Kultur

Persona från Malmö till Berlin

Skådespelaren Karin Lithman kommer att dela sin tid mellan Malmö och Berlin ett bra tag framöver. Foto: Jörgen Johansson
Artikel Kultur och Nöje En version på Intiman i Malmö och en version på Deutsches Theater i Berlin. Och nu blir den hyllade tyska-svenska uppsättningen av Persona kvar i Berlin minst två år till.
– Vi fick ett väldigt fint mottagande i Sverige men det var först i Berlin som det verkligen tog fart, säger skådespelaren Karin Lithman.

Just nu har Karin Lithman, skådespelare i Malmö stadsteaters fasta ensemble, semester och försöker att planera så lite som möjligt. Annat blir det i höst när hon återigen ska stå på scen i både Malmö och Berlin.

– Sista juli börjar vi repetera Minnesstund som har premiär på Intiman 20 september och sedan ska Fröken Julie upp på repertoaren igen och så blir det Tartuffe på Hipp framåt våren och så parallellt Persona i Tyskland. Och jag vill jag gärna hinna med lite film eller tv också, sammanfattar Karin Lithman den kommande säsongen utan att verka det minsta stressad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Katy Perry släpper ny pop-skiva

Katy Perry (här tillsammans med Orlando Bloom under i en konferens i Vatikanen 2018) kommer med en ny skiva. Arkivbild.
Katy Perry (här tillsammans med Orlando Bloom under i en konferens i Vatikanen 2018) kommer med en ny skiva. Arkivbild.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanska sångerskan Katy Perry släpper ett nytt album. "Smile" kommer den 28 augusti, ungefär samtidigt som hon och skådespelaren Orlando Bloom väntas få sitt första barn.

Även utan pandemi hade hon skippat turnerandet, berättar hon, och kontrasten till hennes förra skivsläpp är stor, konstaterar The Guardian i en stort uppslagen intervju.

I samband med att den förra skivan "Witness" kom 2017 medverkande Katy Perry exempelvis tre dygn i en direktsändning av "Big Brother" för att diskutera världens tillstånd.

Nu är attityden mer jordnära och tillbakalutad: "Här är musiken, varsågod, älskar er", sammanfattar Perry.

Musikaliskt beskrivs "Smile" som en återgång till den popmusik som gjorde henne till den första kvinnliga artist som under ett och samma år lyckades få fem låtar från samma skiva att toppa Billboard-listan. När det skedde 2011 var det bara Michael Jackson som hade klarat den bedriften tidigare.

Sport

TV4 om Northug: "Påverkar inte premiären"

Petter Northug. Arkivbild.
Petter Northug. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Sport
Sport Petter Northug har åkt fast för narkotikainnehav och fortkörning.
I vinter är han programledare för "Sverige mot Norge" i TV4 tillsammans med Gunde Svan.
"Vår utgångspunkt är att detta inte påverkar premiären", skriver TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg till TT.

Forsberg hänvisar i övrigt till norska TV2, som äger rättigheterna till tävlingsprogrammet.

TV2:s presschef Jan-Petter Dahl säger att kanalen ser allvarligt på saken, men att programmet ska sändas som planerat.

– Vi ska självklart ha en dialog med Petter om det här framöver, säger Dahl till NRK.

Han vill inte spekulera i Northugs framtid på kanalen, där han också verkat som skidexpert.

– Vi ska prata grundigt med Petter först.

Det var på fredagskvällen som Northug gick ut på Instagram och berättade att han stoppats i en hastighetskontroll i torsdags och att polisen senare hittat kokain i hans hem.

Reaktionerna har varit starka.

"Väldigt tragiskt"

Cykellaget Uno-X väljer att avbryta sitt samarbete med den tidigare skidstjärnan, och även norska skidförbundet ska se över sitt samarbete med Petter Northugs företag.

– Vi tar naturligtvis avstånd från handlingen och det som har skett. Det är inte alls bra. Samtidigt finns det en person i allt det här och det är väldigt tragiskt för honom. Vi måste överväga hur vi gör framöver, säger landslagschefen Espen Bjervig till VG.

Northug har samarbetat med Red Bull sedan 2009, men energidrycksjätten vill inte uttala sig om vad som händer med avtalet.

"Kan inte vara sant"

Flera skidprofiler har chockats av det inträffade, däribland svenske legendaren Gunde Svan som leder tv-programmet "Sverige mot Norge" tillsammans med Northug.

"'Det kan inte vara sant!’ Det var min första tanke", skriver Gunde Svan i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

"Vi har arbetat ihop under sommaren med programmet Sverige mot Norge. Allt med inspelningen fungerade perfekt. Vi hade ett bra samarbete och kompletterade varandra, det flöt på utan problem", fortsätter Svan.

Svenska skidstjärnan Frida Karlsson är sponsrad av Petter Northugs företag som tillverkar skidglasögon.

"Jag hoppas att det här är en väckarklocka för honom och att han tar och får den hjälp han behöver", skriver hon i ett sms till SVT.

Norges kulturminister Abid Raja säger att Northug skadar idrottens rykte.

– Det är tusentals barn och unga som ser upp till honom, och därmed bidrar han till att försämra idrottens anseende, han är inte den förebilden han bör vara, säger Raja till NTB.

Polisen, som misstänker att Northug kört påverkad, inväntar nu resultat av blodprovet som togs natten till fredag och kommer att förhöra Northug i veckan, skriver NTB.

Simon Sjöstrand/TT

Sport

SM-guld till Lycke Holm

Melwin Lycke Holm, Kils AIK, tog SM-guld i höjdhopp.
Melwin Lycke Holm, Kils AIK, tog SM-guld i höjdhopp.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Sport
Sport

Melwin Lycke Holm är svensk mästare i höjdhopp – blott 15 år gammal.

Sverigeettan Fabian Delryd rev ut sig på 2,11 och kampen om guldet skulle därmed stå mellan Melwin Lycke Holm och Oskar Lundqvist som båda rev sina första försök på 2,13. Men i det andra försöket klarade Lycke Holm höjden, och knöt näven när han lämnade mattan.

Efter att ha skrikit ut sin glädje begärde Lycke Holm upp ribban på 2,18 – en centimeter över sitt personliga rekord från tidigare i somras. Det blev tre inte så tokiga försök, men ribban låg aldrig kvar och 15-åringen stannade på 2,13.

I fjol tog Melwin Lycke Holm brons som 14-åring när han klarade 2,09 – i år nådde han sitt mål, att knipa första SM-guldet.

Lagfarter SkD

Hus på 140 kvadratmeter från 1949 sålt i Eslöv

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 700 000 kronor fick Victoria Karlsson och Fredrik Mörk, båda 47 år, ge för huset på adressen Öslöv 1410 i Eslöv. Husets byggår är 1949 och det har en boyta på 140 kvadratmeter. Köpet från säljaren Lina Persson och Alf Göran Larsson blev klart i juli 2020.

Alldeles i närheten såldes i maj ett annat hus, på Öslöv 630. Där såldes ett 150 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 3 050 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

27-åring häktad för brand i Alnarp

Vid branden i Alnarp förstördes en stor, äldre förrådsbyggnad i trä. Arkivbild.
Vid branden i Alnarp förstördes en stor, äldre förrådsbyggnad i trä. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 27-årige man som misstänks för att ha anlagt branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har häktats av Lunds tingsrätt, rapporterar lokala medier.

Mannen häktas som skäligen misstänkt, den svagare graden av misstanke.

– Jag fann att det dels fanns risk att han kan försvåra sakens utredning, och att det dessutom är av synnerlig vikt att han tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning, säger jourdomare Ted Adelswärd till Sydsvenskan.

Vid branden i Alnarp tidigt i onsdags morse förstördes en stor, äldre förrådsbyggnad i trä. 27-åringen som greps i en personkontroll efteråt nekar till brott.

Han har tidigare varit misstänkt för att ha anlagt andra bränder, men har inte dömts för något sådant brott.

Lund med omnejd har drabbats av ett stort antal misstänkt anlagda bränder under våren och sommaren och polisen inledde därför i juli Operation gnista.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Klopp givet val till årets tränare

Jürgen Klopp, till vänster, firar Liverpools ligaguld. Arkivbild.
Jürgen Klopp, till vänster, firar Liverpools ligaguld. Arkivbild.
Foto: Paul Ellis/AP/TT
Sport
Sport

Givetvis valdes Jürgen Klopp till årets tränare i Premier League.

Den 53-årige tysken förde Liverpool till sin första ligatitel på 30 år genom att vinna 32 av 38 matcher under säsongen.

Utrikes

Demontering av brevlådor pausas inför USA-val

Tidigare i augusti var flera amerikaner ute och demonstrerade mot postverkets neddragningar i Michigan.
Tidigare i augusti var flera amerikaner ute och demonstrerade mot postverkets neddragningar i Michigan.
Foto: Katy Kildee/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s postverk (USPS) lovar att sätta den pågående demonteringen av brevlådor och begränsningar av postkontors öppettider på paus, rapporterar CNN.

Beskedet kommer efter CNN:s avslöjande om neddragningarna i postservicen inför novembers presidentval, något som Demokraternas presidentkandidat Joe Biden då kommenterade som "bisarrt".

Under gårdagen framkom att USPS varnat för möjliga problem med poströstning vid valet, främst med leveranstider. I ett brev från postverket, skickat den 29 juli till över 40 delstater, varnade verket för att man inte kan garantera att alla röster levereras i tid för att kunna räknas.

Nu uppger USPS att demonteringen pausas helt i 16 delstater, och delvis i ytterligare två, till och med valet. Huruvida ändringen kommer att appliceras på hela landet är ännu oklart.

Amerikanerna har uppmanats att poströsta i ett försök att förhindra eventuell smittspridning av covid-19 i samband med valet den 3 november.

Ekonomi

Amazon tågar in – så kan priserna påverkas

– Den svenska marknaden har följt Amazons utveckling och varit rädd länge. Och i takt med det har det kommit bolag som gjort e-handeln i Sverige väldigt enkelt och snabb, både e-handlar och smarta betallösningar. Det tar bort lite av Amazons genomslagskraft, säger Carl Vult von Steyern.
– Den svenska marknaden har följt Amazons utveckling och varit rädd länge. Och i takt med det har det kommit bolag som gjort e-handeln i Sverige väldigt enkelt och snabb, både e-handlar och smarta betallösningar. Det tar bort lite av Amazons genomslagskraft, säger Carl Vult von Steyern.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Ekonomi
Ekonomi Amazon är på intåg i Sverige. Nu återstår det att se hur mycket prispressare företaget blir.
– Amazon är intebilligast på allt, men i många fall kan konsumenten absolut få en billigare prislapp, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.

Jämförelsesajten prisjakt.nu, som även är verksam i bland annat Frankrike och Storbritannien, har undersökt prisskillnaden mellan Amazon och andra e-handlare i länderna – för att försöka ge en hint om vad den svenska marknaden har att vänta.

Slutsats: Amazon pressar priserna rejält.

– Priserna kan skilja allt från några kronor till tusenlappar mellan Amazon och andra e-handlare. Men många lokala aktörer står sig bra, även om Amazon finns på samma marknad, säger Carl Vult von Steyern.

I Frankrike är Amazon, enligt undersökningen, billigare än e-handelsbutiken Zalando på knappt 3 400 produkter, motsvarande 74 procent, medan Zalando är billigare på 23 procent. Aktörerna har samma pris på tre procent av varorna.

"Prispressen kommer öka"

Tittar man på den brittiska marknaden och jämför Amazon med näthandelsjätten Ebay, så har Amazon ett lägre pris på drygt 9 850 produkter, motsvarande 43 procent – medan Ebay är billigare på 52 procent av produkterna.

– Det är långt ifrån omöjligt att etableringen leder till ett nytt priskrig i Sverige, när Amazon pressar med sina globala muskler. Och Amazon kan verkligen konkurrera med sitt enorma utbud, säger Vult von Steyern.

– Det kommer att bli tufft för många handlare som väljer att inte synas på sajten. Men med det sagt finns det många aktörer i de länderna där Amazon finns i dag och det går fortfarande bra för dem, fortsätter han.

Påskyndad utveckling

Och tajmningen för den globala jättens intåg kan vara helt perfekt, enligt Carl Vult von Steyern. Sverige var en mogen marknad redan före pandemin, men sedan våren har utvecklingen skickats flera år fram i tiden.

– Beteendet här är mycket mer utvecklat i dag än bara för några månader sedan. Det är inte bara det att det är mer som handlas på nätet, det är också många nya grupper som e-handlar. I och med att många av dem är relativt nya i e-handel, är de inte lojala mot en viss handlare. Där har Amazon ett bra läge att vinna marknadsandelar, säger han.

Å andra sidan kan bjässen vara flera år för sent ute för att få ett ordentligt genomslag.

– Den svenska marknaden har följt Amazons utveckling och varit rädd länge. Och i takt med det har det kommit bolag som gjort e-handeln i Sverige väldigt enkelt och snabb, inom bland annat lagerhållning, snabb distribution och smarta betallösningar. Det tar bort lite av Amazons unika kraft.

Samtidigt siar Vult von Steyern om att många av de största aktörerna i Sverige sannolikt inte kommer etablera sig på sajten, med hänvisning till att många utländska aktörer valt samma väg.

– Det blir väldigt spännande att se vad som händer i höst. Möjligen börjar årets fjärde kvartal med en Black Friday som slänger om prisbilden helt och ger bra möjligheter för svenskarna att göra bra klipp, säger Carl Vult von Steyern.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Amazons priser jämfört med konkurrenternas

Amazon UK jämfört med Asos

Amazon har billigare pris på 1 259 produkter (69 procent)

Asos har billigare pris på 426 produkter (23 procent)

Aktörerna har samma pris på 131 produkter (7 procent)

Amazon UK mot Currys PC World

Amazon har billigare pris på 1 386 produkter (57 procent)

Currys PC World har billigare pris på 382 produkter (16 procent)

Aktörerna har samma pris på 677 produkter (28 procent)

Amazon FR mot Cdiscount

Amazon har billigare pris på 3 954 produkter (38 procent)

Cdiscount är billigare på 3 275 produkter (31 procent)

Aktörerna har samma pris på 3 215 produkter (31 procent)

Amazon FR mot Fnac

Amazon är billigare på 4 257 produkter (73 procent)

Fnac är billigare på 604 produkter (10 procent)

Aktörerna har samma pris på 935 produkter (16 procent)

Källa: Prisjakt.se

NÄSTA ARTIKEL