Eslöv

Hotade i brev att spränga Eslövs stads­hu­s i luften

Servicen är på topp inne i stadshuset, enligt en ny mätning som gjorts. ARKIVBILD
Eslöv
Eslöv Den 15 juli in­kom ett brev till Eslövs stads­hus. I brevet fram­fördes kri­tik mot politiker och kommunledning, men även ett hot om att stads­hu­set möj­li­gen skulle sprängas.

En okänd per­son valde att skicka ett brev till Es­lövs stads­hus, ett brev som daterades den 12 juli.

På kuvertets framsida syns me­ningen ”Muslim Es­löv till salu?” liksom ordet ”skäms!” skivet med versaler. På baksidan står det ”skärp er”.

Tre dagar efter att brevet skickats, öppnades det av stads­hu­set per­son­al.

Brevet in­ne­höll tills törsta del svidande kri­tik mot kom­mun­led­ningen och mot Socialdemokraterna och Mo­de­raterna. Att politiska partier och kommunledning får motta kritik formulerade på olika vis, är inte ovanligt.

På så vis stack brevet inte ut ur mängden, om det inte vore för en sista formulering som fick stads­hu­sets per­son­al att agera. I brevet står det nämligen ”OBS! Spräng­ning av kom­mun­huset kan vara nöd­vän­digt”.

En for­mu­le­ring som upp­fattades som ett hot mot verk­sam­heten.

Mia Månsson, data­skydds­om­bud vid Es­lövs kom­mun, be­kräftar att man tagit emot ett brev som upp­fattats som hot­fullt.

– Efter­som brevet kan upp­fattas som hot­fullt tog vi det på all­var. Vi upp­rättade en po­lis­an­mä­lan och var­skodde vakt­bo­laget. Se­dan gick vi ut med in­for­ma­ti­on till de an­ställda om vad som hänt och med en upp­ma­ning om att man skulle vara ex­tra upp­märk­sam och rap­por­tera in om man såg nå­got miss­tänkt, säger Mia Månsson.

Är den här typen av hotbrev vanligt förekommande?

– Vad jag förstår är det mycket ovanligt att det inkommer den här sortens brev som kan uppfattas som hot, säger Mia Månsson.

Eslöv

Ny mottagning ska minska smittorisken

Karin Träff Nordström och Judit Kapás, specialister i allmänmedicin, Petra Åkesson, undersköterska och Karin Ekelund, verksamhetschef i Tåbelunds nyöppnade mottagning för patienter med luftvägssymptom.
Fotograf: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV Tåbelunds vårdcentral i Eslöv har öppnat en ny mottagning specifikt för patienter med luftvägssymptom.

Syftet är att ytterligare minska risken för att få in coronaviruset på vårdcentralen och därigenom skydda både övriga patienter och personalen.

Den nya mottagningen ligger i den gamla "verkstan", bottenplanet till ett nedlagt vårdhem.

- Alla vårdcentraler jobbar ju med de här frågorna. Vi hade fördelen att ha tillgång till de här tomma lokalerna som har egen ingång och kan separeras helt från övriga vårdcentralen, berättar Tåbelunds verksamhetschef Karin Ekelund.

Måste boka tid

Alla patienter som behöver besöka Tåbelund måste ringa först och boka en tid. Om det handlar om misstänkta luftvägssymptom får de instruktioner om att ta sig till den separata mottagningen, som ligger på baksidan av byggnadskomplexet med ingång via en lastbrygga.

Kommer man med bil får man sitta kvar i den och vänta på parkeringen utanför tills personalen ropar upp registreringsnumret. Kommer man till fots finns en stol utomhus på lastbryggan att slå sig ner på.

I entrén får patienten ta på sig ett munskydd. Även personalen är utrustad med grundläggande skyddskläder, bland annat munskydd.

Sedan sker sedvanlig undersökning och provtagning i behandlingsrummet.

- Men vi provtar inte för Covid19, säger Karin Ekelund.

Kvar i bilen

När Skånskan hälsar på tjänstgör läkare Judit Kapás, specialist i allmänmedicin, och undersköterska Petra Åkesson på mottagningen. De berättar att man haft flera fall där patienter som man haft anledning att misstänka bär på coronaviruset fått sitta kvar i bilen. I det läget går undersköterskan ut, i full skyddsutrustning, och tar prover när patienten sitter i bilen. Läkaren talar med patienten över telefon.

När Skånskan får en rundvisning är ingen patient närvarande. Men hittills verkar de patienter som hänvisats hit inte haft några synpunkter på upplägget, menar vårdpersonalen.

- Det är inte många som säger något, de verkar finna sig i det, säger Petra Åkesson som varit med och satt upp mottagningen.

Munskydd som alla patienter som besöker Tåbelunds nyöppnade infektionsmottagning för luftvägssymptom måste ta på sig. Fotograf: Henrik Lindahl

Tryggt i väntrummet

På det här sättet kan vårdcentralen alltså skilja ut de patienter som möjligen skulle kunna bära på Covid19. Alla besökare får kontrollfrågor i receptionen. De som söker vård för helt andra sjukdomar ska kunna känna sig trygga i vårdcentralens ordinarie väntrum.

Men vårdcentralen vill alltså att man alltid ringer först och bokar tid, understryker Karin Ekelund. Några drop in-tider finns inte längre.

Hur länge kommer ni att ha kvar den här separata mottagningen?

- Så länge det behövs, säger Petra Åkesson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Eslöv

Krock efter försök smita från polisen

Eslöv
ESLÖV En 21-årig man greps sent på torsdagskvällen i Eslöv sedan han försökt smita från en efterföljande polispatrull.

Det var vid 23-tiden som en polispatrull mötte en bil på Smålandsvägen i Eslöv.

Poliserna kände igen mannen som satt bakom ratten. Det var samme man som blivit rapporterad för en grov olovlig körning dagen innan.

Polisbilen vände om för att göra en kontroll, men mannen valde då istället att gasa på och försöka köra ifrån poliserna.

Det blev ett efterföljande en bit som slutade med att mannen krockade på Onsjövägen. Han körde in i en cykelbom innan färden slutade mot ett träd.

Mannen misstänks vid tillfället ha varit påverkad av narkotika och hade även vad som kan vara narkotika på sig, vilket upptäcktes när han skyddsvisiterades.

Ingen person skadades, men både bommen och bilen fick skador.

Efter händelsen misstänks mannen, som är bosatt i Eslöv, för en rad brott: Vårdslöshet i trafik, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning samt brott mot trafikförordningen.

Eslöv

Garaget utbränt - risk för spridning

Eslöv
MARIEHOLM Ett garage på Lagmansgatan i Marieholm blev utbränt sedan det börjat brinna vid 17-tiden på torsdagen.

Familjen som bor i huset lyckades ta sig ut ur bostaden i tid, och det var ingen fara med dem.

Man vet inte varför det började brinna, men tidigare under dagen hade en elektrikerfirma utfört arbeten inne i garaget, enligt den polisanmälan som upprättats.

Enligt räddningschefen som var på platsen går det inte att bedöma om detta har något samband med branden. Man visste på brandplatsen varken var eller på vilket sätt branden uppstått.

Garaget var totalförstört och det fanns i det akuta skedet risk att branden skulle sprida sig till huset, framgår av polisanmälan.

Eslöv

Försökte ta sig in i villa

Eslöv
ESLÖV Någon gång i onsdags vid lunchtid var det någon som försökte ta sig in i en villa på Äsevägen i Eslöv genom att plocka bort ett fönster.

Det var mellan 12.30 och 13.30 som inbrottsförsöket, som polisen klassar som försök till grov stöld, gjordes.

Villaägaren noterade vid hemkomsten en spricka i det yttre av två fönster. Fönstret var avplockat.

Inget var stulet i bostaden, som ligger i området mellan vårdcentralen Specialisthuset och Trollsjön.

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Eslöv

Snattare greps med obetald soffgrupp

Kvinnan greps på Stora Coop i Eslöv.Här en bild från invigningen.
Fotograf: ARKIVBILD
Eslöv
ESLÖV Den 35-åriga Eslövskvinnan greps på Stora Coop i köpcentret Flygstaden sedan hon försökt passera självscanningskassorna med mängder av varor, bland annat en soffgrupp som hon inte betalat för.
Kvinnan greps på Stora Coop i Eslöv. Här en arkivbild från invigningen.

Det var på torsdagsmorgonen som personalen på Stora Coop reagerade när kvinnan hanterade självscanningsutrustningen vid kassorna.

Hon scannade, noterade man, in en del av varorna - men hoppade över andra.

Personalen kontrollerade henne direkt när hon passerat sista betalstället och såg att hon absolut inte scannat in alla varor. Hon envarsgreps på platsen då hon gått ut ur butiken.

Värdet på varorna som hon stal var 5 800 kronor. Det var en blandad kompott: påslakan, kuddar, ballonger och tomtebloss. Annat hon försökte få med sig var girlanger och leksaksbilar - samt en soffgrupp för 2 000 kronor.

På Eslövspolisen utgår man från att kvinnan hanterade flera kundvagnar under det misstänkta brottet.

Eslöv

River upp beslut om p-platser

Politikerna har dragit tillbaka sitt beslut om ett mer generöst tidsspann för parkering i centrala Eslöv.
Fotograf: FREDRIK SANDBERG / TT
Eslöv
ESLÖV Bilister i Eslöv skulle kompenseras för att ett antal p-platser ryker när Stora torg byggs om. Därför skulle tidsspannet på vissa tvåtimmarsparkeringar bli generösare.

Men nu rivs beslutet upp.

Det är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som beslutat att upphäva ett beslut som nämnden själv tog i januari.

Då beslutade nämnden om att kompensera bilister eftersom elva parkeringsplatser försvinner när Stora torg byggs om.

Nämnden beslutade att ha ett generösare tidsspann på tvåtimmarsparkeringarna som finns längs Kanalgatan och Bastugatan.

I vanliga fall gäller till exempel tvåtimmarsparkeringen mellan 9 och 18 på vardagar.

Men i beslutet som togs i januari skulle tidsspannet ändras till att gälla mellan 9 och 20 på vardagar och med en utökning även på lördagar.

Efter beslutet i januari förklarade Bengt Andersson (M), ordförande i nämnden, att förändringen görs för att göra det lättare att parkera under tider när handlarna har öppet. Han uppgav då att omskyltningen av de aktuella p-platserna skulle ske i vår.

Men i veckan som gick rev miljö- och samhällsbyggnadsnämnden alltså upp beslutet.

– Vi valde att dra tillbaka beslutet, konstaterar Bengt Andersson (M).

Att man backar från sitt eget beslut beror på att förvaltningen och kommunledningskontoret efteråt konstaterade att beslutet var formulerat på ett sätt som kan tolkas som om nämnden ändrar det beslut som kommunfullmäktige tog 2018 om de kostnadsfria tvåtimmarsparkeringarna.

Utöver det kom man också fram till att det var en brist att nämndens beslut inte innehöll något angivet datum för när de nya bestämmelserna skulle träda i kraft.

Förvaltningen har föreslagit att nämnden ska avvakta med att fatta ett nytt beslut i frågan, eftersom kommunfullmäktige först ska ta del av en rapport om hur p-avgifterna påverkat näringslivet.

Eslöv

Misshandelsdömd slipper fängelse

Eslöv
ESLÖV En 19-årig Eslövsbo som i oktober förra året dömdes för en rad brott får nu sitt straff sänkt och slipper fängelse.

19-åringen dömdes för misshandel, grov stöld, mened, skadegörelse och våld mot tjänsteman. Straffet blev en månads fängelse kombinerat med skyddstillsyn.

Mannen överklagade till hovrätten som fastställer tingsrättens dom i skuldfrågan men mildrar påföljden till bara skyddstillsyn.

19-åringen är i behov av behandling för sitt missbruk och den föreslagna vården är tillräckligt ingripande för att motsvara ett alternativt fängelsestraff, resonerar hovrätten.

19-åringen misshandlade en man på Storgatan den 16 februari 2019. Offret föll bakåt, slog bakhuvudet i marken och ådrog sig allvarliga skador, bland annat skallbasfraktur och hjärnblödning.

NÄSTA ARTIKEL