Thomas Hoszek (i grönt). Foto: Lidingöloppet

Förre Lugispelaren styr Elitfotboll Dam

Elitfotboll Dam har fått en ny generaldirektör. Det handlar om Thomas Hoszek, 59, som var en firad stjärna i Lugi Volley på 180-talet.

Precis som Mats Enqvist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, har Hoszek en bakgrund som som volleybollspelare. I Hoszeks fall slog han igenom i allsvenska Lugi i början av 1980-talet.
Thomas Hoszek har även en bakgrund inom idrotten som ledare i IFK Lidingö och som generalsekreterare för Lindingöloppet.
Men nu är det alltså fotboll som gäller och Thomas Hoszek anser att jämställdheten är en viktig faktor på damsidan:
– Damfotbollen borde få större plats i Idrottssverige, det är helt klart, säger han till SVT Sport och fortsätter apropå debatten om ersättningsnivåerna för landslagsspelare på damsidan:

– Jag vet inte hur man resonerat, och vad det finns för beslut tagna i de här frågorna, men jag tycker att jämställdheten mellan dam och herr måste finnas. Det är en självklarhet. Då handlar det inte nödvändigtvis om att man ska ha samma löner, utan där är det marknaden som bestämmer vad värdet är och där är herrfotbollen mycket mer hajpad än damerna. Jag vet inte ens om man ska sträva till de stora summorna som finns i herrfotbollsvärlden, men vi måste förbättra damernas villkor, säger Hoszek till SVT Sport.
Han utvecklar vidare:
– Konkret är det att damernas ska få samma möjligheter att träna, samma möjligheter till utbildade tränare redan på ungdomsnivå. Det handlar om resor och boende, om ersättning för förlorad arbetstid, helt enkelt grundläggande saker för att utöva elitidrott.

Thomas Hoszek som tillträder sin tjänst den 19 augusti, ser möjligheterna att öka damfotbollens publiksiffror som en viktig punkt på dagordningen:
– Vi måste hitta samarbeten och partners som gör att det händer. Det gäller dels föreningarna i damallsvenskan och elitettan, men det gäller även breddfotboll, till landslag, och vi måste jobba tillsammans med fotbollförbund, klubbar och även herrsidan och svensk elitfotboll där

Sportresultat

Sport i dag