att följa med pappa upp i det blå.

– Det är jättekul, säger Amanda som är storasystern.

Andreas Hansson i gyrokoptern vid Sjöbo-Sövde flygplats.
Foto: Klas-Göran Bäck

För att få flyga och behålla sitt certifikat krävs läkarundersökning vartannat år, och att man flyger minst tolv timmar under ett år.

Det har inte inträffat några olyckor med personskador till följd.

– Kanske något blåmärke.

Det är främst gyrokoptrarna som tagit stryk när landningar inte genomförts på ackurat sätt.

Gyrokoptern klarar av ett motorstopp eftersom rotorn fortsätter att snurra av luftströmmarna, och håller man över 100 kilometer så landar man så småningom helt säkert.Så länge det finns öppen mark att nödlanda på.

– Vi tränar landningar med tomgångskörning nästa varje flygtur.

Amanda och Josefin Hansson i sin trädkoja med Kapten Kalsong på väggen.
Foto: Klas-Göran Bäc

Amanda och Josefin vill visa upp sin fina trädkoja, men först visar Andreas Hansson upp sitt byggprojekt. En tvåsitsig helikopter.

– Jag mekar med den i snitt tio timmar i veckan. Det kommer nog att ta ett år till innan den är färdig.

Då blir den tvåsitsig. Helikoptercertifikatet tog han i USA 2018.

Far och döttrar leker lite, och sen är det tid för att ta upp en elev upp på högre höjder i det vackra sommarvädret.

Svalöv

Flera försök att lura äldre på pengar

Flera anmälningar har kommit in till polisen där bedragare försöker lura äldre på pengar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svalöv
TECKOMATORP

Polisanmälningar om bedrägeri mot äldre personer fortsätter att strömma in till polisen.

Senaste fallet är en okänd person som via telefon ville hjälpa en 93-årig kvinna från Teckomatorp att placera sina pengar.

- Det är mycket nu. Det senaste dygnet har vi fått in fem anmälningar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen i Helsingborg.

Det var i veckan som kvinnan blev uppringd av en okänd person som ville hjälpa till att placera totalt 100 000 kronor.

Nu insåg dock kvinnan att något fuffens var på gång och valde att avsluta samtalet.

I den polisanmälan som upprättats förklarar kvinnan att även ett par av hennes väninnor råkat ut för samma slags bedrägeriförsök.

- Oftast är bedragarna väldigt pålästa. Trevliga och ger ett gott intryck. Rådet från polisen är att lägga på luren och inte svara på några frågor.

Kvinnan i Teckomatorp slapp att bli av några pengar och liknande fall har kommit in från både Landskrona, Helsingborg och Höganäs där mindre nogräknade personer gjort försök att lura pengar av äldre personer.

Samtliga anmälningar har kommit in under ett dygn. Tillvägagångssätten har varit olika och i Svalöv blev en 90-årig kvinna av med 5 000 kronor i början av förra veckan sedan hon lämnat över både bankkort och kod till en bedragare.

- Det finns ingen myndighet eller bank som går tillväga på det här viset. Det gäller att inte svara på frågor och lägga på luren direkt, manar Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Inrikes

Lägenhetsbrand i Svenstavik under kontroll

Räddningstjänsten har fått rycka ut till en lägenhetsbrand i Bergs kommun i Jämtland. Arkivbild.
Räddningstjänsten har fått rycka ut till en lägenhetsbrand i Bergs kommun i Jämtland. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes De lägenhetsbränder som härjat i en fastighet i Svenstavik i Jämtland är nu under kontroll. Men mycket arbete återstår för räddningstjänsten.
– Vi kommer att vara kvar under natten, säger Kristina Henriksson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland.

Larmet kom strax innan klockan åtta på söndagskvällen om att det börjat brinna kraftigt i en lägenhet. Räddningstjänst, polis, ambulans och ambulanshelikopter kallades till platsen.

Branden spred sig till ytterligare en lägenhet och till taket på huset. Vid 23-tiden meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll.

– Nu börjar arbetet med att lyfta av plåten i taket och se till att släcka glödbränder, säger Kristina Henriksson.

Totalt finns det tolv lägenheter i huset och boende har evakuerats. Svenska kyrkan har öppnat sina lokaler i närheten för de drabbade och även kommunen bistår med hjälp. De boende kommer inte att kunna återvända till flerfamiljshuset under natten.

– Av de bilder jag sett på de två drabbade lägenheterna ser de totalförstörda ut, men det återstår att se, säger Kristina Henriksson.

Enligt SOS Alarm har en person fått föras till sjukhus med oklart skadeläge.

Rökdykare fick vid evakueringen kontrollera att alla kommit ut ur flerfamiljshuset. Räddningstjänsten väntas trappa ner sitt arbete under natten men kommer att ha kvar bemanning på plats till måndagsmorgonen.

Det är oklart hur branden startade.

Utrikes

Chockgranater mot demonstranter i Minsk

Tusentals har samlats i Belarus huvudstad Minsk för att protestera mot valresultatet.
Tusentals har samlats i Belarus huvudstad Minsk för att protestera mot valresultatet.
Foto: Sergej Gapon/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Utmanaren Svetlana Tichanovskaja erkänner inte Alexandr Lukasjenkos seger i Belarus presidentval. Det gör inte heller tusentals upprörda demonstranter som gått ut på huvudstaden Minsks gator i protest.

Efter en valupptakt som präglats av massdemonstrationer och gripanden av oppositionella blev resultatet det väntade: Den officiella vallokalsundersökningen ger Lukasjenko 79,7 procent av rösterna mot 6,8 procent för Tichanovskaja.

Enligt internationella observatörer har det dock inte hållits fria och rättvisa val i Belarus på årtionden, och utmanaren erkände inte resultatet.

– Jag tror på mina egna ögon och jag ser att majoriteten är med oss, sade Tichanovskaja efter att de preliminära siffrorna offentliggjorts.

Enligt USA-finansierade Radio Liberty får Tichanovskaja 81,5 procent av rösterna – mot 6 procent för Lukasjenko – när vallokalsundersökningarna från 21 belarusiska beskickningar där utlandsboende röstat har sammanställts.

Gripanden i Minsk

I huvudstaden Minsk har tusentals samlats i spontana protester mot valresultatet och polisen har använt chockgranater och vattenkanoner mot demonstranterna. Lokala medier rapporterar om liknande scener runt om i landet och på Twitter uppger den belarusiske journalisten Franak Viačorka att sammandrabbningar pågår i över 20 städer.

"Polisen attackerar brutalt människor som försöker samlas för att protestera mot det riggade valet", skriver han.

Från städerna Zhodzina och Baranovichi kommer samtidigt vittnesuppgifter om att kravallpoliser ska ha sänkt sina sköldar och vägrat gå till angrepp mot demonstranterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Fängslade kandidater

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja de senaste veckorna.

Lukasjenkos svar på de massiva demonstrationerna inför valet har varit hårt och enligt människorättsorganisationer har omkring 1 300 oppositionella gripits. Men efter att ha lagt sin röst avvisade presidenten alla uppgifter om repressiva åtgärder som "fejkade nyheter och långsökta anklagelser" och sade att han inte betraktade Tichanovskajas valkampanj som något hot.

– De är inte värda tillräckligt mycket för att utöva någon repression mot dem, sade Lukasjenko.

Presidenten har också på förhand varnat människor att ge sig ut på gatorna efter söndagens val. Hela kvarter i Minsk har spärrats av och internet rapporteras vara nedsläckt.

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja lägger sin röst i en vallokal i Minsk.
Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja lägger sin röst i en vallokal i Minsk.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
President Alexandr Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994 och har nu säkrat sin sjätte mandatperiod.
President Alexandr Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994 och har nu säkrat sin sjätte mandatperiod.
Foto: Sergei Grits/AP/TT

FAKTA

Fakta: Belarus

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering. Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

Belarus skiljer sig från grannländerna Ukraina och Ryssland då det inte finns lika många oligarker i landet. Det är fortfarande en statsapparat som domineras av gamla kommunister och säkerhetsfolk från forna Sovjetunionen. Landet är inte lika korrumperat som grannarna men samtidigt använder statsapparaten själv hårdhänta metoder.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Den opposition som finns i Belarus verkar under svåra omständigheter och samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: UI/Landguiden m.fl.

FAKTA

Fakta: Oppositionen

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Sport

Hammarbys taktiska drag sänkte Djurgården

Imad Khalili var en av målskyttarna när Hammarby besegrade Djurgården med 2–1.
Imad Khalili var en av målskyttarna när Hammarby besegrade Djurgården med 2–1.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Hammarby chockade favorittippade Djurgården och vann Stockholmsderbyt.
Efter 2–1-segern krymper avståndet till topplagen i herrarnas allsvenska.
– Ibland spelar man inte derbyn, man vinner derbyn, säger målskytten Imad Khalili.

Det var två lag med vitt skilda formkurvor som ställdes mot varandra i Stockholmsderbyt på Tele2 arena.

Djurgården med tre raka segrar i ryggen tog emot ett nästintill krisstämplat Hammarby.

Om det speglade matchbilden? Inte det minsta.

Hammarby vann med 2–1 och förlängde derbysviten mot Djurgården till tre raka segrar.

En framgångsrik faktor var Hammarbys nya 5–3–2-uppställning, men den tänker inte Stefan Billborn hålla fast vid.

– Man kan inte ha hemligheter så länge, man får tio minuter kanske. Det finns större potential i det andra spelsystemet, säger Hammarbytränaren.

David Fällman, som var en av tre mittbackar i uppställningen, håller inte med.

– Det här var första matchen jag inte var helt slut. Man kan ha med sig det som ett andra alternativ till andra matcher. Det vet man generellt, i livet, en förändring kan ge positiva utslag. Vi är trygga i vår 4–2–3–1, men den har inte klickat och då kan det vara bra att bryta av med någonting, säger han.

Hammarby fick en drömstart och tog ledningen redan efter tre minuter. Vladimir Rodics låga inspel hittade Aron Jóhannsson som enkelt kunde raka in bollen.

Glädjen blev kortvarig för målskytten som tvingades utgå skadad i den 20:e minuten efter en kollision med Djurgårdens Jacob Une Larsson.

Hammarby fortsatte att rada upp chanser, men Djurgården höll sig kvar i matchen tack vare målvakten Per Kristian Bråtveit som stod för ett flertal jätteräddningar.

Krismöte i Djurgården

Men i den 33:e minuten tvingades norrmannen däremot att kapitulera ännu en gång. Hammarbys Gustav Ludwigson trampade loss på vänsterkanten och frispelade inhopparen Imad Khalili som satte 2–0.

Djurgården höll ett krismöte på egen planhalva och samlade kraft för den resterande timmen, men "Bajen" fortsatte att ha kontroll på matchen.

Djurgården kom ut starkare i den andra halvleken och det var inte långt ifrån att Hammarbys mittfältare Junior orsakade en straff när han snubblade och fällde Djurgårdens Kevin Walker i straffområdet.

Hammarby närmar sig

I den 74:e minuten kom sedan reduceringen. Norrmannen Aslak Fonn Witry skickade in en hörna som målvakten Davor Blazevic missbedömde fullständigt. Bollen träffade sedan en intet ont anande Mads Fenger och studsade in i eget mål till 1–2.

Men närmare än så kom inte det regerande svenska mästarlaget.

I och med segern krympte Hammarby avståndet till topplagen och gick upp på sjätte plats i tabellen med 20 poäng. Djurgården är fortsatt fyra med 23 poäng.

Emil Forsberg/TT

NÄSTA ARTIKEL