KRÖNIKA: Säsongens första ödesmatch

Det kan måhända tyckas lite drastiskt med ”ödesmatch” i rubriken. Men det är faktiskt ingen överdrift. Inte alls. Det är oerhört mycket som står på spel för Malmö FF och inte minst för Uwe Rösler när Domzale kliver in på Stadion på torsdagskvällen.

Rösler har roterat en hel del den senaste månaden för att få ihop programmet med många matcher i allsvenskan och i Europa, samtidigt som det förstås också funnits någon slags plan för att få igång rostiga och tidigare skadade spelare. Facit har vi ju inte ännu, men MFF-tränaren har inte undgått kritik, kanske den första riktigt allvarliga sedan han stormade in i Malmöklubben med idel framgångar i kölvattnet förra året.
Det har nämligen mest blivit mest pannkaka av alltihop, både spelmässigt och resultatmässigt.

Det var ett bra tag sedan MFF vann en match i allsvenskan och den till synes trygga serieledningen inför sommaruppehållet har ätits upp helt. Att man spelat oavgjort borta mot AIK och Djurgården har fansen kunnat köpa, men inte de uteblivna segrarna mot Sirius och Östersund.
Särskilt som spelet knappast övertygat heller.
Avancemanget mot Ballymena i Europa League-kvalets första omgång var mest att betrakta som uppvisning mot ett alldeles för dåligt motstånd. När det blev lite mer allvar av, borta mot Domzale förra veckan, höll det på att ta en ände med förskräckelse.

Visst, det var ohyggligt varmt på planen, men vädret är lika för båda lagen och jag kan inte komma ifrån att det måste ha varit den sämsta matchen jag sett MFF spela på bra länge. Inget tempo, ingen kreativitet, skrämmande passivt försvarsspel och när Domzale ställde om såg det ibland ut som om MFF mötte FC Barcelona.
Vi måste helt enkelt konstatera att MFF är inne i den djupaste formsvackan laget haft sedan Uwe Rösler tog över rodret.
Om det är en del av planen, om Röslers tanke bakom rotationen visar sig vara väl genomtänkt, då behöver vi få svar på det i den helt avgörande returen mot Domzale.

För MFF måste nu helt enkelt ta sig vidare till den avgörande kvalomgången och helst även till gruppspelet. Alldeles för mycket har investerats i det här kvalet i form av tappat initiativ och kanske även självförtroende i allsvenskan.
Kanske är det snäppet viktigare för klubbledningen i ett vidare (ekonomiskt) perspektiv att ta sig till gruppspelet i Europa Leaague än att vinna allsvenskan, men det håller de allra flesta fans inte alls med om. SM-guldet är alltid nummer ett, allt annat en bonus.
Det är upp till bevis nu. Domzale måste besegras och MFF måste återta initiativet i allsvenskan omgående, annars riskerar Uwe Rösler att mista både sin första titel – och jobbet.

Sportresultat

Sport i dag