Propulsion kom flygande långt ut i banan men hann inte fram till Åbergsvinnaren 2019 Ringostarr Treb med Wim Paal i sulkyn. Foto: Mikael Rosenqvist/MiRo Media

Ringostarr Treb tog hem Åbergs

TRAV Elitloppsvinnaren 2018 Ringostarr Treb från Halmstadtränaren Jerry Riordans stall håller klassen ännu. Med Wim Paal i sulkyn vann hästen Åbergs på Jägersrotravet trots en färgstark inledning.

Ringsotarr Treb lyckades visserligen hålla ledningen från innerspåret, men kunde inte svara Uza Josselyns vindsnabba attack i 5,5-tempo första 500 meterna.
Men luckan kom och Ringostarr Treb kunde med Wim Paal i slukynvissla förbi och vinna på starka 9,3.
Trefaldige Åbergsvinnaren Propulsion kom visserligen flygande på upploppet men Örjan Kihlström hade satt in attacken för sent och hann inte fram. Därmed bröts den mäktiga segerraden för Propulsion.
– Jag är känslosam just nu. Det har gått lång tid sedan han vann Elitloppet och han har haft en del fysiska problem sedan dess, men nu har han varit fräsch och pigg ett tag, sa Jerry Riordan i vinnarcirkeln.

Han var full av beundran för sin lilla men oerhört modiga häst.
– Han är liten, men ettrig som en jackrussel-terrier. Och bryr sig inte om att ta kampen mot de stora hästarna.
Kusken Wim Paal var inte särskilt överraskad efter loppet:
– Vi hade det på känn. Hästen har haft mycket otur på sistone men Jerry tyckte att formen var bra.
– Det är en riktig champion som kan vara med och öppna så snabbt och vinna ändå. Det är absolut bästa häst jag kört!

Jerry Riordan tog förresten ytterligare en V75-seger. V75-omgången inleddes med en jätteskräll när Thomas Uhrberg ledde hela vägen med Jerry Riordan-tränade Classichap i ett lopp där favoriterna var blekare än väntat. Classichap, fältets minst spelade häst, var helt enkelt bara bäst och vann på 10,3.
– En bra häst, men kanske lite ojämn. Han var riktigt bra senast jag körde honom också. I dag var han gynnad av att komma ner till sargen tidigt. Kan han bara bli jämnare framöver så kan han bli riktigt bra, summerade Thomas Uhrberg som körde åt Riordan.
Helt favoritenligt tog emellertid holländske Rick Ebbinge, regerande kuskvärldsmästare, hem V75-2 med Ike Schermer som ledde hela vägen och vann tämligen enkelt utan att någon gång vara hotad.

Örjan Kihlström hade en lyckad kväll trots att han föll med Propulsion i Åbergs. Han vann utanför V75 med Daniel Redéns Double Exposure och i V75-3, Premio Going Kronos för treåringar (Breeders Course) satte han dit Alessandro Gocciadoros favorit Acciaio. Även om hemmahoppet Ubiquarian Face var närgåmgen på upploppet och stark som tvåa i mål för Adrian Kolgjini.
– När jag drog tussarna gick han undan på ett bra sätt. Jag körde lite på säkerhet och litade på att han skulle vara bäst. Han vann säkert, en riktigt bra treåring, sa Kihlström om Acciaio.

Det blev dansk seger i V75-4 genom Staro McMillan och Ken Ecce (ersatte Steen Juul) efter ett mäktigt ryck från kön till spets förbi ledande Hurricane River mitt i loppet.
– Fantastiskt att komma hit och vinna en sån här dag, Jägersro är ju lite som en halv hemmabana för oss. Jättekul. Nu hoppas vi att han ska kunna komme med i Derbyt också, sa tränaren Sören Kolberg.

Erik Adielsson satte dit Svante Båths Esprit Sisu i V75-5 efter en stenhård målfotostrid mot starkt spurtande hemmahoppet Comanche Moon och Joakim Lövgren.
– En underbar häst som vägrar att förlora. Man blir ödmjuk av att köra hästar med den inställningen. Klart att det är lite extra att vinna den här kvällen på min gamla hemmabana, sa Erik efter loppet.
V75-finalen. Malmö Stads Pris över mastiga 3140 meter, såg i det längsta ut att sluta med seger för Joakim Lövgrens Illuminati – men precis före mållinjen tog hästen ett galoppsprång och blev diskad. Snöpligt värre. Segern i stället till Reckless och Björn Goop.
– Jag var slagen hela upploppet efter ett struligt lopp. Men sedan såg jag att Joakims häst tappade travet, men jag visste inte om det var före eller efter mål, sa en lite överraskad Björn Goop efter loppet.

Sportresultat

Sport i dag