Hans Adielsson, här under sin sista säsong som galopptränare, gör comeback på Jägersro på tisdag. Foto: Stefan Olsson

Hans Adielsson åter till Skåne för Åbergs

Hans Adielsson gör comeback på Jägersro.
Naturligtvis är inledningen aningen tillspetsad, men den skånska galopp- och travprofilen är numera skötare/chaufför och hjälpreda till Uza Josselyn som startar i Hugo Åbergs Memorial.

– Överdriv nu inte min roll, ber Hans Adielsson lite ödmjukt.
Allt började inför starten i Årjäng, tränarparet Barbara och René Aebischer frågade Erik Adielsson om lite hjälp. Erik behövde inte fundera länge och hjälpen fanns tvärs över gatan i Stora Alby – pappa Hans.
– Jag körde Uza Josselyn till Årjäng och det gick ju bra, berättar Hans.
När vi talas vid håller han precis på att skritta av en annan av paret Aebischers hästar som står uppstallade hos Stig H Johansson på Stora Alby.
– Jag är med och ”pacar” i jobben när de är här med sina hästar. Annars håller jag på med Eriks två hästar (Ritchie Ås och Scellino Luis) och är med och hjälper till hos Stig [H Johansson].

Och så sent som i onsdags startade två av det schweiziska parets hästar på Solvalla – och båda vann.
76–årige Hans Adielsson har varit både trav– och galopptränare. Han gick officiellt i pension i höstas då han slutade som galopptränare, men han nu tagit ut sin proffstränarlicens för travet igen och är som vanligt nere i stallet vid 04.30.
– Fick jag inte hålla på med hästar skulle det gå åt skogen, säger han uppriktigt.
– Och nu i morse var jag förresten ute redan klockan fyra och fodrade, körde ut med häst 05.30 eftersom det är så varmt.

Men huvuduppgiften är alltså Åbergs, så sent på måndagskvällen – 22.53 enligt Hans – kommer man att lasta Uza Josselyn och sen sköter Hans transporten från Stora Alby till Jägersro.
– Det ska nog gå bra, jag har transporterat hästar i snart 60 år och natten är perfekt att köra på. Nu när det är varmt så är det behagligare för hästarna att åka på natten, dessutom är det betydligt mindre trafik.
Hans Adielsson vann aldrig Åbergs som tränare, men nu finns han med runt en häst i absolut toppform och gissa om han kommer att njuta av den magiska kvällen på Jägersro.

Hugo Åbergs Memorial avgörs i morgon, tisdag, över 1609 meter med 1 609 000 kronor till vinnaren.
Propulsion, tränad av Daniel Redén, har vunnit de tre senaste åren och jagar sin fjärde raka seger.
Uza Josselyn, med skånska profiler bakom hästen, är en av de allra hetaste utmanarna.

Sportresultat

Sport i dag